Selülit İçin Ne Yapılmalı? Nasıl Yok Edilir?

Selülit İçin Ne Yapılmalı? Nasıl Yok Edilir?

18/06/2021 0 Yazar: Tolga H.

Yazın gelmesi ile hemen hemen her kadının ortak problemi olan selülit, yeniden büyük bir sorun oldu. Selülitin erkeklerden ziyade kadınlarda sıklıkla görülmesinin nedeni aslında kadınlarda östrojen seviyesinin yüksek olmasıdır. Çünkü bu hormon kadınlarda beli inceltip kalçalarda yağ depolanmasını uyarır. Böylece deri altında düzensiz ve aşırı miktarda yağ birikimi ile kan ve lenf dolaşımında çeşitli bozulmalar meydana gelir. Dolaşımdaki bozulmalar ile yağ hücrelerinin enfeksiyon oluşturma potansiyeli dengelenemez ve oluşan enfeksiyon, bağ dokusunu aşağı çektirip ciltte ‘portakal kabuğu’ denilen pürüzlü görünümü oluşturur. Yani selülit yağ hücreleri arasında oluşan efektif bir sıvı tutma olayıdır.

Selülit sıklıkla kalça ve basenlerde gözlense de kimi kadınlarda diz ve bileğin iç kısımlarında, baldırların arkasında ve üst bacak bölgelerinde de oluşabilir. Selülit oluşumu çoğunlukla ergenlik dönemine girilmesiyle başlar ama başlangıçta daha hafif olduğu için belirgin değildir ve ancak deri hafif sıkıştırıldığında görülür. Yaş ilerledikçe eğer önlem alınmazsa ayakta ve yatarken, herhangi bir müdahalede bulunmaksızın portakal kabuğu görünümü netleşir. Peki, selülit oluşumu nasıl engellenir, var olan selülitlerle nasıl başa çıkılır?

Beslenme

Selülitlerle başa çıkmanın en etkili yollarının başında beslenme gelir çünkü selülit pasif bir enfeksiyon hastalığıdır ve yağ depolanmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden selülitler için beslenmemizi değiştirirken vücudumuzda fazla yağ depolanmasına sebep olacak alışkanlıklardan uzak durmalı ve vücudun enfeksiyon kapasitesini azaltmaya çalışmalıyız. Peki, ne yapmalı?

  • Yüksek kalori alımından kaçının. Günlük enerji gereksiniminiz ne kadarsa o limiti aşmayın.
  • Basit karbonhidratlardan uzak durun çünkü bunlar vücutta kolayca yağa dönüşür. (Şeker, beyaz un, pirinç, nişasta, beyaz ekmek gibi)
  • Tam tahıllı karbonhidratları tercih edin çünkü bolca posa içerirler ve bu sayede uzun süre tok kalarak fazla kalori alımını engellerler. Ayrıca bağırsak sağlığına iyi geldikleri için vücudun enfeksiyon kapasitesini düşürürler.
  • Yağlı aburcuburlardan ve doymuş yağlardan uzak durun.
  • C ve E vitamini kaynaklarına bol bol yer verin çünkü bu vitamin grupları antioksidandırlar ve enfeksiyon ile birebir savaşırlar.
  • Şok diyetleri uzun süre uygulamaktan kaçının. Çünkü ani kilo kayıpları ciltte sarkmalara neden olurken aynı zamanda selülit ile başa çıkmak yerine iyice şiddetlendirirler.
  • Eğer kilonuz fazla ise diyetisyen kontrolünde Akdeniz Diyeti uygulayın. Ayda 3-6 kg kayıp hem selülitlerinizi azaltacak hem de karaciğer ve böbrek sağlığınızı koruyacaktır.
  • Günde minimum 2 litre su tüketin.
  • Paketli gıdalardan ve işlenmiş etlerden (salam, sosis, füme gibi) uzak durun.
  • Çikolata tüketimini günde 2 kare bitter çikolataya kadar indirin çünkü içeriğindeki palm yağı ve früktoz/glikoz şurubunun fazlalığı selülitleri şiddetlendirir.
  • Balık yağı, avokado yağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tercih ederek yağın depolanmasından ziyade kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Günde 1 fincan yeşil çay için.
  • Diyetinizde ödem atıcı besinlere sıklıkla yer verin.
İlginizi Çekebilir  Selülit
Selülit İçin Ne Yapılmalı? Nasıl Yok Edilir?

Yaşam Tarzı

Selülit oluşumu kan ve lenf dolaşımındaki aksaklıklar ile yakından ilgili olduğu için yaşam tarzı değişiklikleri selülitler ile başa çıkmada oldukça önemlidir. Günde minimum 10 bin adım atmak bunların başında gelir ki ayakta geçirdiğiniz süre dolaşımı hızlandıracak ve çalıştırdığınız kas grupları dolaşımın iyileşmesini sağlayacaktır.

Özellikle kalça/basen bölgelerinde yer alan selülitler için ‘glutes ve dış bacak’ antrenmanlarını günde 15 dakika yaparak selülitlerin gözle görünümünü azaltabilirsiniz. Ayrıca bu antrenmanlar bacaktaki dolaşımı da artıracağından deri altı bütünlüğünü de tedavi edecektir. Eğer bu tarz antrenmanları yapamıyorsanız günde 30 dakika bisiklet sürebilir veya eliptik bisiklet antrenmanını yapabilirsiniz. Aynı şekilde günde 30 dakika yüzmek de oldukça etkilidir.

Selülit Bakımı

Masaj

Selülitte masaj kritik öneme sahiptir çünkü masaj lenfatik ve kan dolaşımını aktive ederken bir yandan da o bölgedeki yağ yakımını uyarır. Aynı zamanda dokunun oksijenlenmesini de artıracağından bölgenin enfeksiyon kapasitesini düşürecektir. Masaj için en iyi yöntem at kılı fırça kullanmaktır. Çünkü bölgeyi hafif iğneleme hareketleri ile daha iyi uyarır. Her akşam -eğer mümkünse sabahları da- kuru cilde lenf drenajı yönünde yani ayak bileklerinden kalçanın üst kısmına hatta kalbe kadar düz bir doğrultuda hareket edin. Bu sayede hem dolaşım hızlanır hem de bir nevi alt bölgedeki enfeksiyonlar böbreğe doğru itilerek enfeksiyonların tedavisi sağlanır.

Soğuk Su

Her at kılı fırçası masajından sonra olmasa da 2-3 günde bir at kılı ile fırçaladıktan sonra soğuk su ile bacaklara duş aldırın. Bu sayede dolaşım iyileşirken kan damarlarında meydana gelen ani şok ile vücudun kendini tedavi eden sistemleri uyarılır.

İlginizi Çekebilir  Kolajen

Krem/Yağ

Anti-selülit özellikli kremleri/yağları kullanmak daha etkili olsa da normal vücut nemlendiricileri de işe yaramaktadırlar. At kılı ve soğuk duştan sonra selülit olan bölgelere dairesel hareketlerle ve aşağıdan yukarı doğru uygulanır. Bunun için özel olarak tasarlanmış selülit masaj aletlerini de kullanabilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa sabahları da bu adımı uygulamanız daha etkili olacaktır.