Çocuklarda Ateş Düşürme

Çocuklarda Ateş Düşürme

10/09/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Çocukların ateşi yetişkinlerden çok daha sık görülür. Küçük sağlık sorunlarında bile vücut sıcaklıkları artar. Yüksek ateş olmadığı sürece fazla endişeye gerek yoktur. Evde de ateşi düşürebilirsiniz. Eğer ateş düşmüyorsa bir doktora danışmalısınız.

Bu yazımızda;

  • Ateş Nedir ?
  • Ateşin Yükseldiği Nasıl Anlaşılır ?
  • Ateş Varsa Ne Yapmalıyım ?
  • Doktora Ne Zaman Götürülmelidir ?

Başlıkları hakkında bilgilere yer verişmiştir.

Ateş Nedir ?

Ateş bir hastalık değil, vücudun enfeksiyona karşı koruyucu bir tepkisidir. Sıcaklıktaki artış, vücudun savunmasını harekete geçirmesine ve çok çeşitli patojenlere karşı kendi başına hareket etmesine neden olur. Virüslerin ve bakterilerin ateşle çoğalması normal vücut ısısına göre daha zordur. Bir çocuğun ateşi olduğunda, öncelikle kendine yardım eder, ancak yüksek ateş (39 ° C’nin üzerinde) önemli vücut fonksiyonlarını ciddi şekilde bozabilir ve organizma için çok büyük bir yüktür.

Beyindeki hipotalamus, normalde 36.6 ° ile 38 ° Celsius arasında olan optimal vücut sıcaklığını korumak için bir “kontrol merkezi” olarak işlev görür. Bir enfeksiyon durumunda, bu hedef değer vücuttaki belirli haberci maddelerle ayarlanabilir. O zaman 37 ° C’lik “sağlıklı” bir vücut ısısı çok soğuk olarak algılanabilir. Vücut titreme ile tepki verir ve ateş oluşturur, böylece bazı metabolik ve savunma süreçleri daha hızlı çalışabilir. Bebeklerde bu mekanizma bazen başarısız olabilir ve ateşi olmasa bile onları ciddi şekilde hasta eder.

İlginizi Çekebilir  Egzama

Ateşin Yükseldiği Nasıl Anlaşılır ?

Çocuklarda Ateş Düşürme
38.5 ° C’den itibaren ateşten bahsedilir, 39 ° C’nin lan üzerinde olan ateşler yüksek ateş olarak kabul edilir.

Çoğu durumda, dışarıdan çocuğun ateşi olduğunu anlayabilirsiniz. Yüz sıcak ve kırmızı, gözler yorgun, cilt serin ve solgun olur. Bazı çocuklar ateşli oldukların da huysuzdur ve oldukça iştahsız olurlar. Ateşten şüpheleniliyorsa, vücut ısısı derhal ölçülmelidir.

Sağlıklı çocukların vücut ısısı 36,5 ° ile 37,5 ° C arasındadır. Sıcaklık 37.6 ile 38.5 ° C arasında ise, çocuğun ateşi yükselir. Bazı çocuklarda 38.0 ile 38.5 ° C arasındaki sıcaklıklar bir hastalığa işaret edebilir. 38.5 ° C’den itibaren ateşten bahsedilir, 39 ° C’nin üzerinde çocuğun ateşi yüksektir. Hipertermi, sıcaklığın 41 ° C’yi aştığı zamandır.

Vücut ısısı günün belirli saatine bağlı olarak dalgalanır. Sabahları sıcaklık genellikle akşamın erken saatlerine göre 0,5 ° C daha düşüktür. Sık sık koşan ve fiziksel olarak aktif olan çocuklar genellikle vücut ısısını yükseltir.

Küçük bebeklerde ateş gelişmeden ciddi enfeksiyonlar olabilir. Bu yaşta ebeveynler, çocuğun ateşi yoksa çocuk doktoruna danışmalıdır.

Üç aydan küçük bir çocukla, ebeveynler 38 ° C vücut sıcaklığında çocuk doktoruna danışmalıdır. Çocuk daha büyükse 39 ° C’nin üzerindeki sıcaklıklarda muayene edilmelidir. Ebeveynler, ateşin iki yaşından küçük bir çocukta bir günden daha uzun sürmesi veya daha büyük bir çocukta üç günden fazla sürmesi halinde, ateşin ortaya çıkması veya tekrarlaması durumunda da çocuklarının doktorunu görmelidir.

Ateş Varsa Ne Yapmalıyım ?

Çocuklarda Ateş Düşürme
Ateş düşürücü şuruplar ve fitiller ateşi düşürmeye yardımcı olur.

Çocuğun ateşi varsa, sıcaklık düzenli olarak ölçülmeli, değerler not edilmeli ve ziyaret ettiğinizde çocuk doktoruna bildirilmelidir. Sıcaklık biraz daha yüksekse, ateş düşürücü önlemlere gerek yoktur. Sıcaklık 39 ° C’nin çok üzerine çıkarsa, ebeveynler çocuk doktoruna danışarak antipiretik ajanları (örn. İbuprofen veya parasetamol ile) kullanabilir.

  • Ateş düşürücü fitiller veya çocuklar için uygun meyve suları,
  • Baldır sargısı (titreme hariç),
  • Alnında nemli, ılık bir bez,
  • Vücudun kurumaması için çok su tüketilmeli,
  • Yatak çarşaflarını, havluları vb. sık sık değiştirin,
  • Yatak istirahati yaptırın
  • Ateşin yüksekse, daha fazla ısınmaması için çocuğu çok sıcak sarmayın.
İlginizi Çekebilir  Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Doktora Ne Zaman Götürülmelidir ?

Çocuklarda Ateş Düşürme
Etkili ateş düşürücü önlemlere rağmen, çocuk hala önemli ölçüde ateşliyse bir doktora götürülmelidir.

Aşağıdaki durumlarda bir çocuk doktoruna danışılmalı veya aranmalıdır:

  • Ateş bir günden uzun sürerse,
  • Fitillere ve bacak kompreslerine rağmen ateş düşmez,
  • İshal, kusma, karın ağrısı, kızarıklık gibi başka semptomlar da varsa,
  • Etkili ateş düşürücü önlemlere rağmen, çocuk hala önemli ölçüde ateşliyse bir doktora götürülmelidir.

Çocuk doktorundaki muayene, vakaların % 90’ında çocuğun neden ateşi olduğunu netleştirebilir. Çoğunlukla orta kulak iltihabı, boğaz ağrısı, öksürük, gastrointestinal enfeksiyonlar veya “tipik” çocukluk hastalıkları, ateş yükselmesine neden olabilir.

Nadir durumlarda, daha şiddetli enfeksiyonlar (örn. Pnömoni, kan zehirlenmesi, menenjit) veya diğer bulaşıcı olmayan hastalıklar (metabolik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, immün yetmezlikler gibi) muhtemelen tetikleyici ise, çocuk doktoru ileri tetkikler (örn. Röntgen, kan testleri) yapmalıdır.

Çocuklar bir çok kez hastalanırlar ve ateşleri yükselebilir. Bazı hastalıkların belirtisi öncelikle yüksek ateştir. Bunlardan bir tanesi de Kızamık hastalığıdır. ” Kızamık Nedir ? ” yazımızda kızamık ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.