Yumurtalık Kanseri Belirtileri
05/09/2020Konu İçeriği
Yumurtalık kanseri (Ovarialkarzinom) , kadın genital organlarının en sık görülen ikinci kötü huylu hastalığıdır. Yaşla birlikte görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Vakaların üçte ikisinden fazlasında, uzun süre hiçbir belirti görülmediğinden hastalık yalnızca çok ileri bir aşamada keşfedilir. Önemli şikayetler genellikle yalnızca sonraki aşamalarda ortaya çıkar.
Bu yazımızda ;
- Yumurtalık Kanserinin Belirtileri
- Yumurtalık Kanserinin Evreleri
- Yumurtalık Kanserinin Tedavisi
- Yumurtalık Kanserinin Risk Faktörleri
Başlıkları hakkında gerekli bilgilere yer verdik.
Yumurtalık Kanserinin Belirtileri
Yumurtalık kanseri genellikle erken evrelerinde hiçbir belirti göstermez. Bu nedenle yumurtalık kanseri genellikle geç teşhis edilir. Bununla birlikte, aşağıdaki belirtiler yumurtalık kanserine işaret edebilir ve özellikle 50 yaşın üzerindeki kadınlar için bir jinekolog tarafından kontrol edilmelidir.
- Normal adet döneminizin dışında kanama
- Menopoz sonrası kanama
- Tekrarlayan karın ağrısı, sık veya kalıcı şişkinlik ve diğer “abdominal rahatsızlıklar”
- Normalden daha sık idrara çıkma
- Genel durumun kötüleşmesi ve hastalık hissi
NOT : Bu şikayetlerin genellikle zararsız bir çok nedeni vardır. Ancak yine de bunları ciddiye almalı ve nedenini bir doktora danışmalısınız. Çünkü bazen kötü huylu bir hastalığın tek belirtisi onlar olabilir.
Yumurtalık Kanserinin Evreleri
FIGO sınıflandırmasına (Uluslararası Jinekoloji ve Kadın Hastalıkları Federasyonu) göre yumurtalık kanseri dört aşamaya ayrılır:
Evre I : Tümör yumurtalıklardan birini veya her ikisini de etkiler.
Evre II : Kanser pelvise yayılır.
Evre III : Kanser hücreleri ayrıca karın boşluğunda pelvisin dışında veya zaten lenf düğümlerinde bulunur.
Evre IV : Tümör hücreleri karın boşluğu dışındaki diğer vücut bölgelerine yerleşir. (Uzak metastazlar)
Yumurtalık Kanserinin Tedavisi
Yumurtalık kanserinin nasıl tedavi edileceği, tümörün ne kadar ilerlediğine ve vücuttaki hangi organların etkilendiğine bağlıdır.
Operasyon en önemli tedavi yöntemidir. Amaç yumurtalık kanserini metastazları da dahil olmak üzere karın boşluğunda tamamen ortadan kaldırmaktır. Bunu yapmak için doktor tümör evresine bağlı olarak, uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıklar ile peritonun kısımlarına ek olarak etkilenen diğer organları da çıkarmak zorundadır. Bu, örneğin bağırsak bölümlerini içerebilir. Vücutta tümör kalıntısı kalmayan başarılı ameliyat, hastanın gelecekteki beklentilerinde en önemli faktördür. Bu nedenle hastalar yumurtalık kanseri tedavisi için kapsamlı operasyonlar konusunda kapsamlı deneyime sahip uzman bir doktor tarafından tedavi edilmelidir.
Ameliyatı genellikle kalan kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi izler. Hastaların çoğu karboplatin ve muhtemelen diğer ilaçlarla tedavi görür. Bu kemoterapi her seferinde üç hafta arayla altı kez uygulanır.
Gelişmiş yumurtalık kanseri için antikor bevacizumab ile tedavi de bir seçenektir. Bu, tümörde kan damarlarının oluşumunu engeller. Bu da yumurtalık kanserinin büyümesini yavaşlatabilir.
Yumurtalık Kanserinin Risk Faktörleri
Bazı kadınların yumurtalık tümörlerine genetik bir yatkınlığı vardır. Yaklaşık on yumurtalık kanserinden biri buna bağlanabilir. Bu durumda tümörün aile öyküsü vardır. Nedeni, yumurtalık ve meme kanseri riskini artıran BRCA genindeki mutasyonlar olabilir. Sözde Lynch sendromunda, yumurtalık kanserine ek olarak, kalın bağırsak tümörleri, renal pelvis, mide, karaciğer, safra yolları veya uterus astarı sıklıkla ortaya çıkar.
Genetik değişiklikler bir DNA incelemesiyle doğrulanırsa, etkilenen kadınlar, hastalık riskini azaltmak için yumurtalıklarını ve fallop tüplerini almayı düşünebilirsiniz.
Meme kanseri de yumurtalık kanseri gibi genellikle kadınlarda görülmektedir. “ Meme Kanserinin Risk Faktörleri ” hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.
NOT : Bu yazımız tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Detaylı ve gerekli bilgileri bir doktora başvurarak öğrenebilirsiniz.