Bıngıldak Ne Zaman Kapanır ?
21/08/2020Konu İçeriği
Yeni doğan bir bebekte, anne babaların en hassas oldukları bölge kafa bölgesidir. Bebeklerin kafasında ki hassas ve yumuşak bölge yani bıngıldak ebeveynler için endişeli bir durum olabilir. Çünkü oldukça hassas olan bıngıldağın bakımı nasıl olmalıdır ? Bıngıldak ne zaman kapanır ? gibi sorular akıllarını kurcalaya bilir. Bizde sizler için detaylı bir araştırma yaptık ve edindiğimiz bilgilere sizlere sunduk.
Bu yazımızda
- Bıngıldak Nedir ?
- Ön Fontanel
- Arka Fontanel
- Bıngıldak Ne İşe Yarar ?
- Bıngıldağa Dokunulur Mu ?
- Bıngıldak Ne Zaman Kapanılır ?
Başlıklarını ele aldık.
Bıngıldak Nedir ?
Bir bebek doğduğunda, kafasındaki kemikler henüz tam olarak bağlanmamıştır. Bu yüzden kafatasında ki farklı kemikler arasında yumuşak boşluklar hissedebilirsiniz. Bunlara bıngıldak yani fontanelles denir. Bunlar kemiksiz alanlardır. Ancak doku kemikleri birbirine bağladığından bunlar delik değildir. İki tür bıngıldak (fontaneller) vardır. Ön fontanel ve arka fontanel.
Ön Fontanel
Ön fontanel(büyük fontanel), kafatasının tepesinde bulunan olandır. Elmas şeklindedir ve genişliği 2 ile 3 santimetre arasındadır. Bu bıngıldak, bebeğin hayatının 8. ve 24. ayı arasında kapanacaktır.
Arka Fontanel
Arka fontanel(küçük fontanel), bebeğin başının arkasında yer alır ve üçgen şeklindedir. Yaklaşık 0,5 santimetre genişliğinde ve 2 aydan itibaren kapanmaya başlıyor.
Bıngıldak Ne İşe Yarar ?
Fontaneller yani bıngıldak özellikle doğum sırasında bebeğin geçişini kolaylaştırır. Bu alanlar daha yumuşak olduğu için bebeğin daha kolay dışarı çıkması için başın biraz bükülmesine izin verir. İçiniz rahat olsun, bu beyne zarar vermez ve kafa yavaş yavaş şeklini alır. Birkaç saat, birkaç gün ve hatta birkaç hafta sürebilir.
Fontaneller yani bıngıldak, doğumdan sonra bebeğinizin beyninin iyi gelişmesine yardımcı olur. İlk iki yılda beyin büyümesi çok hızlıdır. Örneğin, yaşamın ilk yılında bir bebeğin beyni iki katına çıkar.
Bıngıldağa Dokunulur Mu ?
Fontaneller hassastır, ancak onlara dokunabilirsiniz. Önemli olan, sakinleşmektir. Örneğin bebek banyosu yaptırırken bu yumuşak bölgelere çok fazla baskı yapmaktan kaçınmalısınız ancak bebeğinizin kafasını sorunsuz bir şekilde okşayabilirsiniz. Fontaneller, beyninizi iyi koruyan dokulardan oluşur.
Bıngıldak Ne Zaman Kapanır ?
Zamanla kafatasının kemikleri bir araya gelir. Bebeğin başının arkasındaki küçük bıngıldak yaklaşık 2 aylıkken önce kapanır. Başın ön tarafında bulunan büyük bıngıldak daha uzun sürer. 9 ay ile 2 yaş arasında kademeli olarak kapanır.
Yeni doğan bir bebek için bir çok hazırlık yapılır. Onlardan bir tanesi de doğum çantasıdır. Doğum çantası hazırlamak oldukça heyecanlı bir o kadar da yorucudur. ” Doğum Çantası Listesi ” yazımızdan işinizi kolaylaştıracak bilgilere sahip olabilirsiniz.