Meditasyon
13/11/2020Konu İçeriği
Meditasyon, iç huzur, rahatlama, dinginlik ve daha fazla rahatlığa yol açar.
Günlük yaşam stresli hale geldiğinde meditasyon yardımcı olabilir. Vücudun ve zihnin dinlenmesini ve stresli günü daha dinginlikle görmenizi sağlar.
Meditasyon Nedir ?
Meditasyon; Latince “meditatio” kelimesinden türetilen “düşünmek” veya “düşünceye kapılmak” anlamına gelir. Pek çok şüpheci ezoterik bir yönü arabuluculukla ilişkilendirir ve bu nedenle olumsuz bir tutuma sahiptir. Ancak klişenin önerdiğinden çok daha fazlasını yapabilir. Günlük stresli durumlarda meditasyon iç huzuru, dinginliği ve rahatlamayı sağlar.
Her zaman bağdaş kurup meditasyon için zorunlu “Ommm” oturmanıza gerek yoktur. Doğada rahatlatıcı bir yürüyüş sırasında veya yemek yerken bir zevk anı gibi bilinçsizce de gerçekleşebilir. Meditasyon her zaman düşünceleri kapatmakla ilgili değildir, daha ziyade belirli bir yaşam durumuna adanmış doğrudan farkındalıkla ilgilidir.
Meditasyon Ne İşe Yarar ?
Meditasyon özellikle uykusuzluk ile mücadele edenler için yararlıdır. Geceleri iç huzursuzluğundan rahatsız olan ve düşüncelerini dinlendiremeyen herkes mutlaka meditasyon yapmalıdır. Bazen kısa birimler bile stresli günü işlemek ve zihinsel ve fiziksel olarak dinlenmek için yeterlidir. Düzenli olarak meditasyon yapanlar sürekli strese karşı koyarlar ve böylece uzun vadede zihinsel ve fiziksel hastalıkları önleyebilirler.
Meditasyon öğrenmeye karar veren herkesin her şeyden önce bir şeye ihtiyacı vardır: sabır! Uygulamayı hemen öğrenemezsiniz. Bu yüzden kendinize zaman tanıyın. Başlangıçta rutine girebilmek için belirli bir düzenlilik özellikle önemlidir. Pratik yapmak işinizi kolaylaştırır. Düşünceleri kontrol etmek ilk başta zor görünse de, zamanla daha kolay hale gelecektir.
Sabıra ek olarak, farkındalık meditasyonun temelidir. Burada ve şimdi ana odaklanmanızı, kendi düşüncelerinizi ve duygularınızı kontrol etmenizi, yakın çevrenin ses ve kokularını daha yoğun algılamanızı sağlar.
Meditasyonun Olumlu Etkileri
Meditasyonun pek çok açıdan olumlu etkileri vardır.
- İç huzur
- Daha fazla enerji
- Gelişmiş bir odaklanma ve konsantre olma yeteneği
- Daha fazla yaratıcılık
- Daha fazla özgüven
- Daha iyi ve daha dinlendirici uyku
- Geliştirilmiş stres yönetimi
- Daha güçlü bir bağışıklık sistemi aracılığıyla zihinsel ve fiziksel sağlığı iyileştirmek
Meditasyon Türleri
Kendi farkındalığınızı eğitmek için üç farklı meditasyon türü vardır.
Farkındalık Meditasyonu
Farkındalık meditasyonu geleneksel formdur. Burada gelip gitmek kendi düşüncelerinize bırakılıyor. Bilinçli olarak algılanırlar ama yargılanmazlar. Bu teknikle, nefes alma gibi yalnızca bir bağlantı noktası üzerinde çalışırsınız. Odak noktası her nefeste. Sözde vücut taraması da farkındalık meditasyonu için uygundur. Bireysel vücut alanları zihinsel olarak taranır ve bilinçli olarak hissedilir.
Rehberli Meditasyon
Yeni başlayanların çoğu farkındalık meditasyonunu bırakmakta zorlanır. Hepsi için rehberli meditasyon özellikle uygundur. Meditasyon boyunca bir konuşmacı tarafından yönlendirilirler.
Bu teknoloji genellikle kurslarda ve ayrıca uygulamalarda sunulur. Müzik eşlik etse ve rehberli meditasyona bir konuşmacı liderlik etse bile, sakinleşmek ve kendi düşüncelerinizi gözlemlemek için yeterli zaman vardır.
Transandantal Meditasyon
Transandantal Meditasyon, özellikle etkili olduğu söylenen çok özel bir tekniktir. Bu meditasyonda kendinize hep aynı mantrayı söylüyorsunuz. Sürekli tekrarlar nedeniyle, kendi bilinçaltınızı size yaklaştıran bir meditasyon durumuna hızla girersiniz.
Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
Yeni başlayanlar, uygulamalar ve kurslar aracılığıyla meditasyona başlayabilir. Kesin talimatlar öğrenme sürecini kolaylaştırır, anksiyete ve stresi önlemek için meditasyonun yapılacak doğru şey olup olmadığını anlamak kolaydır.
Çeşitli meditasyon tekniklerinden bağımsız olarak, yeni başlayanlar için akılda tutulması gereken üç nokta daha var:
Meditasyon İçin Doğru Yer
Yeni başlayanlar meditasyon yapmak için her zaman belirli bir zaman ve yer seçmelidir. Zamanlama açısından örneğin yatmadan önceki sabah veya akşam saatleri çok uygundur. Önemli olan meditasyonu günlük bir rutine dönüştürmek için doğru zamanı bulmaktır. Konum da önemlidir. Seçilen yer mümkün olduğunca az dikkat dağıtıcı olmalı ve bireysel olarak kendini iyi hissetme faktörü yüksek olmalıdır.
Doğru Duruş
Tüm rahatlamaya rağmen, meditasyon yaparken elbette uyumamalısınız. Uykuya dalmamak için rahat ama dik bir koltuk önemlidir. Yoga minderi, yastık veya sandalye gibi yardımcı araçların seçimi size kalmış. Pelvis, koltukta hafifçe öne doğru eğilmeli, omurga düz kalmalı, gözler hafifçe kapatılmalı ve eller kucakta gevşek bir şekilde yatmalıdır.
Doğru Meditasyon Tekniği
Çoğu insan hiçbir şey yapmamakta zorlanır. Meditasyonda önemli olan budur. Dolayısıyla, yeni başlıyorsanız, günlük çevresel etkilerden rahatsız olmadığınızdan emin olmalısınız. Derin gevşeme durumuna girmek için zaman ayırın. Şu anda odak noktası sadece düşünceler, duygular ve nefes almaktır. Özellikle yeni başlayanlar meditasyon öğrenirken kendilerine çok fazla baskı uygulamamalıdır. Düşünce farkındalığına alışmak pratik gerektirir. Ayrıca mükemmel meditasyon diye bir şey yoktur. İleri seviyedeki öğrencilerin bile iyi günleri ve kötü günleri vardır. Önemli olan pes etmemektir. Ancak bu şekilde olumlu bir gelişme mümkündür.
Günlük hayatın stresinden kurtulmak için meditasyon iyi bir seçenektir. Meditasyonun yanı sıra yapabileceğiniz bir kaç egzersiz daha vardır. ” Gevşeme Egzersizleri ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.