Hinduizm’de El Değmemiş Güzelliği Temsil Eden Sembol
16/02/2023Hinduizm’de çiçeklerin temsil ettiği birçok anlam vardır. Bu çiçeklerden biri de lotus çiçeğidir. Kökleri çamurun içinde, çiçek bölümü su üstünde olan lotus çiçeği Hinduizm’de önemli bir semboldür. Hinduizm, Budizm ve Jainizm gibi bazı Doğu dinlerinde lotus çiçeği “saf” veya “kutsal” olanın sembolüdür. Lotus, suyun içinde büyüyerek güneş ışığına doğru yükselir ve dolayısıyla doğanın döngüsünde bir yeniden doğuş simgesidir.
Hinduizm’de El Değmemiş Güzelliği Temsil Eden Sembol
Hinduizmde el değmemiş güzelliği temsil eden sembol lotus çiçeğidir. Masumiyeti, güzelliği ve saflığı temsil eden lotus çiçeği, ayrıca Hinduizm’de, lotus çiçeği çoğunlukla Tanrı ve Tanrıçaların sembolüdür. Örneğin, Hinduizm’in en yüksek Tanrısı olan Brahman, lotus çiçeği ile tasvir edilir. Öte yandan Hindu tanrılarından biri olan Vishnu, bir lotus çiçeğinin içinde otururken tasvir edilir. Benzer şekilde, Tanrıça Lakshmi de genellikle lotus çiçeği üzerinde veya yanında resmedilir.
Lotus çiçeği aynı zamanda Hinduizm’de ruhsal ve zihinsel arınma ile bağlantılıdır. Bir insanın tam bir arınma, bilgelik ve aydınlanma haline ulaşması, bir lotus çiçeğinin suyun üzerinde açması gibi bir şeydir. Bu nedenle, lotus çiçeği Hinduizm’de meditasyon ve yoga uygulamalarında da yaygın olarak kullanılan bir semboldür.
Çiçeklerin anlamları her kültürde değişkenlik gösterir. Lotus çiçeği Hinduizm’de yukarıda sıraladığımız anlamları taşır. Ayrıca, “Lotus Çiçeği Anlamı” başlıklı yazımızdan lotus çiçeğinin anlamlarını detaylıca okuyabilirsiniz.
[…] hükümdarlığı boyunca Gazneliler, Hindistan’a seferler düzenleyerek bölgedeki Hindu krallıklarını ve İran’daki Abbasi halifeliğini fethetti. Sultan Mahmud, ayrıca Gazne […]