Masalın Anlamı Nedir?

Masalın Anlamı Nedir?

07/01/2022 1 Yazar: Tolga H.

Masalın sözcük anlamı halkın ortak yaratısı olarak ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, cin, peri, dev gibi olağanüstü kişileri de olan, olağanüstü olaylara yer veren, genellikle bir tekerlemeyle ya da bir varmış, bir yokmuş gibi bir sözle başlayan bir tür halk öyküsü. Kültürümüzde masallar sevildiği için birçok farklı halk öyküsü nesillerden nesle aktarılmıştır.

Masalların Özellikleri

Masal anlatılırken -miş geçmiş zaman kipinin ya da -r geniş zaman kipinin kullanıldığını görürüz. Olaylar geçmiş ve tam belli olmayan bir zamanda geçer. Masalın anlamı yaşanan olaydan bir ders çıkarılması üzerine olur. İyilerle kötülerin çatıştığı masallarda sonunda hep iyiler kazanır. Masalların içerisinde nasihat ve ders verici nitelikte olur.

Masalların en ayırt edici özelliklerinden biri olayın geçtiği yerin belirsiz olmasıdır. Masallar “dağın ardındaki ülke” gibi hayali ve belirsiz yerlerde geçer.

Anonim olarak yayılan halk masalları da vardır. Masal anlatılmaya başlandığında dinleyen kişi hayali bir yolculuğa çıkmış gibi olur. Bazı masallar gerçek olaylar da içerir. Masallarda yaşanan olayların gerçek olduğunu dinleyene kanıtlama gibi bir kaygı yoktur.

Kaynakları bulunmayan masallar halk arasında anlatılarak yayılır. Mitolojik ögeler masallarda oldukça fazla yer alır. Oluşturulan dünya düşseldir ve büyülüdür. Masal dinlerken anlatılan hikayenin içine çekilmiş bulursunuz kendinizi. Olayların geçtiği yer genelde belirsiz olarak aktarılır.

İlginizi Çekebilir  Cebire Neden İhtiyaç Duyulur?

Bazı masallar özgün tekerlemeler ile başlayarak anlatılır. Bu tekerlemelere döşeme denir. Tekerleme sayesinde gerçeklik algısının yok olması sağlanır. Ayrıca dinleyen kişi tekerleme sayesinde dikkatini masala daha çok vermiş olur.

Masalların son kısmında genelde bir dilek yer alır. Dilek kısmında ise genelde tekerlemelere yer verilir. Masallar dinleyici üzerinde oldukça fazla etki bırakır ve dinleyiciyi hayali bir dünyaya götürür.

Milli motifler ile dini motifler bulunmadığı için masallar evrensel olurlar. Eğitici olan masallar çocuklar için ders verici nitelikte olurlar. Masallarda iyilerin kazanması daha sık olur ve olaylar en sonunda ne olursa olsun tatlıya bağlanır.

Küçük Yaştaki Çocuklar İçin Kısa Masallar

Masalın Anlamı Nedir?

Kısa masallar gelişme döneminde olan çocuklar için eğitici öykülerdir. Küçük yaştaki çocukların uzun masallardan sıkılma olasılığına karşılık ilk etapta kısa masallar okunması daha iyi olacaktır.

Ülkemizde de en çok sevilen kısa çocuk masallarından bazıları Kaplumbağa ile Tavşan, Yaban Domuzu ile Tilki, Cimri Masalı gibi masallardır. Gelişim çağında olan çocuklarımız için çocuk masallarının önemi nedir? sorusuna kısaca hayal güçlerini geliştirmek için önemli olduğunu söyleyebiliriz. Masallar sayesinde hayal güçlerini geliştirecek ve dünyaya bakış açılarını büyütebileceklerdir. Çocuklarınızı uyutmadan her gün bir masal okumanızı tavsiye ederiz.