Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

16/06/2020 2 Yazar: Gül C.

Dişler
“En değerli giysimiz cildimiz.” Bunu bilmeyen yok. Peki en değerli aksesuarımız, onlarda dişlerimiz. Hepsi birer inci tanesi gibi. Doğumumuzdan bir kaç ay sonra bize birer hediye gibi tek tek çıkan o inci taneleri hayatımız boyunca bize eşlik etmezler çünkü onlar süt dişlerimizdir. (Halk arasında süt dişi) Ama biz genede bebeğin ilk dişi çıktığında kutlamalar yaparız. Bu kadar önemlidir diş. Okul çağına gelmeden daha bizi birer birer terk ederek bu dişlerin yerine asıl bize bir ömür boyu eşlik edecek olan ana dişlerimiz çıkar. (Ne kadar iyi bakarsak o kadar uzun süre kalıcı olur) “yaşı çok genç ama ağzında hiç diş kalmamış” yada “kaç yaşına gelmiş ama hala kendi dişleri ” bunlar  zaman zaman kulağımıza gelmiştir.

Peki bu inci taneleri için ne yapıyoruz?
Doğru bildiğimiz yanlışlar ne?
Genetik özellik taşıyor mu?
Ömürlerini uzatmak elimizde mi?
Yediğimiz ve içtiklerimizin dişlerimizde bir etkisi var mı?
Bunun gibi onlarca sorunun cevabını size bu makalede yanıtlamak amacımız.

İlginizi Çekebilir  Diş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Süt Dişi

Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

İlk diş çıktı, kutlamalar yapıldı aman dikkat!
Bu dişlerde  ana dişler gibi çok önemlidir bu yüzden  temizliğine önem verilmelidir. Anne sütü, inek sütü ve mamalar şeker içerir. Bu yüzden  bebek  biberonla beslenmesini tamamladıktan sonra azda olsa su verilmelidir.

Süt dişlerinin işlevi genellikle hafife alınır. Bununla birlikte, süt dişlerine ekstra dikkat göstermenin birçok sebebi vardır. Hasta süt dişleri tomurcukta ki kalıcı dişlere zarar verebilir. İçlerine geçen dişler tamamen gelişmeden ve kırılmadan önce bakterilerini iletirler ve diğer sağlıklı dişlere de bulaşabilirler. Diş çürüğü olan süt dişlerini derhal tedavi ettirin. Çenedeki süt dişi, sonraki ikinci diş için bir yer tutucu işlevini yerine getirir. Süt dişi başarısız olursa, bu diş pozisyonunda bir kaymaya yol açabilir. Bu nedenle süt dişleri, bir çocukta sağlıklı çene ve kafatası büyümesi için gereklidir. Süt dişleri çürük nedeniyle erken düşerse veya çıkarılması gerekiyorsa, bu konuşma oluşumunun bozulmasına neden olabilir.

Sağlıklı süt dişleri, yiyeceğin en iyi şekilde ezilmesini sağlar. Diş çürümesinden gözle görülür şekilde etkilenen dişler veya diş çürümesinden kaynaklanan kötü nefes, bir çocuğun başkaları tarafından alayına veya dışlanmasına neden olabilir.

Kalıcı Dişlerin Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

Yeterli Kalsiyum İçeren Gıdalar Tüketin

Kalsiyum diş minesinin korunmasına yardımcı olur ve böylece asit hasarını önler. Yüksek kalsiyum içeriğine sahip gıdalar arasında yoğurt ve peynir gibi süt ve süt ürünleri ile yeşil sebzeler bulunur.

İlginizi Çekebilir  Liposuction İle Yağ Alma Hakkında Merak Edilenler

Öğünler Arasında Şekerli İçeceklerden Kaçının

Limonatalar veya öğünler arasındaki meyve suları ağızdaki bakterilere yeni yiyecekler verir ve zararlı asitlerin oluşumuna katkıda bulunur. Aradaki susuzluk için maden suyu veya şekersiz çaylar idealdir. Yeşil çay özellikle tavsiye edilir, çünkü bileşenler aynı zamanda asit oluşumunu da engeller.

Sık Atıştırmalardan Kaçının

Genellikle tatlı bir şey atıştırmak veya aradaki diğer küçük atıştırmalıklar ağızda asit oluşumunu uyarır. Yeterli atıştırmalık için yeterli zaman ayırın ve birçok küçük atıştırmalıktan kaçının.

Yediğiniz  Gıdalarda Yeterli Florür Olduğundan Emin Olun


Florür, kalsiyum gibi diş minesi korumaya yardımcı olur. Balıklar özellikle çok fazla florür içerir. Alternatif olarak, florürle zenginleştirilmiş tuz kullanılabilir.

Kepekli Tahıllar ve Çiğ Gıdalarla Dişlerinizi Güçlendirin

Tam tahıllı ekmek, kabuklu meyveler ve pişmemiş havuç ve diğer sebzeler uzun çiğneme yoluyla tükürük oluşumunu teşvik eder ve tüm çiğneme aparatını eğitir. Tükürük asitleri nötralize eder ve diş minesini korur.

Uygun Diş Bakımı Önemlidir

Sağlıklı beslenmeye ek olarak, diş bakımı diş sağlığında önemli bir rol oynar. Sadece yeterli diş bakımına dikkat edenler dişlerinin sağlığını koruyabilir. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamaya ek olarak, aşağıdaki noktalara özellikle dikkat etmelisiniz:

Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

Elektrikli diş fırçası kullanın:

Birçok diş hekimi günlük diş bakımı için hastalarına elektrikli diş fırçaları önermektedir. Temizleme performansı genellikle manuel diş fırçalarına göre çok daha iyidir.

Doğru diş macununa dikkat edin:

Florür içeren diş macunu, diş çürümesinin gelişmesini önler ve diş minesini korur – bu nedenle florür içermeyen diş macunundan kaçının.

İlginizi Çekebilir  Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Diş ipi günde bir kez kullanın:

Diş fırçaları esas olarak dişleri temizler ve dişler arasında her zaman yeterince nüfuz etmez. Diş ipi ile, diş fırçalarının ulaşamayacağı alanlardaki yiyecek artıklarını çıkarabilir ve dişlerinizin iyice temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Sakız kullanın

Diş bakımı sakızları ile bir sonraki diş fırçalamaya kadar geçen süreyi doldurabilirsiniz. Sakız şekersiz olmalı ve mümkünse ksilitol içermelidir. Ksilitol asit üreten bakterilere karşı dişlerinizi korur.

Dişlerinizi Düzenli Olarak Diş Hekimi Tarafından Kontrol Ettirin

Diş hekiminiz şikayetler ortaya çıkmadan önce sorunları teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Dişlerinizi yılda bir veya iki kez bir diş hekimine kontrol ettirin.