Sigaranın Zararları
20/06/2020Konu İçeriği
Gönüllü olarak sigara içenler, bağımlı ve hasta olma riskiyle karşı karşıyadır. Teneffüs edildiğinde, sigara dumanındaki toksik maddeler vücuttaki yollarda neredeyse her organa zarar verir ve hatta vücut hücrelerinin genetik bilgilerini etkiler. Bu, çeşitli kanser türlerini tetikleyebilir. Sigara içenlerin solunum yolu ve kardiyovasküler sistemi özellikle etkilenmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl yaklaşık beş milyon kişi tütün kullanımının etkisiyle ölüyor.
Tütün içmek, etkilenebilecek en ciddi sağlık riskidir. Sadece sigaralar değil, aynı zamanda puro, pipo ya da nargile gibi diğer tütün tüketimi de sağlığa zararlıdır. Özellikle genç yaşta sigara tüketimine başlamışsanız, zararları belirgin bir şekilde artar. Sadece sigarayı bırakmak bu tehlikeli gelişmeyi sonlandırabilir.
Sigaranın Vücuttaki Etlikeri
Düzenli sigara kullanımı, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir çok etkisi vardır. Önemli kronik ve tedavi edilemez hastalıklara neden olabilir. Bu ortalama yaşam süresini yaklaşık on yıl azaltacaktır. Tüm sigara içenlerin yarısından fazlası tütün kullanımının sonuçlarından erken ölmektedir.
Sigara ve Kanser
Kanser ölümlerinin yaklaşık dörtte biri sigara tüketiminin sonuçlarından kaynaklanmaktadır. Bugüne kadar, sigara dumanında 90’dan fazla kanserojen madde tanımlanmıştır. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazla kanser olma olasılığı vardır. Sigara içmek kanser için en önemli risk faktörüdür. Sigara içmeye ne kadar erken başlarsanız, kanser riski o kadar yüksek olur, her gün daha fazla sigara tüketir ve daha uzun süre sigara içersiniz. Öte yandan sigarayı bırakmak kanser ve diğer hastalıkların riskini önemli ölçüde azaltabilir.
Akciğer kanseri sigara içenler arasında en sık görülen kanserdir. Sigara içen kadınlar da akciğer kanseri vakaları yüzde 60 erkeklerde yüzde 90 dır. Çok sigara içenler (günde 20 sigara veya daha fazla) sigara içmeyenlere göre akciğer kanserine yakalanma riski 15 kat fazladır.
Sigaranın En Çok Etkilediği Organlar
Sigara içmek, akciğer kanserine ek olarak bir çok hastalığında davetçisidir.En çok etkilenen organlar:
- Bronşlar,
- Gırtlak
- Ağız, burun ve boğaz
- Yemek borusu,
- Karaciğer,
- Pankreas,
- Böbrekler,
- Kan (lösemi),
- Mesane
- Göğüs
- Serviksin (kadınlarda).
Sigara ve Kardiyovasküler Hastalıklar
Sigara içmek, Arterioskleroz(Arter hastalığı) kan damarlarında kan akışını engelleyen zararlı tortular ve daralmalar oluşturur. Bu kalp krizi, felç veya periferik arter hastalığına (örnek: bacağını kaybedebilir) yol açabilir .
Sigara ve Solunum Yolu Hastalıkları
Tütün dumanındaki maddeler solunum sisteminde iltihaplanma reaksiyonlarına neden olur, bronşları tahriş eder ve enfeksiyona yakalanma eğilimini artırır. Sigara içmek solunum yolunun kendi kendini temizleme mekanizmasına zarar verir. Düzenli sigara kullanımı nefes alma zorluklarına, kronik öksürük ve mukus (balgam) oluşumuna yol açar. Sigara içmek ergenlik döneminde normal akciğer büyümesini azaltır. Aynı zamanda en yaygın rahatsızlıklardan biride KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalığına neden olur. Dünya’da KOAH’lı kişilerin yüzde 90’ı sigara içiyor.
Sigara ve Cilt Yaşlanması
Nikotin ciltte zayıf kan dolaşımına neden olur. Sigara dumanı ayrıca cilt hücrelerine zarar veren maddeler içerir. Cilt incelir, elastikiyeti azalır ve kırışır cilt erken yaşlanır. Sigara içmek ayrıca nörodermatit veya akne gibi cilt hastalıklarına da sebep olur.
Sigara ve Diş Hastalıkları
Tütün dumanındaki katran dişlerin kahverengileşmesine neden olur. Sigara içmek ağız boşluğunda bazı bakterilerin oluşumunu teşvik eder ve ağız kokusuna sebep olur. Erken diş kaybına neden olabilir.
Sigara ve Cinsellik
Düzenli sigara kullanımı cinsel fonksiyon için (kadın, erkek) bir risk faktörüdür. Vasküler hasar penise kan akışındaki eksiklikten kaynaklanır. Sigara içmek ayrıca spermin dölleme yeteneğine de zarar verir.
Sigara ve Hamilelik
Hamilelik sırasında sigara içen kadınların,
erken doğum veya düşük gibi zararları vardır.
Sigara içen annelerin bebekleri diğer annelerin bebeklerine göre daha zayıf ve ufak olurlar. Ayrıca ani bebek ölümleri daha sık görülür.
Sigarasız dumansız bir hayat dileğiyle 🙂
eşekler bile tütün yemiyor 😀
[…] içmek: Sigara içenlerde ağız tadı genellikle etkilenebilir ve tuzlu bir tat […]