Diyette Yapılan Yanlışlar

Diyette Yapılan Yanlışlar

07/07/2020 1 Yazar: Gül C.

Merhaba bugün size şimdiye kadar yaptığım diyetleri, yanlışlarımı, ve doğru yolu nasıl bulduğumu anlatacağım.

Öncelikle şunu itiraf etmeliyim ki her zaman biraz fazla kilom oldu. Hiç bir zaman çok zayıf olmadım. Tabiri caizse balık etli bir vücut yapısına sahiptim. Bu yüzden küçük yaşlarda aç kalmaya başladım. Diyet yaptım diyemiyorum. Çünkü bilinçsizce yapılan şok diyetler sadece aç kalmama, bir zaman sonrada normalden fazla, hatta şuursuzca yemek yemekten başka bir işeme yaramadı. Buna birde sağdan soldan duyduğum abuk sabuk içecekler, mama tarzı yiyecekler, içinde ne olduğunu bilmediğim diyet ürünleri eklendi. Sonrasında erken yaşta art arda gelen  üç doğumda eklenince, e tahmin edersiniz artık. Üç kilo ver, beş kilo al bildiğimiz yoyo sistemi gibi çalıştı vücut. Bu arada spor yapmak aklımın ucundan geçmedi. Birde dost acı söyler derler, benimkiler “yaa senin fazla kilon mu var sanki, sana kilo yakışıyor yada boş ver sağlığın yerinde olsun”  gibi söylemlerden öteye geçmediler. Belkide kırmamak adına dürüst olmadılar. Ama keşke kırsalardı. Boşuna dost acı söyler dememişler.

Diyette Yapılan Yanlışlar

Sanki buraya kadar yazdıklarım üç aşağı beş yukarı sizi anlatıyor alabilir. Biliyorum ki bu yanlışları yapan bizler toplumda epeyce bir çoğunluk arz ediyoruz.
Şimdi bu yanlışlardan bir kaçını anlatıp doğru yolu nasıl bulduğuma, gelelim.

Bir  arkadaştan duyduğum lahana diyeti diye bir diyete başladım. O güne kadar hiç bu kadar sıkı diyet yapmamıştım. Bir hafta boyunca kendi yaptığın lahana çorbasını içeceğim sınır yok. Yokta başka bir şey de yok. Üçüncü günü bir haşlanmış patates vardı bugüne kadar yediğim en güzel patatesti. Benimki beş gün  sürdü. Beşinci gün mide bulantısı ve baş dönmesi ile son buldu. Verdiğim bir kaç kilo ise bana birkaç gün içinde misliyle geri döndü.

İlginizi Çekebilir  Sirtfood Diyeti

Bir keresinde ise gene sağdan soldan duyduğum bir içecek aldım. Günde iki öğün onu içiyorsun bir öğünde salata. Aman Allahım kokusunu bile hatırlamak istemiyorum. Üçüncü günü hastanede açtım gözümü.
Sonra diyetisyene gitmeye karar verdim. Süreç o kadarda zor değildi, bir kere aç kalmıyordum. Az az sık sık yemeyi öğrendim. İlk tecrübem başarılıydı. İki ay gibi bir süreç sonrası normal rutinime geri döndüm ve  verdiğim kilolar birer birer geri geldi.

Anlayacağınız hala fazla kilolarla başım dertteydi. Sonradan öğrendim ki bazı sağlık sorunlarım varmış. Bu yüzden metabolizmam yavaş çalışıyormuş. Doktorum önce bu sorunların  ortadan kalkması için tedavi uyguladı. Sonra diyeti kafamdan atmamı ve sağlıklı beslenme den bahsetti. Aç kalmak yok, öğün atlamak yok, canının çektiği her şeyden doğru zamanda az az yemek ten bahsetti ve olmazsa olmazı spor dedi.

İşte hayatımın değiştiği o günler. Nihayet doğru yol ve başarılı sonuç. İdeal kilo. Onunla gelen öz güven ve daha birçok şey. Anladım ki bu iş hiç de o kadar zor değilmiş sadece sabır istiyormuş.
Şimdi size öğrendiklerimden bahsederek bu süreçte belki ufakta olsa bir ışık tutmak.

Diyette Yapılan Yanlışlar
  • Öncelikle ev doktorunuza gidin tahlillerinizi yaptırın. (Doktorunuza durumu anlatmanız yeterli.)
  • Eğer varsa bir sağlık problemi tedaviniz olun.
  • Sabah kahvaltınızı mutlaka yapın, öğle ve akşam öğünlerinizi asla atlamayın.
  • Aralarda atıştırmalıklardan uzak durun. Açlık hissettiğinizde çantanızda ceviz, badem fındık bulundurun.
  • Tuz ve şeker tüketimini yavaş yavaş azaltın. (Birden biraz zorlana bilirsiniz.)
  • Bol su için. Bunun için kendinize 1 litrelik bir şişe alın ve günde üç şişe su için. Su içme alışkanlığınız yoksa içine nane, limon, elma gibi şeyler katarak lezzetlendirin.
  • Yemek yapma alışkanlığınızı değiştirin. Daha çok sebze tüketin.  Margarinden uzak durun, zeytinyağı kullanın.
  • Akşam yemeğini geç saate bırakmayın. Yatmadan 4-5 saat önce yeme işlemi bitmeli.
  • Ekmek tüketimi ihtiyaç değil alışkanlık. Yavaş yavaş azaltın. Ekmeksiz de doyduğunuzu anlayacaksınız.
  • Tatlı ihtiyacınızı haftada bir kere sütlü tatlılardan yana kullanın.
  • Tatlı krizlerinizi hurma ve gün kurusu ile geçiştirin.
  • Paketli ve raf ömrü uzun gıdalardsn uzak durun.
  • Tuvalet alışkanlığınızı kontrol edin. Günde en az bir kez tuvalete çıkmak gerek.
  • En önemlisi ise her gün yada haftada en az 3-4 kere birer saat yürüyün.
İlginizi Çekebilir  1 Kilo Vermek İçin Kaç Kalori Yakmak Gerekir ?

Bütün bunları hayatınızın rutini haline getirirseniz sağlıklı yaşam için gerekli adımları atmış olursunuz. Ve zamanla  yavaş yavaş ama emin adımlarla istediğiniz kiloya ulaşır ve o kiloda kalabilirsiniz.
Bende böyle oldu. Umarım sizde de işe yarar.