Erken Doğum

Erken Doğum

07/06/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Bazı erken doğumlar fetüs, anne veya her ikisi ile ilgili problemlerden kaynaklanabilir. Bazı olaylar plasental anormallik, yetersiz serviks, hormonal değişiklikler veya enfeksiyon dahil olmak üzere erken doğumun başlangıcını uyarabilir.
Erken doğum, çoklu bebekli gebelik, enfeksiyon, uyuşturucu veya alkol kullanımı ve yaş gibi bazı risk faktörleri değiştirilemezken, erken doğum olasılığını azaltmanın birkaç genel yolu vardır.

Erken Doğum Nedenleri

Fetüs, anne veya her ikisi ile ilgili sorunları içeren birçok nedene sahip olabilir. Bununla birlikte, zamanın yaklaşık yüzde elli, erken doğumun nedeni veya nedenleri bilinmemektedir. Nedeni bilindiğinde, erken doğum en sık doğum eylemini başlatan fetal zarların erken yırtılmasının bir sonucu olarak gelir. Bazı olaylar erken doğumun başlamasını teşvik edebilir.

Erken Doğum

Erken Doğum İçin Risk Faktörleri

Hamile bir kadını erken doğum ve doğum için daha yüksek riske sokabilecek bir dizi faktör vardır.

Öncede Erken Doğum Yapmak

Başka bir erken doğum yapma şansınız iki buçuk kat artar. Önceki erken doğumunuz, hamileliğinizin 28. haftasından önce gerçekleşmişse, bu oran 10 katına çıkar. Sizin ve sağlık uzmanınızın bunu akılda tutmanız önemlidir, böylece hamileliğiniz boyunca size uygun bakım sağlayabilirler.

Çoklu Gebelik

İkizler veya birden fazla bebekle hamile kalmaktır. İkizlerin ve çoklu bebeklerin oranı, çoğunlukla doğurganlık ilaçlarının ve diğer yardımlı üreme tekniklerinin kullanılması nedeniyle son birkaç yılda artmıştır. Tüm ikizlerin yaklaşık yarısı 36 hafta veya daha kısa sürede doğar. Üçüzlerin yarısı 32 haftadan önce doğum yapar. İkiz ve çoklu bebeğin birçok annesi kendiliğinden erken doğum yapar. Diğerleri hamilelik sırasındaki komplikasyonlar nedeniyle erken doğum eyleminin başlatılması gerekebilir.

Erken Doğum

Enfeksiyon

Erken doğumla sonuçlanabilecek bazı enfeksiyon türleri aşağıdaki gibidir.

İlginizi Çekebilir  Çocuklarda Yeme Bozuklukları

Üriner Enfeksiyon

Tedavi edilmeyen üriner enfeksiyonlar erken doğum riskini ikiye katlar. Üriner enfeksiyonlar her tıbbi ziyarette taranır ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Bakteriyel Vajinoz

Bunlar ayrıca erken doğum riskini iki katına çıkarır. Vajinozun ana semptomu, hafif bir “balık” kokusu olan hafif veya ağır bir vajinal akıntıdır. Vajinoz antibiyotiklerle tedavi edilir.

Erken doğum ve doğum için başka risk faktörleri de vardır.
• Anemi
• Yavaş maternal kilo alımı
• Stresli çalışma alışkanlıkları
• Sigara içmek, alkol almak ve kokain gibi ilaçları kullanmak gibi bu risklerden bazıları hamilelik sırasında düzeltilebilir.
• 17 yaşın altındaki veya 40 yaşın üzerindeki yaşlar
• Önceki çoklu düşükler ve düşük gebelik

Bu riskleri bilmek, size ve sağlık uzmanınıza erken doğumu önlemek için özel bakıma ihtiyacınız olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Erken doğum yapma riskiniz yüksekse, sağlık uzmanınız siz ve bebeğiniz için en iyi sonuçları elde etmek için özel önlemler alabilir.

Erken Doğumun Önlenmesi

Değiştiremeyeceğiniz bazı risk faktörleri olmasına rağmen, erken doğum olasılığını azaltmanın birkaç genel yolu vardır.
Bunlar sağlıklı bir hamileliği teşvik eden davranışları içerir.

Erken Doğum

Nedir bunlar?

• Hamileliğinizden önce veya hamilelik sırasında olabildiğince erken sigara içmeyi bırakın.
• Alkol içmekten ve eğlence amaçlı uyuşturucular kullanmaktan kaçının.
• Bazıları hamileliğinize zararlı olabileceği ve aşamalı olarak kaldırılması gerekebileceğinden, sağlık uzmanınıza aldığınız tüm ilaçları bildirin.
• Sağlık uzmanınızın sizin için uygun olduğunu düşündüğü şeye bağlı olarak hamileliğiniz boyunca yeterli miktarda kilo almayı sürdürün.
• Besleyici ve dengeli bir diyet yapın. Beslenme ve optimal doğum öncesi bakım özellikle 17 yaşın altında, 35 yaşın üzerindeyseniz veya ikiz veya birden fazla bebek taşıyorsanız önemlidir.
• Yüksek kaldırma ve işten kaçının ve uzun süre ayakta durun. ve gevşeme teknikleri, egzersiz, beslenme ve dinlenme kullanarak stresle başa çıkın.
• Prenatal sınıflara gidin.
• Mümkün olduğunca enfeksiyonlardan kaçının. Yetersiz serviks nedeniyle erken doğum, serviksi gebeliğin 14. haftasından dokuzuncu aya kadar kapatan cerrahi bir prosedürle azaltılabilir.
• Bazı kronik maternal hastalıklar, hamilelik sırasında uygun şekilde tedavi edilmezse erken doğuma yol açabilir. . Hamilelik sırasında uygun şekilde yönetilmeleri gerekir.
• Doktorunuz erken doğum riski yüksek olduğunu düşünüyorsa, cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerebilir.

İlginizi Çekebilir  Biyolojik Takvim Cinsiyet Hesaplama