Botoks
18/06/2020Konu İçeriği
Botoks, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksinin marka adıdır. Dysport ve Xeomin gibi başka marka isimleri de var.Doktorlar kırışıklık ve yüz kırışıklıklarını başarılı bir şekilde tedavi etmek için yıllardır botoks kullanıyorlar.
Gülerken gözlerimizi kısarız, konuşurken de kaşlarımızı kaldırırız ya da çatarız. Bu yaptığımız her hareket de zaman içinde mimik çizgilerimizin olmasına neden olur. Zamanla ciltte oluşan yumuşamalara ve sarkmalara da neden olabilir ve bu da ciltte yaşlanmaların göz ile görülebilir hale gelmesi demektir. Ama bu yaşananların cilde yansıması engellenir ya da hafifletilebilir.
Derilerde oluşan her bir yaşlılık belirtisi ameliyat ile giderilememektedir. Aslında ameliyatlar özellikle de ileri yaşlarda yapıldığında riskli olabilir. Ama botoks ile kişinin günlük yaşantısını aksatmadan ve fazla risk taşımadan tedavi yöntemi yapılabilir.
Botoks Nasıl Etki Eder?
Botoks sinirlerden kaslara sinyalleri engeller. Enjekte edilen kas kasılmaz. Bu kırışıklıkları gevşetir ve yumuşatır.
En çok alın çizgileri, kaz ayağı (göz çevresindeki çizgiler) ve kaşların çatlak çizgiler üzerinde kullanılır. Güneş hasarı ve yer çekiminden kaynaklanan kırışıklıklar botoks’a cevap vermez.
Botoks Prosedürü Nasıl Yapılır?
Botoks yapımı sadece birkaç dakika sürer ve anestezi gerektirmez. İnce bir iğne ile sadece küçük rahatsızlıklarla spesifik kaslara enjekte edilir.
Tam olarak etkili olması genellikle 7 ila 14 gün sürer ve işlemden en az bir hafta önce alkolden kaçınmak en iyisidir. Ayrıca morarmayı azaltmak için tedaviden iki hafta önce aspirin ve antienflamatuar ilaçlar almayı bırakmalısınız.
Bir Botoks Enjeksiyonu Ne Kadar Sürer?
Botoks’un etkileri üç ile altı ay arası sürer. Kas hareketi yavaş yavaş geri döndüğünde, çizgiler ve kırışıklıklar tekrar ortaya çıkmaya başlar ve tekrar tedavi edilmesi gerekir. Çizgiler ve kırışıklıklar zamanla daha az şiddetli görünür, çünkü kaslar küçülür.
Botoks’un Yan Etkileri Nelerdir?
Geçici morarma en yaygın yan etkisidir. 24 ila 48 saat içinde biten baş ağrıları olabilir, ancak bu nadirdir. Hastaların küçük bir yüzdesinde göz kapağı sarkması gelişebilir. Bu genellikle üç hafta içinde sona erer. Sarkma genellikle botoks hareket ettiğinde gerçekleşir, bu nedenle tedavi edilen bölgeyi enjeksiyondan sonra 12 saat boyunca ovalamayın veya üç ila dört saat boyunca uzanmayın.
Kimler Botoks Yaptırmamalıdır?
Hamile, emziren veya nörolojik hastalığı olan kişiler botoks kullanmamalıdır. Botoks tüm kırışıklıklar için uygulanmadığından, önce bir doktora danışmalısınız.
Botoks konusunda endişelerim vardı sayenizde bilgilendim teşekkürler.