Çocuklarda Korku

Çocuklarda Korku

08/07/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Çocuklar bebeklikten çıkmaya başladıkça korkularla tanışabilirler. Etraflarını daha net görürler ve bir şeylerin farkına varırlar. Bu korkular çok normaldir. Peki çocuğunuz karanlıktan mı korkuyor? Yoksa sudan mı? Bir hayvandan da korkabilirler. Yoksa yataklarının altında bir canavar olduğunu mu düşünüyorlar?

Bu korkuların çocuğunuzda ‘yanlış’ bir şey olduğunu gösterdiğinden endişelenmeden önce bu gelişmenin normal olduğuna emin olun. Sonuçta, korku ile başa çıkmayı öğrenmek önemli bir yaşam dersidir.

Çoğu zaman, çocuklarımızın korkuları tamamen rasyonel değildir, ancak hissettikleri ve fizyolojik tepkileriyle birlikte onlar için çok gerçekçidir.

Bu korkuların çocuğunuz büyüdükçe azalacağından veya geçeceğinden emin olun. Peki bu korkuları onlar için biraz daha kolay hale getirmek ister misiniz? İşte size bir kaç ipucu.

Sabırlı Olun

Çocuklarda Korku

Çocuğunuz kendini hazır hissetmeden korkularıyla yüzleşmeye zorlamayın. Unutmayın, bu korkular sizin için saçma olsa da onlar için çok gerçekçidir. Sabırlı olun, empati yapın ve korkularıyla kendi hızlarında yüzleşmelerine izin verin.

Korkularının üzerine fazla gitmeyin bunun yerine sakin ve rahatlatıcı duygularla yaklaşın.

Rol Modellerini Tanıtmak

Çocukluk korkuları yaygındır ve nasıl başa çıkacağınız konusunda doğru kaynaklardan bilgi edinmelisiniz. Korkuların üstesinden gelmek için karakterlerle ve hikayelerle yaşla ilgili çocuk kitapları, oyuncaklar ve filmlerden yardım alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Kızamık Nedir ?

Örnek Olun

Peki sizin korkularınız var mı? Belki yüksekliklerden korkuyorsunuz ya da ya bir köpekten, bir kediden korkuyorsunuz. Bazen çocuğunuza korkularının üstesinden nasıl geleceğini öğretmenin en iyi yolu onlara nasıl yapıldığını ‘göstermektir’.

Çocuklarınıza örnek olun. Kendi korkularınızla nasıl başa çıkabildiğinizi, sakince ve güvenle nasıl dolaştığınızı onlara anlatın. Annem yada babam yapabiliyorsa bende yapabilirim diye düşünmesine teşvik edin.

Kontrolü Onlara Bırakın

Korku, kişiyi fiziksel olarak tehdit altında ve çaresiz hissetmesine neden olabilir. Örneğin, tuvaletten korkan çocuklar tuvalette yıkanacaklarından endişe ediyorlar; köpek lerden korkan çocuklar ısırıldığından endişe duyuyorlar; yatağın altındaki canavardan dehşete düşmüş olan küçükler karanlıkta kendilerine karşı savunmasız hissediyorlar.

Çocuğunuza korkularıyla savaşmasında kontrolün onlarda olduğunu anlatmak, kendilerini güvende hissetmek için önemlidir. Örneğin, gece davetsiz misafirlerden korkuyorlarsa, yatak odası pencerelerini kapatmayı ve kilitlemeyi gece sorumluluklarından biri yapın.

Teşvik ve Övgü

Çocuklarda Korku

Çocuğunuzun korkularını yok saymak ya da alay etmek kesinlikle yanlış bir davranıştır. Çocuğunuzu küçümsemek veya görmezden gelmek, onların korkularını içselleştirir ve size olan güvenlerini yıkabilir.

Bunun yerine çocuğunuzla korkuları hakkında konuşun, onlara yanlarında olduğunuzu hissettirin ve korkularıyla kendi başlarına baş etmeleri için teşvik edin. Çabalarını övmek de önemlidir. Hatta korkularının üstlerine gittiklerini gördüğünüz de onlara küçük bir başarı sertifikası gibi ödüller verebilirsiniz.

Sorularını Cevaplayın

Korkuları hakkında onlarla konuşun ve nereden geldiklerini anlamaya çalışın.

İlginizi Çekebilir  Gebelik Şekeri Nedir ?

Çocuğunuzu size istediği soruları sormaya teşvik edin ve onlara nazik, yaşlarına uygun şekilde cevap vermek için elinizden geleni yapın. Tüm cevapları bilmiyorsanız, bunları bir uzmana danışıp o şekilde cevaplayın.

Sakin Olun

Bir ebeveynin çocuklarına sıkılmış bir şekilde yol göstermesi iyi bir şey değildir.

Öfkeyle veya alaycı bir şekil de yanıt vermek, çocuğunuz için daha fazla sıkıntıya neden olur. Sakin ve tutarlı davranmanız daha hızlı bir şekilde sorunu çözmenizi sağlayacaktır.

Çocuğunuz korku yaşarken, konuları düzgün bir şekilde tartışamazlar. Rahatlatmak ve güven vermek için yanların da olduğunuzu hissettirin.

Küçük Adımlar

Çocuğunuza, zamanla ve kademeli olarak gerekirse korkuya maruz kalarak, korkusunu yenmesi için teşvik ettirebilirsiniz.

Örneğin, bebek banyo yapmaktan korkuyorsa, banyoda az miktarda su alarak işe başlayabilir, sonra yavaş yavaş daha fazla ekleyebilirsiniz. Ellerine biraz dökmek için bir sürahi kullanın, sonra boynunun arkasına biraz dökmek için ilerleyin. Kendini rahat hissedene kadar küçük adımlar atmaya devam edin.