Ara Söz Nedir ?
23/10/2021Ara söz cümle kuracağımız zaman cümlemizin anlamının daha iyi anlaşılması ve pekiştirilmesi için iki adet virgül veya iki adet kısa çizgi içerisinde yazılan söz veya söz gruplarıdır.
Eğer kullandığımız ara sözü cümlemizden çıkarırsak cümlemizin anlamı değişmez. Ara sözün kullanıma örnekleri şu şekilde verebiliriz:
- Yasemin -komşunun kızı- bugün bayağı üzgün görünüyordu.
- Apartmanın önündeki araba -mavi renkli olan- senelerdir yıkanmamış gibiydi.
- Kadın -kısa saçlı olan- markette sıramı kapmaya çalıştı.
Örneklerde görüldüğü üzere ara sözleri kurduğumuz cümlelerden çıkarsak anlam değişmez fakat ara sözler sayesinde anlatmak istediğimiz daha anlaşılır bir hal alır. Bu sebeple dilimizde ara sözlerin kullanımı oldukça önemlidir. Ara söz nasıl yazılır konusunda ara sözleri yazarken özel isim değilse büyük harfle başlamayız.
Ara sözler bazı durumlarda kurduğumuz cümlenin açıklayıcısı olurlar. Bazı durumlarda da cümlenin dışından bir unsur için kullanılırlar. Ara sözler bazen cümle şeklinde de olabilirler. Ara sözü kullanacağımız zaman cümlede neyi açıklamak istiyorsak ondan sonra kullanırız.
Örneğin “Kadın -kısa saçlı olan- markette sıramı kapmaya çalıştı,” dediğimizde sırayı kapmaya çalışan kadının saçını tanımladığı için ara söz ‘kadın’ kelimesinden sonra kullanılmak zorundadır. Bu şekilde cümlede anlam kayması meydana gelmez ve doğru bir cümle kurmuş oluruz.
Ara sözler kişiye bağlı olarak tek bir ögenin anlamını da pekiştirebilirler tüm cümlenin anlamını da pekiştirebilirler.
Ara Söz Cümle Örnekleri
Ara sözler cümle kuracağımız zaman anlam pekiştirmesi için kullanılırlar. Ara söz ara cümle şeklinde de kullanılabilir. Ara cümle şeklinde kullanmış olsak da eğer cümleyi tamamen çıkarırsak yine kurduğumuz cümlede anlam değişmesi meydana gelmez.
“Uzaktaki, sarı kiremitli olan, evi görüyor musun?”
“Ahmet, geçen sene bizim sınıftaydı, her sabah kafeye uğruyor.
İlk örnekte ara söz kullanımı evi nitelemek için kullanılmıştır. İkinci örnekte ara sözler bir cümle şeklinde kullanılmıştır ve kişiyi tanımlar. İki örnekte de tanımlanan nesneyi daha anlaşılır hale getirirler.
Ara sözler yardımcı ögelerdir. Cümlede anlatmak istediğimiz şeyi daha açıklayıcı bir hale getirirler ve cümleyi zenginleştirirler. Ara söz ayrı mı yazılır konusunda ya iki virgül arasında ya da iki kısa çizgi arasında cümleden ayrılır.
Cümlenin içerisinde ara kısımda yer aldığı için çıkarılsa da cümlenin anlamında bozulma meydana gelmez. Ara sözlerin cümlede öge olmasına gerek yoktur ve herhangi bir öge görevi almadan da kullanılabilirler.
Ara sözler cümlede istediğimi yerde kullanılabilir. Olması gereken özel bir yer yoktur. Cümlenin anlamına uygun olarak genelde niteledikleri nesnenin ardından kullanılırlar. Bağımsız kullanılabilen ara sözler tek bir sözcükten veya birkaç sözcükten meydana gelebilir.
Cümle kuracağımız zaman anlatmak istediğimizi destekleyici görev gören ara sözler eğer çıkarılsa anlamda bir daralma meydana gelmez. Cümleyi daha detaylı hale getirirler.