Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

03/07/2020 0 Yazar: Tolga H.

Boyun tutulmasının nedeni birden çok faktör olabilir ama genelde masa başı çalışanlarda, cep telefonuyla fazla zaman geçirenlerde ve yanlış veya ters diye tabir ettiğimiz bir hareket sonrası ortaya çıkma oranı hayli yüksektir. Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmak da bunu tetikleyen başlıca unsurlardan olabiliyor.

Boyun tutulması sonucunda günlük hayatta hareketlerimizi kısıtlayacak ve keyifsiz zaman geçirmemizi sağlayacaktır. Böyle bir sorun yaşamamak için en etkili yöntem belli aralıklarda basit boyun egzersiz leri yapmaktır. Eğer bu egzersizleri düzenli bir şekilde yaptığınızda boyun kaslarınız güçlenecek ve böyle bir rahatsızlık yaşama olasılığınızı minimum seviyeye düşürmüş olacaksınız.

Boyun Tutulması Nedir ?

Boyun tutulması genelde sabah uyandığınızda boyun kaslarında meydana gelen gerginlik ve acı ile birlikte hareket kısıtlaması yaşamanıza sebep olur. Bu durum bazen yatış şekliniz ile de alakalı olabilir ve aynı zaman kullandığınız yastığında etkisi vardır. Bu ağrı belirgin bir şekilde servikal bölgenin hareketini zorlaştırır. Tutulmadan sonra boyun rotasyonu zorlaşır.

Boyun Ağrısına Mesleğim Neden Olabilir mi ?

Evet boyun tutulmasının nedenleri mesleğinizle de alakalı olabilir. Eğer boynunuzu etkileyen bir iş yapıyorsanız zamanla bu sorun sizde meslek hastalığı olarak geri dönüş yapacaktır. Örnek vermek gerekirse;

İlginizi Çekebilir  Vajinal Akıntı

– Masa başı haraketsiz çalışmak
– Uzun süreli bilgisayar kullanmak
– Saatlerce araba kullanmak
– Tek kolda ağır çantalar taşımak

gibi işlerle meşgul oluyorsanız zamanla boyun omurlarınıza baskı oluşacak ve bu da boyun tutulmasına ve ağrıya neden olacaktır.

Boyun Tutulmasını Önlemek

Boyun tutulmasını önlemek için yazımın başında da belirtiğim gibi uygun aralıklarda düzenli boyun egzersizleri yapmanız bu sorunu minimuma düşürecektir. Özellikle mesleğiniz gereği bu sorunu sık yaşıyorsanız mutlaka bu egzersizleri hayatınızın bir parçası haline getirip düzenli bir şekilde yapmalısınız. Aksi taktirde bu zamanla boyun fıtığına çevirebilir ve cerrahi işleme maruz kalmak zorunda kalabilirsiniz.

Boyun Tutulmasına İyi Gelen Egzersizler

Boyun egzersizlerini uygulama konusunda dikkat etmeni gereken önemli bir husus vardır. Oda bu egzersizleri uygularken boynumuzu fazla zorlamamaktır. Eğer trapez kasımızı doğru bir şekilde çalıştırıp kuvvetlendirirsek boyun kasılma, ağrı ve tutulmayı minimalize etmiş oluruz. Şimdi size boyun kaslarınız için birkaç hareket göstereceğim.

Boyun Egzersizi 1

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

Bu hareketi yaparken dik bir şekilde oturun ve baş boyun bölgeniz omurganızı takip etsin.. Omuzlar stabil bir şekilde boynumuzu yavaşça öne daha sonra yavaşça arkaya doğru hareket ettiriyoruz. Hareketi yavaş yapmanız çok önemli ve bitiş noktalarında ufak bir duraksama yapmanız (2-3 sn) daha iyi sonuç almanıza neden olacaktır. Bu hareketi ister zaman tutarak ister tekrar sayısı ile 3 set tekrarlayabilirsiniz. Başlangıç için 3 set 10 tekrar ile başlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Koltuk Altı Kararması

Boyun Egzersizi 2

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

Aynı 1 Egzersizin de olduğu gibi dik bir şekilde oturun. Başınızı sağa ve sola doğru yavaşça hareket ettirin. Omuzlarınızı kaldırmamaya dikkat edin. Bu harekette de bitiş noktalarında kısa bir süre bekleme yapın (2-3 sn). Başlangıç için 3 set 10 tekrar ile başlayabilirsiniz.

Boyun Egzersizi 3

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

Duruşumuz diğer hareketlerdeki gibi dik olacak şekilde oturun. Daha sonra başınızı sağa ve sola doğru yavaşça hareket ettirin. Bitiş noktalarında 2-3 sn kadar bekleme yapın. Başlangıç için 3 set 10 tekrar ile başlayabilirsiniz.

Boyun Egzersizi 4

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir

Bu hareket de duruşumuz dik olacak şekilde oturuyoruz. Boynumuzu 2. harekette olduğu gibi sağa ve sola yaslıyoruz. Sağa yasladığımız da sağ kolumuzla başımıza aşağıya doğru baskı uygularken aynı zamanda başımızı terse doğru itmeye çalışalım. Burada en önemli nokta baskılama ve itme oranına dikkat edelim ki boynumuzu zorlamayalım. Şimdide bunun tam tersini sol tarafa geçip tekrarlayalım. Sıralamayı bir sağ bir sol olarak yapmamızda fayda var. Bu sayede boynumuzu fazla zorlamadan egzersizimizi yapmış olacağız.

Egzersizleri düzenli uygulamanız halinde, kısa bir süre sonra boyun bölgenizin rahatladığınızı ve güçlendiğini fark edeceksiniz.