Atatürk Çiçeği
20/07/2020Konu İçeriği
Evlerimizi rengarenk çiçekler doldurmayı hepimiz seviyoruz. Her çiçeğin kendine özgü bir rengi ve bir kokusu vardır. Bu çiçek de kırmızı rengi evinize ayrı bir renk olacaktır. Atatürk Çiçeğinin bakımı, sulanması nasıl olması gerektiğini sizler için araştırdık. Çiçek bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda bulunmaktadır. Öyleyse başlayalım.
Atatürk Çiçeği Nedir?
Atatürk çiçeği, Noel yıldızı veya Poinsettia olarak da bilinmektedir. Kırmızı renkte olan bu çiçeğin ortasında sarı küçük çiçekleri, yeşil yaprakları vardır. Kırmızı renginden dolayı Hristiyanlar arasında Noel Çiçeği ismiyle de söylenir ve Noel süslemelerinde sıklıkla kullanılır. Türkiye’de ise Atatürk çiçeği olarak bilinmesinin nedeni ise Türkiye’ye getirilmesine olanak sağlayan kişi Mustafa Kemal Atatürk olduğu için adına Atatürk Çiçeği denmiştir.
Atatürk Çiçeği Bakımı
Atatürk çiçeği kış aylarında yetiştirilmesi popüler olan bir çiçektir. Bu nedenle genellikle saksılarda yetiştirilmesi uygun görülmüştür. Saksıda bakılırsa uzun süre güzelliğini koruyabilir.
Satın Alma
Atatürk çiçeğini satın alırken bazı şeylere dikkat etmelisiniz. Genellikle satılan yerlerde kapıların yanlarına yada cereyana maruz kalan yerlerde satışa sunulmaktadır. Soğuğa karşı hassas oldukları için oralardan alınan çiçeklerin ömrü kısa olabilir. Sıcak alanlarda satılanların dan tercih etmelisiniz örneğin bir çiçekçi dükkanından.
Işık
Atatürk çiçeğini güneş gören bir yere koymalısınız. Bu bir pencere kenarı da olabilir. Kuzeye doğru bir pencere kenarını tercih etmeyin kesinlikle. Genellikle güneye, doğuya ve batıya bakan pencere pervazları bu çiçek için uygundur. Cereyana maruz kalmamasına dikkat edin. Doğrudan güneş ışığını seven bir çiçektir.
Toprak Seçimi
Atatürk çiçeğini ekeceğiniz toprak suyu geçirebilen bir toprak olmalıdır. Torflu ve yumuşak topraklar iyi bir seçimdir. Çiçekçilerde yada çiçek ilgili satış yapan yerlerde bu topraklardan bulabilirsiniz. Kullandığınız saksının alt kısmı delikli olmalıdır. Çünkü sulandığında ki fazla su dışarıya çıkabilmeli.
Atatürk çiçeğinizin saksısını değiştirmek isterseniz bu işlem yılda bir kez yapmalısınız. Değiştireceğiniz saksı boyutu bir önceki saksınızdan büyük olmalıdır. Ve bu işlemi nisan ayında yapmalısınız. Saksınıza gübre takviyesi yapmak isterseniz mayıs yada haziran ayını tercih etmelisiniz.
Sulama
Atatürk çiçeğinin toprağı kuru kaldığında sulama işlemini yapabilirsiniz. Eylül ayına kadar yani çiçeklenmeye başlayana kadar düzenli olarak sulamalısınız. Çiçeklenme başladıktan sonra sulama işlemini azaltmalısınız. Sulama işlemini tabanına kadar gelmesine dikkat edin. Yalnız tamamen suya oturmasına izin vermeyin.
Kış aylarda çok sulama işlemi yapmayın. Çünkü bu yapraklarını dökmesine, çürümesine ve hastalanmasına neden olur. Haftada bir sulamak yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise sulama işleminizi havanın sıcaklığına göre ayarlayabilirsiniz. Toprağı kurumaya başladıysa parmağınız ile azcık derine inerek ne kadar kuru olduğunu ölçün. Eğer kuruluk fazlaysa haftada iki kez sulamanız yeterli olacatır.
Solmuş bir çiçeğiniz varsa bunu canlandırabilir ve kurtarabilirsiniz. Fakat Atatürk çiçeğinizi eski görünümüne kavuşturmanız bir sezonunuzu alabilir.
Çoğaltma İşlemi
Atatürk çiçeğini çoğaltma işlemi mart yada nisan ayında yapılmalıdır. Dalından çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Uzayan dallarından verev bir şekilde büyük dala zarar vermeden kesin. Torf bakımından zengin bir toprağa ekme işlemini yapın. İlk ektiğinizde sulamanızı yapın. Sulama işleminiz püskürtme şeklinde olabilir.
NOT: Atatürk çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Dalları kırıldığında içinden çıkan sütümsü bir öz suyu vardır. Bazı insanlar bu öz sulara karşı hassastır ve kaşıntıya yada döküntüye neden olabilir. Garantiye almak için Atatürk çiçeği ile uğraştıktan sonra ellerinizi yıkamanız da fayda vardır.
Sizde evlerde bitki ve çiçek bakmayı seviyorsanız bir çok bitki bakımı hakkında bilgi almak için İç Mekan Bitkileri ve Bakımı makalemizi inceleyebilirsiniz.
[…] “Adalet mülkün temelidir.”Mustafa Kemal Atatürk […]