Güneş yanığı
15/06/2020Konu İçeriği
Kendinizi güneş yanığından korumanın güvenilir yolları vardır. Ancak bazen tüm bu önlemlere rağmen güneş yanığı olursunuz. Bu yazımızda güneş yanığının nasıl tedavi edileceğini anlatacağım.
Güneş yanığının şiddetine bağlı olarak, farklı tedavi seçenekleri vardır. Eski ev tariflerinden reçeteli ilaçlara kadar. Güneş yanığını tedavi etmeniz gerekiyorsa bu bilgiler ve ipuçları size yardımcı olacaktır.
Güneş Yanığı Tedavisi İçin Temel İpuçları
Güneş yanığı olduysanız, uymanız gereken iki temel kural vardır:
1. Güneş yanığı olduysanız sonraki günlerde güneşten kaçınmalısınız. Bu mümkün değilse, daha fazla hasarı önlemek için cildi en azından uzun giysiler giymelisiniz.
2. Çok su içmelisiniz. Güneş yanığı her zaman telafi edilmesi gereken büyük bir sıvı kaybı anlamına gelir. Bu nedenle, yeterli hidrasyonun sağlanması önemlidir.
Hafif Güneş Yanıkları İçin Soğutma
Hafif güneş yanığına soğuk su uygulayın. Bu en kolay yoldur.
Hafif güneş yanıkları, yani cildin saf bir şekilde kızarması, birinci derece yanık anlamına gelir. Bu nedenle tedavi benzerdir. Cildin etkilenen bölgelerini yerel olarak soğutarak enflamatuar reaksiyonlar inhibe edilir ve semptomlar hafifletilir .Nasıl serinlediğin önemli değil. Duşta soğuk suyla veya alternatif olarak temiz dağ suyuyla soğutma genellikle yararlıdır.
Dikkat: Buz kullanımı önemlidir. Hasar görmüş cilt çok hassas olduğundan buz asla doğrudan cildinizle temas etmemelidir.
Birçok markanın güneş öncesi ve güneş sonrası için spreyleri veya kremleri vardır. Kremi uyumluluk açısından önceden test etmek önemlidir, böylece acil bir durumda hangisinin size uygun olduğunu bilirsiniz. Bu ürünlerin bazıları, alerjik reaksiyonlara veya ek tahrişe neden olabilecek parfümlerle karıştırılır. Spreyler genellikle daha kullanışlıdır.
Şiddetli Güneş Yanığı İçin Uygun Tedavi
Artık sadece cildin kızarması ile basit bir güneş yanığı değil, daha güçlü bir yanık (örneğin kabarma, su toplama gibi ) ise, tedavi biraz daha zordur.
Tıbbi açıdan bakıldığında, artık birinci derece yanıktan değil, ikinci derece yanıktan bahsedilmektedir. Bu, önemli ölçüde artan enfeksiyon riski, daha güçlü semptomlar ve risklerle ilişkilidir .
Burada da öncelikle yukarıdaki genel kurallara uymak önemlidir. Bununla birlikte, güneş yanığını tedavi ederken, soğutmanın olabildiğince temiz (ideal olarak steril) olmasını sağlamak önemlidir. Özel dezenfektan ve ağrı kesici kremlerle steril, soğutulmuş bandajlar daha iyidir.
Akut bir durumda, tedavi şekline doktor karar vermelidir.
Bir diğer kritik konu kabarcıkların giderilmesidir. Hiçbir şekilde steril olmayan koşullar altında yapılmamalıdır. Sıklıkla etkilenen geniş alan ve cildin doğal koruyucu fonksiyonunun artık tam olarak mevcut olmadığı nedeniyle, çok yüksek bir enfeksiyon riskine maruz kalırsınız. Bu gerçekten gerekliyse, kabarcıklar sadece steril koşullar altında bir doktor tarafından çıkarılmalıdır. Cilt daha sonra steril bandajlarla tedavi edilmelidir.
Bu nedenle, saf kızarıklığın ötesine geçen ve şiddetli kabarma eşlik eden tüm güneş yanıklarında bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Yukarıda belirtildiği gibi, bunlar özel tedavi gerektiren ikinci derece yanıklardır.
Cilt hasarının yanı sıra başka semptomlar olsa bile, şüphe durumunda doktora başvurmanızı öneririm. Özellikle güneş yanığına ek olarak güneş çarpması belirtileri varsa doktora danışılmalıdır.
Güneş Çarpması Belirtileri
- Baş ağrısı
- Bulantı, kusma
- Baş dönmesi
- Taşipne (hızlı solunum) ve taşikardi (hızlı kalp atışı)
Güneş yanığı tedavisinde sonuç
Güneş yanığı varsa, ilk tedavi adımı ve en önemli ipucu her zaman lokal soğutma ve daha fazla güneşe maruz kalmamaktır. Şiddete bağlı olarak bir ayrım yapılır. Soğutma su, buz, yoğurtla veya güneş sonrası kullanılan bazı ürünler yeterlidir. Kabarma ile şiddetli formlar için tıbbi tedavi ve yardım önemlidir. Kişi güneş yanığını hafife almamalıdır. (özellikle enfeksiyon)! Son olarak, cilt kanseri gibi daha kötü sonuçları önlemek için güneşte her zaman kremler, şapkalar ve giysiler şeklinde yeterli güneş koruması sağlanmalıdır.
Bu durumda en iyi tedavi, güneş kremi ve doğru kıyafetlerle korumaktır.
Bol güneşli günler dileğiyle 🙂
Güneş yanığına yoğurt iyi gelir mi?
Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun.
ve Bazı kaynaklarda yoğurdu önermiyor
Bilginizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Sağlıklı günler dileriz..