Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri
09/05/2022Konu İçeriği
Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri nelerdir? Çocuklarda görülen psikolojik rahatsızlıklar nasıl anlaşılır? Çocuğumun ruh sağlığının iyi olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Çocukların yaşadığı bazı problemlerin ruh sağlıklarına zarar verdiği sıklıkla görülen bir durumdur. Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da psikolojik bozukluk belirtileri gösterebilir. Bu belirtileri yorumlayabilmek için bazen uzman desteği gerekse de, kimi zaman anne-babalar çocuklarının zihin sağlığını gözlemleyerek sorun yaşayıp yaşamadıklarını anlayabilir.
Yarınımızı teslim edeceğimiz çocuklarımız elbette bizler için çok kıymetlidir. Çocuklarımızın fiziksel sağlıkları kadar ruhsal sağlıklarını da önemser ve iyi olmaları için gayret gösteririz. Peki! Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri nelerdir ve bu belirtileri nasıl anlayabiliriz?
Çocuklarda ve Gençlerde Ruh Sağlığı
İnanması belki güç gelebilir ancak psikolojik problemlerin %70’i çocukluk döneminde başlar. Çocuklukta gün yüzüne çıkmasa bile temelleri çocukluk döneminde atılır. Bu nedenle çocukların, sağlıklı bir aile ortamında, huzur içinde yetişmesi çok önemlidir. Onların ruhsal sağlıklarını korumak, anne-babaların en önemli görevlerinden biridir.
Birçok psikolojik sorunun temelinin çocukluk dönemine dayandığı düşünüldüğünde, erken teşhis ve müdahalenin ne derece önemli olduğu anlaşılacaktır. Çocuklarımızın, yaşam kalitelerini artırmak, okul başarılarını yükseltmek ve hayatlarını sağlıklı bir biçimde sürdürmelerini sağlamak için, psikolojik durumlarını dikkatle izlemeliyiz.
Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri Nelerdir?
Birçok çocuk ve genç, normal çocukluk gelişiminin bir parçası olabilecek çeşitli zamanlarda, farklı ruh halleri, düşünceler ve davranışlar sergileyecektir. Pek çok çocuk aşağıdaki problemleri yaşar;
Okulda başarısında düşüş ve zayıf ders notları
Arkadaşlardan ve aileden kaçınmak
Sık sık öfke patlamaları yaşamak
Uyku veya yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler
Otoriteye karşı hareket etmek veya isyan etmek
Sigara, alkol veya uyuşturucu madde kullanmak (yazık ki ülkemizde 13-14’e kadar düştü)
Eskiden zevk aldığı şeyleri artık yapmamak
Kaygılı ruh hali
Ruhsal durumda sık ve ani değişiklikler yaşamak
Görünüşüyle hiç ilgili olmamak veya aşırı özen göstermek
Kilosuna takıntısı
Enerji veya motivasyon eksikliği
Hayatını veya sağlığını tehdit edecek riskli davranışlarda bulunmak
Çok kötü hissetmek
Yukarıda sıraladığımız bu davranış ve özellikler, aşağıdaki durumlarda bazı psikolojik sorun veya bozuklukların belirtileri olabilir;
Yoğun bir biçimde yaşaması
Çok uzun süre devam etmesi
Çocuğun gelişim dönemine uygun olmaması
Çocuğun yaşam kalitesine zarar vermesi
Çocuklarda Sıklıkla Görülen Ruh Sağlığı Bozuklukları
Çocuklarda ve gençlerde sıklıkla görülen ruhsal problemler şunlardır;
Endişeli ruh hali
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
Depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları
Şizofreni
Yeme bozuklukları
Çocuklarımızın yaşadığı fiziksel bir hastalık, yaralanma veya tıbbi bir problem, bizi telaşa sevk eder ve vakit kaybetmeden doktora başvururuz. Oysa çocuklarımızın yaşadığı ruhsal problemler ve bozukluklar karşısında da aynı hassasiyet içinde olmamız gerekir. Birçok ebeveyn, çocuğunun yaşadığı psikolojik sorunu önemsemez veya basit bir can sıkıntısı olarak değerlendirir. Halbuki durum tahmin ettiğimizden çok daha kötü olabilir.
Başta da dediğim gibi; birçok psikolojik problem çocukluk yıllarında başlar. Bu nedenle psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve belirtiler ortaya çıktığında erken müdahalede bulunmak çok önemlidir.
Anne Babalar Çocuklarının Yaşadığı Ruhsal Problemlere Karşı Ne Yapabilir?
Anne-babaların içgüdüleri oldukça güçlüdür. Eğer çocuğunuz için endişe duyuyorsanız, çocuğunuzun yaşadığı sorunla ilgili bilgi edinmeye çalışın. Bir uzmandan destek almak gerekiyorsa geç kalmadan bir randevu ayarlayın.
Bazen anne babalar için, çocuklarının yaşadığı normal problemlerle uzman desteği gerektiren ruhsal bir problemi ayırt etmek zor olabilir. Bunun için çocuğunuzun gözlemlenebilir davranışlarına bakın. Aşağıdakileri yerine getirerek çocuğunuzun ruhsal bir sorun yaşayıp yaşamadığı hakkında fikir sahibi olabilir ve çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuzla, onun hakkındaki endişeleriniz hakkında konuşun. Önemli gördüğünüz 3 temel sorunu konuşabilirsiniz ve konuşmanızı mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. Sıkılmasına ve birçok sorunu boca ederek sizden uzaklaşmasına neden olmamanız gerekir.
Daha sonra sözlerini kesmeden en az 3 dakika boyunca konuşmalarına izin verin. Mimiklerinizle veya sözlerinizle tahrik etmekten sakının. Özellikle ergenlik döneminde çok alıngan olabilirler.
Çocuğunuza zor dönemlerinde yanında ve her türlü yardıma hazır olduğunuzu söyleyin.
Çocuğunuzla ilgili endişeleriniz üst düzeydeyse, mutlaka profesyonel destek almalısınız. Bazı sorunları uzman desteği olmadan çözebilmek mümkün olsa da, birçok psikolojik bozukluk uzman desteği gerektirir.
Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri özetle bu şekilde ele alınabilir. Çocuklarımızın fiziksel sağlığı kadar ruhsal sağlığına da özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Çocuklarımızın en büyük ihtiyacının sevgi ve ilgi olduğunu da akıldan çıkarmayın.
Not: Anne çocuk kategorimizi inceleyip farkı konular hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.