Cennet Hurması
09/11/2020Konu İçeriği
Soğuk günler başladığında meyve ve sebzelerin çoğu hasat edildiğinde, hurma ağacı (Diospyros kaki) bize harika tatlı meyvelerini sunar. Turuncu, sarı ve kırmızı renk cümbüşü olan cennet hurması aynı zaman da Trabzon hurması, Japon hurması veya hurma elması olarak da bilinir. Kasım ayında meyveleri olgunlaşmaya başlar.
Cennet Hurmasının Faydaları
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bol karotenlerle birlikte, hurmadaki C ve E vitaminleri de savunmamızın iyi çalışmasını sağlar ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Sindirimi Kolaydır
Trabzon hurması sadece az miktarda meyve asidi içerdiğinden, hassas mide ve bağırsakları olan insanlar için çok faydalıdır.
Sinirleri Güçlendirir
Büyük olmayabilir, ancak hurmadaki B vitaminleri kesinlikle sinir sistemi için gereklidir. Ayrıca magnezyum, potasyum ve fosfor gibi önemli miktarlarda minerallerden destek alırlar.
Kemikler İçin İyidir
Trabzon hurması nispeten büyük miktarda K vitamini içerdiği içim 200 gramlık bir hurma günlük K vitamini ihtiyacınızın bir kısmını karşılar ve bu da kemik kaybını önler.
Hücreleri Korur
Hurmada bulunan yüksek oranda karoten (biyolojik olarak aktif bitkisel renklendirici maddeler) vücut hücrelerimizi zararlı etkilerden koruyabilir ve böylece diğer şeylerin yanı sıra kanseri önleyebilir.
A Vitamini İçerir
Küçük bir hurma bile (100 gram), ortalama günlük ihtiyacı tamamen karşılamaya yetecek kadar A vitamini sağlar. Bu yüzden Cennet hurmaları iyi görme ve sağlıklı cilt için oldukça faydalıdır.
Cennet Hurmasının Özellikleri
- Trabzon hurmasının asıl vatanı Asya’da veya Japonya, Çin ve Kore’dedir. Bugün meyve, ılık iklime sahip tüm ülkelerde yetiştirilmektedir.
- Olgun hurmaların turuncu renkli eti domates ve kayısı karışımı gibi tadı ve hoş bir tatlıdır. Öte yandan, olgunlaşmamış hurmalar hala çok fazla tanen içerir ve bu nedenle acı ve ekşi tadı vardır.
- Olgun hurmalar çok hassas oldukları için, satın aldıktan sonra uzun süre ortalıkta bırakılmamalı, daha çok çabuk tüketilmeli.
- Hassasiyetlerinden dolayı hurmaları akan su altında kısaca durulayın. Ardından hafifçe kurulayın, ikiye bölün ve kabuğu dikkatlice soyun.
- Olgun hurmaları doğrudan kabuğundan yemek en iyisidir. Sadece ikiye bölün ve kaşıkla çıkarın. Olgun olmayan Cennet hurmaları biraz daha serttir ve örneğin egzotik müsli veya meyve salatası için doldurma veya kesme için çok uygundur. Çok olgun hurma, püre yapmak ve lezzetli ayran karışımımız gibi vitamin açısından zengin, taze içecekler için mükemmeldir.
Makrobesinler
Meyvelerde olduğu gibi, hurma yaklaşık yüzde 80 sudan oluşur. Bununla birlikte, diğer meyve türlerine kıyasla, meyvenin kendi şekerinin çoğunu içerir, bu da meyvelerin kalorisi de 70 kcal gibi nispeten yüksek kalori içeriğini açıklar. Aşağıdaki besinler 100 gram çiğ hurmada bulunur:
- 126,9 kcal.
- 2 gr yağ
- 0.6 g protein
- 19 gr karbonhidrat (15 gr şeker ve 3 gr fiber)
Şeker içeriği 8 gr fruktoz (meyve şekeri) ve 7 gr glikozdan (üzüm şekeri) oluşur, bu da 0.9’luk bir glikoz / fruktoz oranına yol açar, bu da fruktoz intoleransı olan kişiler için önemlidir. Çünkü ne kadar glikoz tolere ederlerse fruktoza o kadar iyi tolere edebilirler.
Sonbaharı yaşadığımız şu günlerde kış için konservelere ve reçel yapımlarına ağırlık vermiş durumdayız. Sizde konserve deneyimini yaşamak isterseniz ” Konserve Nasıl Yapılır? ” yazımızdan konserve yapımının detaylarına ulaşabilirsiniz.
Cennet hurmasını çok severek yiyorum. Bir çok kişi o ağızda bıraktığı mayhoşumsu tadı sevmez ama ben bayılıyorum 🙂
Tam mevsimi yemeyenlere önerim kesinlikle tadına bakın özellikle tam olgunlaşmış hurmalar bal gibidir 🙂