Fındığın Yararları
13/09/2020Konu İçeriği
Fındık, evlerde sıklıkla tüketilen besinler arasında yerini alır. Türkiye de fındık özellikle Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir. 100 gr fındık 628,3 kaloridir. Besin değerleri açısından oldukça zengin olan fındığın bir çok yararı vardır. Bu yararları sizler için sıraladık.
Hafızayı Güçlendirir
Kabuklu yemişlerin sinirler için iyi bir besin olduğu bilinmektedir ve bu nedenle “beyin besini” olarak da adlandırılır. Fındıkta bunlardan biridir. Fındık hafızayı güçlendirir. Sağlıklı beslenme tüm vücut için, özellikle beyin için elbette önemlidir. Fındıkta bulunan magnezyum, E vitamini ve niasin maddeleri sinirlere ve beyne iyi gelir.
Kolesterolü Düşürür
Hücrelerin ve hormonların yapımı için vücut kendi kendine kolesterol üretir. Bu, kolesterolün vücutta zaten mevcut olduğu anlamına geldiğinden, çok fazla kolesterolü yükselten gıdalar tüketilmemedir.
Çünkü katıların değişmesi bozulursa, arter duvarlarında kolesterol birikebilir. Buna sebep sağlıklı beslenmemktir. Çok fazla et, süt veya yumurta fazla doymuş yağ asidi içerirler.
Ancak tüm yağ asitleri kötü değildir. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyelerini bile düşürebilir. Bu iyi yağ asitleri örneğin elmada, yulaf ezmesinde, baklagillerde ve hepsinden önemlisi kuru yemişlerde bulunabilir. Fındık gibi bir avuç kuruyemiş kan yağ seviyelerini düşürür. Fındığın tuzlanmaması veya çikolata ile kaplanmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Amaç, doymuş yağı mümkün olduğunca doymamış yağ ile değiştirmek olmalıdır.
B vitamini ve E vitamini Açısından Zengindir
Fındık mükemmel bir vitamin kaynağıdır. B1, B2, B3, B6, B7 ve B9 vitaminlerini içerir. Günlük B vitamini ihtiyacını 73 gr fındık ile karşılayabilirsiniz.
E vitamini antioksidan etkiye sahiptir, antiinflamatuardır ve bağışıklık sistemini destekler. Bir eksiklik, görme veya koordinasyonun yanı sıra sinir sistemi hastalıklarına da yol açabilir. Günlük optimum E vitamini alımı yaklaşık 50 gram kuruyemiş ile sağlanır.
Bitkisel Protein Kaynağıdır
Proteinler, birçok fonksiyon için gerekli olduğundan vücut için vazgeçilmezdir. Bunlar arasında saç, deri ve tırnakların hücre yapısı, bağışıklık sistemi, enzim ve hormon oluşumu, oksijen ve yağ taşınması ve antikor oluşumu yer alır. Yani vücudun proteine ihtiyacı var.
Proteinler sebzelerde bulunabileceği gibi hayvansal gıdalarda da bulunabilir. Baklagiller, tahıllar, meyveler, sebzeler ve tabii ki fındık gibi bitkisel proteinler, aynı zamanda vitamin ve eser elementler gibi mikro besinleri de içerme avantajına sahiptir.
Fındıkların protein içeriği 100 g’da 12 g’dır. Proteinin ne kadar iyi emildiği veya kullanıldığı biyo-değer ile ölçülebilir. Değer ne kadar yüksekse o kadar iyidir. Fındığın değeri 50, yulaf ezmesine kıyasla 64’dür.
Mineral Açısından Zengindir
Fındık, önemli protein ve pek çok vitamin yanında kemiklerimizi güçlendiren kalsiyum, fosfor gibi mineraller ve demir içerir.
Lif Kaynağıdır
Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için lif gereklidir. Bunlar, çoğunlukla bitki bazlı gıdaların lif açısından zengin bileşenleridir. Bağırsakta parçalanamayan veya yeterince parçalanamayan birbirine bağlı şeker molekülleridir. Liflerin çoğu tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde veya baklagillerde bulunan karbonhidrattır.
Fındık, 100 g başına 8,6 g ile nispeten yüksek lif içeriğine sahiptir. Fındıktaki lif, iyi doymuş olduğunuz ve bir daha aç kalmadığınız anlamına gelir. Bu nedenle düzenli olarak fındık yiyen kişilerin kilo alma olasılığı daha düşüktür. Lif ayrıca sindirimi korur ve kabızlık için ideal bir besindir..
Kalp ve Kan Damarlarını Güçlendirir
Fındık kalbi ve kan damarlarını güçlendirir. Kabuklu yemişler,% 63 gibi nispeten yüksek bir yağ içeriğine sahiptir, ancak daha önce de belirtildiği gibi, bunlar, diğer şeylerin yanı sıra, doymamış yağ asitleridir. Fındık, 100 gr’da 4,5 gr doymamış yağ asidi içerir.
Ve bunların sadece kolesterol seviyesi üzerinde değil, aynı zamanda kalp, kan damarları ve dolaşım üzerinde de olumlu bir etkisi vardır. Kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski azalır.
Fındık sağlıklı yağ asitleri içeren bir besindir. Fındık gibi diğer sağlıklı yağ içeren besinleri öğrenmek isterseniz ” Doğal ve Sağlıklı Yağ İçeren Yiyecekler ” yazımızı inceleyebilirsiniz.