Koronavirüs Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?
15/06/2020COVID-19 hakkında stresli ve endişeli olabilirsiniz. Tabi çocuklarınız da öyle olabilir. Onlarla konuşmak ve başa çıkmalarına yardımcı olmak için bir kaç yöntem deneye bilirsiniz.
Hızla değişen herhangi bir durumda günlük rutin kaybı, izolasyon ve belirsizlik kaygısı, korku, depresyon ve yalnızlığa yol açabilir. Aşırı bilgi yüklemesi, söylentiler ve yanlış bilgi, kendinizi kontrolünüz dışında hissetmenizi sağlayabilir ve ne yapacağınızı netleştiremez. Bu şekilde hissettiğinizde, çocuklarınız da bunu hissedebilir ve genellikle siz nasıl hissederseniz onlarda o şekilde hissederler. Onlarla neler olup bittiğiyle ilgili konuşmak zor olabilir.
Coronavirus hastalığı (COVID-19) günlük konuşmaların en yaygını haline geldi. Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın gelişimsel ihtiyaçlarını ve koronavirüs anlayışını nasıl destekleyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. COVID-19 hakkında çocuklarınızla dürüst ve doğru bir tartışma, neler olduğunu anlamalarına, korkularının bir kısmını hafifletmelerine, kendilerini güvende hissetmelerine ve başa çıkmalarına yardımcı olmalarına yardımcı olabilir.
COVID-19 Hakkında Çocuklarınızla Nasıl Konuşulur
- Konudan kaçının. Her zaman bunun hakkında konuşmanıza gerek yok, ama gerçek ve çocuklarınızın neler olduğunu bilmesi için yaşa uygun bir şekilde tartışılması gerekiyor.
- Nasıl hissettiğinize dikkat edin. Yani, kendinize bir göz atın. Nasıl hissediyorsun? “Kendinizi sinirli, korkulu, öfkeli veya çaresiz hissettiğinizde üç derin nefes alarak aktif sakinleştirici egzersiz yapın”. Unutmayın siz nasıl hissederseniz çocuklar da öyle hisseder.
- Gerçek bilgiler vererek çocuğunuza güvence verin. Onlara karşı dürüst olun ama aynı zamanda onların dilinde bu pandemiyi açıklamaya çalışın.
- Çok fazla bilgi vermekten kaçının. Yaşa uygun bir şekilde mümkün olan en basit terimleri kullanın.
- Haberlere maruz kalmayı sınırlayın. Televizyon ve sosyal medya için belirli önlemler alın. Haberleri özel olarak izlemeye çalışın ve arka planda yayınlamayın. Hem siz hem de çocuklarınız için sosyal medya süresini sınırlandırın.
- Empati ve sıcaklık gösterin. Güvendesiniz, her şey yolunda veya endişelenmeniz gereken bir şey değil gibi yorumlarla reddetmek yerine birlikte halledeceğiz üstesinden geleceğiz gibi cümlelerle desteklemelisiniz.
- Çocuklarınızın onlara neşe getiren aktiviteleri seçmesine izin verin. Kontrol duygusuna sahibi olmaları önemli.
- Rutini koruyun. Günlerimiz uyarı yapılmaksızın ters çevrildiği için, yeni bir normal yaratmanın gerekli olduğunu bilmelisiniz. Büyük çocuklu aileler yeni bir günlük program oluşturmak için birlikte çalışabilirken, küçük çocukların ebeveynleri onlar için bir program oluşturabilir.
- Konuşmaya devam edin. Durum değişmeye devam ederken, bunun hakkında konuşmaya devam etmelisiniz.