İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma

30/06/2020 0 Yazar: Gül C.

Genellikle kadınlarda görülen bu rahatsızlık, daha çok ilerlemiş yaşlarda ortaya çıksa da bazen gençlerde de görülebilir. Bunun bir çok sebebi olabilir. İdrar torbası sarkması, sık yada zor doğumlar, bağ dokusu rahatsızlığı, genetik bazı rahatsızlıklar vs.
İdrar kaçırmanın bir kaç çeşidi vardır .
Hangi sebepten olursa olsun tedavi edilmelidir. Fakat bu durum bazen utanç verici olduğu düşünülerek tedavi ertelenir.

İdrar Kaçırma Çeşitleri

İnkontinans

İstemsiz idrar kaçırma. Bunun bir kaç nedeni olabilir. Mesela mesanenin (idrar torbası) enfeksiyon kapması, mesanedeki taş yada tümör, felç geçirme, MS (multiplskleroz), parkinson, bunama(senil demans), omurilikte olabilecek bir hasar, depresyon, kullanılan bazı ilaçlar (idrar söktürücü) gibi birçok neden altında yatabilir.
Bu nedenle bu rahatsızlıktan utanılmamalı ve altta yatan neden araştırılıp tedavi edilmeli.

Gerçek Stres Inkontinans:

İdrar torbası ve idrar deliği arasındaki anatomik açının değişmesinden ortaya çıkar. Bu nedenle mesane içi basınç, dış idrar deliği içi basıncı aşar ve idrar tutulamaz kaçar.
Genellikle hastaların %80 nin de sorun budur. Bu durum genellikle idrar torbası sarkmalarında, bağırsak sarkmalarında, rahim sarkmalarında yada zor doğum sonrasında görülür. Bu hastalar genellikle öksürme, hapşırma, esneme, gülme, yol yürüme, merdiven çıkma gibi durumlarda idrar kaçar.

İlginizi Çekebilir  Sağlıklı Dişler İçin Yapılması Gerekenler

Detrussor Instabilitesi (İdrar Torbası Kasının Kasılma Bozukluğu)

Bunun nedeni kesin olarak bilinmemekte olup bazı hastalıklar yada ameliyat sonrası ortaya çıkabilir. Hasta istemsiz olarak tuvaletinin geldiğini hissedemez bunu fark ettiğinde ise tuvalete yetişemeden idrarını kaçırır. Ayrıca bu hastalar idrarını uzanırken, otururken de kaçırabilirler.

İdrar Kaçırmanın Tedavi Yöntemleri

İdrar Kaçırma

Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlık ilaç yada ameliyat ile tedavi edilebilir. Bir kaç türlü ameliyat vardır. Karından yada vajinadan. Bu iki ameliyatında başarı oranları (% 85-90 oranında) yüksek olmakla birlikte tecrübeli kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Hastaya uygulanacak tedaviye jinekolog doktor karar verir. Ameliyat öncesi bazı tetkikler yapılır. (idrar tahlili, şeker hastalığı olup olmadığına bakılır) hastalar genellikle ameliyat sonrası evine gidebilir.

Ameliyat sonrası doktorun verdiği ilaçlar düzenli alınır ve pansumanlar düzenli yapılırsa iyileşme bir, bir buçuk ay gibi sürer. Bu arada kontrollere gitmeyi de ihmal etmemek gerekir.

Hastalıktan utanılmamalı. Bu tür rahatsızlıkları ertelemek sizi ve sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Sağlıklı günler 🙂