Çocuklar Tek Başına Oyun Oynamalı Mı?
19/06/2020Konu İçeriği
Çocuğunuzun dil kursları ve aktiviteleri ile boğuşması yerine, daha sık yalnız oynamalarına izin vermelisiniz. Çünkü bu yetenek başarılı bir yaşamın yolunu açar. “Anne, benimle oyun oynar misin?” Bu soruya kim ‘Hayır’ diyebilir? Sonuçta, ebeveynler olarak çocuklarla mümkün olduğunca sık güzel anlar geçirmek istiyorsunuz. Akranlarla, kardeşlerle veya diğer aile üyeleriyle oynamak ve etkileşimde bulunmak çocukların gelişimi için de çok önemlidir. Bununla birlikte, çocuğunuzun gelişimi için her zaman ve sonra tek başına oynuyor olması da çok önemlidir. Çünkü kendinizle çalışmanın gelecek nesil için birçok avantajı var.
Çocuğunuz yalnız oyun oynadığında, onlarla oynama isteğine direnmeye çalışın. Bunun yerine sessiz gözlemcinin rolüne geçin. Çocuğunuz daha sonra birlikte oynama isteğinizi ifade ederse, bunu reddetmemelisiniz.
Çocuğunuz tek başına oynamakta zorlanıyorsa, biraz daha uyarılması gerekebilir. Yapı taşları, yapı kitlerini bir plana göre monte edebileceği bir şeyler deneyin. Çocuğunuza oyalana bileceği materyaller hazırlayın, demir boncuklar, hamur veya boya koyun. Ana kavram çocuğun o materyallerle yalnız başa çıkmasıdır.
Çocuğunuzun yalnız başına oyun kurması, oynaması çocukta bir çok gelişimi destekler. Bu gelişimleri belirli başlıklar altında sıralamak istedik.
1. Yalnız Oynamak Konsantrasyonu Artırır
Çocuğunuz kendisiyle erken başa çıkmayı öğrenirse, en geç okula başladığında bundan faydalanacaktır. Çünkü kendisine ve görevlerine konsantre olabilir ve bu nedenle öğrenirken eğlene de bilir . Tabii ki, bu aynı zamanda daha sonraki akademik performansı ve öğrenme davranışını da etkiler.
2. Yalnız Oynamak Yaratıcılığı ve Mantıksal Düşünmeyi Teşvik Eder
Çocuğunuz başkaları tarafından rahatsız edilmeden yalnız oynarsa, bunun yaratıcılığı ve mantıksal düşüncesi üzerinde de büyük etkisi olabilir. Bu arada, çocuğunuzun meşgul olduğu zamanlarda siz de bu zamanı kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Ama kesinlikle ona ulaşılabilecek mesafede olmalısınız.
3. Yalnız Oynamak Kendine Güveni Güçlendirir
Çocuğunuz kendisi bir şey inşa ederse veya icat ederse, bu kendine olan güvenini büyük ölçüde artırır. Sorunları çözmeyi ve yeteneklerine güvenmeyi öğrenir. İnşaat oyuncakları bunun için idealdir. Çocuğunuz bina ve benzerlerini tasarlarken bunu deneyebilir ve başarıyı deneyimleyebilir. Aynı zamanda, montaj ve oyun yaratıcılığına da teşvik eder.
4. Yalnız Oynamak Sorunları Daha İyi Çözmeye Yardımcı Olur
Yalnız oynayan çocuklar düşünce ve hayal dünyalarını keşfederler. Kendi hikayelerini düşünürler ve yaşadıklarını işlerler. Kendi oyunlarını, karakterlerini ve durumlarını seçerler. Kendilerini nasıl ifade edeceklerini, problemleri nasıl çözeceklerini ve yeni durumlarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenirler.
5. Yalnız Oynamak Çocuğunuzun Ruhunu Güçlendirir
Yaratıcı ve yaratıcı düşünme eğitimi çocuğunuzun psikolojik gelişiminde önemli bir faktördür. Çocuklar için tek başına oynamak kadar önemli olan bir şey de aynı yaştaki arkadaşlarıyla ya da kardeşlerle oynamaları da önemlidir. Tabii ki bu da çocuğunuzun gelişiminde önemli bir husustur. Arkadaşlar, komşular ve diğer oyun arkadaşları ile oynarken çocuklar birlikte olmayı ve böylece sosyal davranış ve iletişimi öğrenirler.