Diş Apsesine Ne İyi Gelir Bitkisel
05/11/2020Konu İçeriği
Çoğu durumda, diş etlerinin iltihaplanması ağız boşluğundaki bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler yemek yedikten sonra dişlerde plak oluşturur. Ağız hijyeni zayıfsa bu plak tartar şeklinde katılaşır. Oradan bakteri özellikle diş etlerine yayılmakta ve iltihaplanmaya neden olmaktadır. Çoğu zaman dişe hemen bitişik diş etleri bölgesi, daha doğrusu diş ve diş eti arasındaki boşluk etkilenir. Tedavi olmaksızın diş etlerinin iltihabı periodontite (diş eti dokusunun iltihabı) dönüşebilir. En kötü durumda dişler gevşer ve sonunda düşer.
Diş Eti İltihabının Belirtileri
Diş etlerinde iltihaplanma belirtileri şunları içerir:
- Kızarık ve hassas diş etleri
- Dişler arasında şişlik
- Yanan, bastıran ağrı
- Kanama
- Ağız kokusu
Diş İltihabına İyi Gelen Bitkiler
Diş iltihabı oluştuğun da ağız temizliğine dikkat etmek gerekir. Bu temizliği sağlamak ve iltihabı yok etmek için her zaman kimyasal maddeler kullanmak zorunda değiliz. Bitkilerle bu iltihapların üstesinden gelebiliriz.
Papatya
Papatya, dezenfekte edici ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ağzınızı günde birkaç kez papatya çayı ile çalkalamak rahatsızlığı giderir. Alternatif olarak adaçayı da kullanılabilir.
Tuzlu Su
Diş eti iltihabı için basit bir ev ilacı tuzlu sudur. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak suda eritin. Solüsyon, gargara olarak kullanılabilir veya doğrudan etkilenen bölgelere diş fırçası ile masaj yapılabilir.
Elma Sirkesi
Tükürük akışını uyarır, iltihabı engeller ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Tedavi için dişlerinizi fırçalamadan en az yarım saat önce iki çay kaşığı elma sirkesi ve bir bardak su karışımı ile gargara yapın.
Masaj
Diş hekimleri, kanamaya rağmen diş etlerine diş fırçası ile masaj yapılmasını önerir. Bu, kan dolaşımını uyarır ve iyileşmeyi hızlandırır.
Çay Poşeti
Çay ile gargara yapmak yerine iltihaplı bölgeye bir poşet çay koyup beş dakika bekletebilirsiniz. Siyah çay bunun için en iyisidir. İçerdiği tanen diş etlerinin iltihaplanmasını yatıştırır.
Zencefil
Zencefil çok yönlüdür, antienflamatuvar ve antibakteriyel özellikleriyle diş eti iltihabı için de faydalıdır. Günde birkaç kez zencefil çayı içebilir veya onunla gargara yapabilirsiniz.
Hindistan Cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı sağlıklı bir yağ olarak başarısız olduğu ve sadece küçük miktarlarda tüketilmesi gerektiğinden, diş eti problemleri için etkili bir çare olmaya devam etmektedir. Yağı etkilenen bölgeye masaj yapabilirsiniz.
Sarımsak
Sarımsak enfeksiyonla savaşır. Diş eti iltihabına yatkınsanız, yemeklerinizde sıklıkla sarımsak kullanmalısınız.
Lavanta
Diş eti hastalığınız varsa bitki çay gibi içilebilir veya gargara yapılabilir. Veya gargara suyunuza üç damla lavanta yağı karıştırabilirsiniz.
Uçucu Yağlar
Karanfil, nane ve çay ağacı gibi uçucu yağlar diş eti iltihabı için oldukça başarılıdır. Ancak yağlar çok kuvvetli olduğu için kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Ağız gargarası yaparken, bir bardak suya iki yada üç damla uçucu yağ eklemeniz yeterlidir. Onunla günde birkaç kez gargara yapın ve ardından ağzınızı çalkalayın.
Diş eti iltihaplanmasının yanı sıra diş ağrısıda sıkca başımıza gelen bir sorundur. Ama bu sorunu da bitkisel yoldan çözebilirsiniz. “ Diş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.