Ağız ve Diş Sağlığı İçin Doğal Yöntemler
02/07/2020Ağız ve diş sağlığı için doğal yöntemler ile diş ve diş eti rahatsızlıklarında uygulaya bileceğiniz bazı bitkisel reçeteler bulunmaktadır. Bu bitkisel yöntemlerin en etkili metotlarını aşağıda sıraladım sizler için;
- Karbonat
- Ada Çayı
- Nane
- Isırgan Otu
- Meyan Kökü
Şimdi size bu metotların nasıl kullanılması ve nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler vereceğim.
Karbonat
Karbonatı özellikle diş beyazlatmada kullanabilirsiniz. Günümüzde en çok tüketilen içecek çay, kahve (maalesef sigara) dişlerimiz için hiçte masum değiller. Bazen diş fırçalamak yetmeye biliyor. Böyle durumlarda sararan dişlerin imdadına karbonat iyi gelir. Gece fırçalanan diş sonrası bir tatlı kaşığı karbonatla bir kaç damla limon suyunu karıştırıp macun gibi dişlerinizi bununla fırçalayın durulayın çok kısa zamanda gözle görülür bir farkla beyazladığını göreceksiniz.
Ada Çayı
Çok etkili kürlerden biri olmakla birlikte, dikkatli kullanmak gerek. Ada çayının içinde bulunan thujone, fazla miktarda alındığında spazma yol açabilir.
Hazırlanışı çok kolay. 250 ml suya birkaç yaprak ada çayı koyun ve 1-2 dakika kaynatın. Soğuyunca ağzınızı bu suyla çalkalayın, yutmayın. Diş etleriniz de bir rahatlama hissedeceksiniz. Ayrıca ada çayı yaprakları ile dişlerinizi ovalarsanız zamanla beyazladığını fark edeceksiniz.
Nane
Naneyi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Zaten bir çok diş macununun içinde bulunan nane doğal hali ile de çok faydalıdır. Diş eti iltihaplanması, diş çürümesi, ağız kokusu, diş sararmalarına karşı harikalar yaratan naneyi hiç bir şey yapmadan sakız gibi de çiğneye bilirsiniz. 250 ml kaynamış suyun içine, 1 tatlı kaşığı nane ilave edin ve ılınmasını bekleyin. Sonra ister için ister ağzınızı çalkalayın.
Isırgan Otu
Isırgan otu çayı da aynı şekilde hazırlanır ve gargara yapılır. Özelliği ise içindeki magnezyum. Anti bakteriyel özelliği olan bu ot dişlerin sağlığı yönünden önem kazanıyor. Bu sebeple aldığınız diş bakım ürünlerinin içinde ısırgan otu olmasına dikkat edin.
Meyan Kökü
Bir çok yerde kullana biliriz meyan kökünü. Özellikle içtiğimiz çay kahve gibi. Şeker tüketimi yerine içeceklerimizi meyan kökü ile tatlandıra biliriz. Böylece dişlerimizi de korumuş oluruz. Ancak sınırlı tüketmek gerekir. (Günde üç fincan çay yada kahveyi tatlandıracak kadar.) Fazlası uyuşukluk, baş ağrısı, ve yüksek tansiyona sebebiyet verebilir.
Bunlar diş sağlığınız için alabileceğiniz bir kaç önlem. Bunların haricinde günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. Çocuklarımıza küçük yaşta bu alışkanlığı sağlayalım onlara uygun diş fırçası ve macun ile diş fırçalama eğitimini verebilirsiniz. Ancak herhangi bir şikayetiniz olursa mutlaka doktorunuza gidin. Geç kalınan tedaviler başka hastalıklara yol aça bileceği gibi, diş kaybına da sebep olabilir.
Güzel dişler, mutlu gülüşler 🙂