Klima Temizliği
16/07/2020Konu İçeriği
Günümüzde klima kullanımı lüks olmaktan çıktı ihtiyaç oldu. Hemen hemen bütün kapalı alanlarda, iş yerlerinde, her türlü ulaşım araçlarında ve evlerimizde klimaya o kadar alıştık ki olmazsa olmazımız oldu. Yazın serinleten, kışın ısıtan klimaların sağlık açısından bize zarar vermemesi için sık sık temizliği yapılması gerekiyor. Bu klimanın ömrünün uzaması içinde önemli.
Klimadan Neden Kötü Koku Gelir?
Klimalardan bazen kötü kokular gelir. Bunun nedeni bilinçsiz ve yanlış kullanım olabildiği gibi başka sebebi de olabilir. Ancak müdahale edilmezse soluduğumuz hava sağlığımıza zarar verir.
Klimadan Gelen Kötü Kokular Nasıl Engellenir?
Aslında klimadan gelen kokuların bir anlamı da klimanın doğru çalıştığının bir göstergesidir. Klimaların kapaklarının içinde filtre vardır. Klimaların görevi yüksek debilerde hava çekip üfleyerek ortama sıcak, soğuk hava silkilasyonu sağlamak. Burada filtrelerin görevi ise ortama üflenen havanın partikülsüz olmasını sağlamaktır. Ancak uzun süre temizlenmeden kullanılan filtreler koku yapmaya başlar. Bu olağandır.
Bunu engellemek için klimalı ortamlarda sigara içilmemeli ve alanın sık sık havalandırılması gerekir.
En önemlisi de kullanıma göre düzenli olarak (iki haftada bir) filtrelerin temizlenmesi gerekir.
Klima Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Klimalar hassas elektronik donanımı sahip olan elektrikli aletler arasındadır. Onun için özenli davranmak gerekir. Klima temizliği yapmadan önce klimanızın kullanma kılavuzuna mutlaka bir göz atın.
Ev klimalarının temizliği gayet basittir. Sırayla işlemi dikkatli bir şekilde yapmanız doğru sonuca ulaşmanız için yeterli. Haydi temizleyelim.
- Öncelikle kullanma talimatındaki gibi ön kapağını açalım. Böylece filtreye ulaşırsınız.
- Filtreyi yavaşça çıkaralım.
- Küvetin yada lavobanın içinde fiskiye ile yıkayalım. (temizlik malzemesi kullanmanıza gerek yok.) (sirkeli su olabilir)
- İyice kurutalım.
- Filtrenin çıktığı yeri süpürge makinesinin fırçasıyla, dikkatlice orada oluşan tozları çekebilirsiniz.
- Kuruyan filtreyi çıkardığınız şekilde tekrar yerine takın.
Bu işlemi klimanızı kullanırken iki haftada bir yapmalısınız. Ayrıca yılda bir yetkili servis tarafından bakımını da yaptırırsanız hem klimanızın ömrünü uzatır hemde sağlığınızı korumuş olursunuz.
Ayrıca piyasada bazı klima temizleme malzemeleri satılmaktadır. Buna gerek olup olmadığına siz karar verin. Ancak sirkeli suyun da mikropları öldürdüğünü ve temiz hava için yeterli olacağını yetkili servisler söylüyor.
Havanız nasıl olursa olsun, klimanızın filtresi hep temiz olsun. 🙂
Evde temizlik yaparken kullanabileceğiniz doğal temizlik ürünleri de vardır. Bu ürünler sağlık açısından sizin için daha faydalıdır. Şimdi size bu doğal ürünlerin neler olduğu konusunda bilgi vermek için Doğal Temizlik Ürünleri hakkında yazmış olduğumuz makalemizi incelemenizi tavsiye ediyorum.