Durum Hikayesi

Durum Hikayesi

28/11/2021 1 Yazar: Tolga H.

Durum hikayesi bir öykü türüdür ve bu hikayelerde bir olay üzerinde dönmektense olayı yaşayan karakterlerin gözlemleri ve duyguları ön plana çıkar. Türün en büyük temsilcisi Anton Çehov’dur.

Durum hikayelerinin en büyük farkı klasik bir öykü tarzından dışarı çıkılmış olmasıdır. Hikayelerin karakterleri sıradan insanlardır. İç çözümleme yöntemi ile bilinç akışının kullanıldığı hikayelerde karakter kendi başından geçen hikayeyi okuyucuya anlatır.

Hikayede karakterlerin detaylı bir tanıtımı yapılmaz. Merak duygusunun okuyucuda uyanması hedeflenir.

Durum Hikayesi Temsilcileri

Durum hikayelerinde karaktere dair sadece ana özellikler aktarılır. Karakterler sıradan insanlar olduğu için olaylar gerçekleştiğinde günlük yaşamdaki rutinlere de yer verilir. Net bir giriş, gelişme ve sonuç yaşanmaz.

Durum hikayeleri insanların günlük yaşamlarına yer verirler ve bazen öykü bitiminde net bir sonuç olmaz. Bazı ünlü durum hikayesi temsilcileri şunlardır:

  • Sait Faik Abasıyanık
  • Mahmut Şevket Esendal
  • Anton Çehov
  • Aziz Nesin

Durum hikayesinin yazarı okuyucuyu şaşırtmayı amaçlamaz. Hikayenin amacı okuyucuda izlenim edindirmektir. Hikayenin geçtiği mekanların ayrıntısına yer verilmez.

Durum Hikayesi Örnekleri

Durum Hikayesi

Durum hikayeleri devam ederken ev, sokak ve benzeri mekanlar genel isimleriyle geçirilirler ve detaya girilmez. Karakter başından geçenleri kendi ağzından anlatır ve bu sebeple geleneksel ögeler de taşır.

Karakter içinden bir şey geçirdiğinde “iç ses” olarak aktarılır. Hikaye boyunca mesaj aktarma amacı güdülmez ve bu hedeflenen bir durum değildir.

İlginizi Çekebilir  Hikayenin Yapı Unsurları

Ülkemizde durum hikayesi yazan birçok ünlü yazar vardır. Alemdağ’da Var Bir Yılan isimli öykü Sait Faik Abasıyanık’ın kaleminden popüler bir durum hikayesidir. Şimdiki Çocuklar Harika isimli hikaye Aziz Nesin’in kaleminden çıkmıştır.

Durum Hikayesi Özellikleri

Dünyadaki öncü isim olarak görülen Anton Çehov Bir Taşralının Hikayesi ile önemli bir örneğini vermiştir. Durum hikayelerinde eğer o anki mekanda olan bir detay veriliyorsa muhakkak verilen detay hikayeye dahil olur.

Örneğin Çehov’un verdiği bir örnek bu konuyu oldukça iyi anlatır. Eğer hikaye sırasında duvarda asılı duran bir tüfekten bahsedildiyse hikaye devam ederken o tüfeği biri kullanacaktır. Durum hikayelerinde tüm detaylar hikayeye dahil olan ögelerdir.