Bodrum Papatyası
16/07/2020Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında balkonlarımızı, bahçelerimizi çiçek cümbüşüne çeviririz. Çeşit çeşit çiçeklerle süslediğimiz balkonlarımızda, bahçelerimizde keyif yapmak gibisi yok bence. Etrafa yayılan güzel kokuları ve gözlerimize hitap eden o renk geçişleri insana neşe veriyor. Peki ektiğiniz çiçekleri hangi türden seçiyorsunuz? Şu sıralar revaçta olan pek çok çiçek var aslında. Ama bugün ki konumuz Bodrum Papatyası. Nedir bu Bodrum Papatyası? Nerelerde, hangi koşullarda yetişir?
Bodrum papatyası, papatya familyasına ait bir papatya çeşididir. Afrika papatyası olarak da bilinen papatya çeşidinin bilimsel adı Osteospermum’dur. Bodrum papatyası bir çok adla anılmaktadır. Güney Afrika papatyası, Cape papatyası, Cape kadife çiçeği, mavi gözlü papatya veya sunscape papatya olarak söylenmektedir. Genellikle yıllık olarak yetiştirilen yarı dayanıklı bir bitkidir. İlk olarak 1990 yıllarında evde bakılması için kullanışlı hale gelmiştir. Bodrum papatyasının bir çok rengi vardır. Mor, beyaz, sarı, turuncu, pembe renklerinden bazılarıdır.
Bodrum Papatyası Bakımı
Yazın bakılan çoğu bitki gibi bodrum papatyası da güneşi sever. Aydınlığı ve güneşi sevdiği için gün içerisinde yeterince güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Afrika papatyası olarak bilindiği için kuraklığa dayanıklıdır. Ama yinede direk güneşin altına maruz bırakılmamalıdır. Tamamen gölgede bakılamayacak bir çiçektir. Çünkü gölgede kalırsa çiçekler yeterince büyüyemez ve gövdesi de ölmeye başlar.
Toprak Seçimi
Bodrum papatyasını ektiğiniz toprak ağır olmamalıdır. Hafif topraklar bu çiçeğin büyümesi için en idealidir. Bulunduğu toprak hava almalıdır. Ve toprağın geçirgenliği olmalıdır.
Bodrum papatyası çiçeğinin toprağını gübrelemeniz gerekir. 2 ile 3 haftada bir çok amaçlı suda çözünür bir gübre uygulayın. Saksılar da bakıldığı zaman daha çok sulandığı için besinler daha hızlı süzülür ve gübreleme gerektirir. Bitkinin gübrelenmesi fazla çiçek açması için değil yapraklarının güçlenmesi ve bitkisin ölmemesi için yapılır.
Sulama
Bodrum papatyasını ektiğiniz saksıların altı delikli olmalıdır. Bu sayede sulama yapıldığında su toprakta uzun süre kalmamış olur. Papatya bitkisinin toprağı nemli olmalıdır. Çok fazla kuru bırakılmamalıdır. Sulama işlemine karar verirken toprağın kuru olmadan sulanması gerekir. Çünkü toprağı uzun süre kuru kalırsa çiçeğiniz ölebilir. Yaprakları dökülebilir.
Bitki çiçek açmaya başladığında daha çok suya ihtiyaç duyar. Aşırı sulamaktanda kaçınmalısınız çünkü aşırı sulama mantar hastalığına ve çürümeye sebep olur. Bodrum papatyası kuraklığa dayanıklıdır fakat elinizin altındayken onu yine de susuz bırakmayın.
Hastalıklar ve Zararlılar
Uygun koşullarda ekilirse ve uygun bir biçimde bakırsa hastanla olasığı çok düşüktür. Eğer bir sorun varsa mantar hastalığı, yaprak bitleri yada beyaz sinek sorunları olabilir. Bunların nedeni ise aşırı sulama, yüksek nem, kötü hava sirkülasyonu, kök çürüğü gibi nedenlerden dolayı olabilir.
Çiçekleri çok sevdiğinizden yola çıkarak sizlere bir de Küpeli Çiçeği ile ilgili olan makalemizi incelemeniz ve bu güzel çiçek hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Çok güzel bir çiçektir ve göze harika hitap eder.
Papatyalara bayiliyorum ozelliklede bodrum papatyasi butun yaz aciyor bahcemde ve cok guzel renkleri var. Yaziniz sayesinde puf noktalar not aldim tesekkur ederim