Kavak Ağacı
02/10/2020Kavaklar, söğütle ilgili yaprak döken ağaçlardır. Bir nehrin kıyısında veya ormanda yetişmeyi tercih ederler. Ancak sadece kuzey yarım kürede ve ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu yerlerde büyürler. Tüm kavaklar birlikte bir cins oluşturur. Kaç çeşit olduğunu söylemek zordur. Avrupa’da sadece kara kavak, gümüş kavak ve titreyen kavak büyür. Ülkemiz de ise Karakavak, Akkavak, Titrek kavak, Fırat kavağı ve Sarkık dallı titrek kavak türleri yetişir.
Kavaklar genellikle cadde olarak yol kenarlarına dikilir. Birkaç yılda bir gövde dışındaki tüm dalları kesilir. Bu şekilde uzun ve zayıf olurlar. Kavaklar kesime aldırış etmez. Ancak kavaklar da genellikle tüm tarlalara dikilir, çünkü bu şekilde ağaçlarını kolayca kullanabilirsiniz.
Kavak ağacının yapraklarının üst kısım yeşil ve parlaktır, alt kısımı ise beyazımsı ve tüylüdür.
Kavak ağacı hafif, yumuşak ve çalışması kolaydır. Yumuşak peynir kutuları yapmak için genellikle ince tabakalar halinde kullanılır. Ayrıca bir katmanı diğerinin üzerine, bazen uzunlamasına, bazen çaprazlamasına da yapıştırabilirsiniz. Hafif kontrplak bu şekilde oluşturulur. Okullarda da el işi için popülerdir çünkü kesilmesi ve zımparalanması kolaydır.
Kavak ağacı, kağıt yapmak için de iyidir. Hızarhanelerin dalları ve bölümleri odun yongası veya palet olarak yakmak için iyidir.
Kavak Ağacının Faydaları
- Kavak ağacı çevre dostudur.
- Tüm hızlı büyüyen ırklara ait olan yüksek hava temizleme kabiliyetine sahip olduğu için, yani büyüme ne kadar hızlı olursa, atmosferdeki oksijen salınımı o kadar hızlı ve daha fazla olur ve karbondioksit giderilir.
- Aktif olarak büyüyen bir kavak bitkisi, havadan 70-140 litre karbondioksit çıkarır ve aynı miktarda oksijen açığa çıkarır. Ayrıca, bir ağacı “inşa etmek” için kullanılan karbondioksit, gövdede ve daha sonra ondan yapılan mobilyanın kendisinde (karbon yutağı) el değmeden ve kilitli kalır.
- Su atma kabiliyeti yüksektir; bitki kirlenmiş olsa bile suyu topraktan emer ve daha sonra zararlı stokların tutulmasıyla terleme yoluyla arındırarak tekrar havaya verir. Bu tür temel malzemeler daha sonra tahtada veya yapraklarda kilitli kalır ve oradan toprağa geri döner, ancak silahsız veya organik bileşenlere bağlanarak hareketi su taşıyan bir katmana zorlukla sınırlar.
- Yeryüzündeki aşındırıcı ve yıkıcı olayları sınırlayıcı bir işlevi vardır ve doğal çevre koşullarının biyolojik çeşitliliğini arttırır ve peyzajı değerlendirir, çünkü yeni bir kaynaktan kaynaklanır ve yüksek karbon içeriğine sahip ürünler yerine kullanılabilir.
- Tedarik kaynakları üretim tesislerine yakın olduğundan ve bu nedenle nakliye için egzoz gazı emisyonu sınırlı kalır.
- Kavak hurdası, enerji amaçlı kullanılabilen büyük bir biyokütle kaynağıdır ve bu nedenle herhangi bir işleme atığına neden olmaz.
Ülkemizde bir çok ağaç türü mevcuttur. Bunlar bir tanesi de çam ağacıdır. ” Çam Çeşitleri ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.