Ünsüz Benzeşmesi Nedir ?

Ünsüz Benzeşmesi Nedir ?

15/10/2021 0 Yazar: Tolga H.

Ünsüz benzeşmesi nedir sorusu, Türkçe dil bilgisi konularından ses olayları içerisinde yanıtı aranacak bir sorudur. Alfabede yer alan ve sert ünsüz olarak ifade edilen seslerden biri ile biten sözcüklere gelecek eklerin sessiz bir harfle başlaması halinde ekin ilk harfin sertleşmesi durumudur. Tanımdan çok daha sadeleştirilmiş bir örnekle ifade etmek gerekirse, yer alan ç, f, t, h, s, k, p, ş harflerinden biri ile biten bir sözcüğe sessiz harfle bağlayan bir ek geliyorsa, gelen ekin ilk harfi benzeşecektir. Sert ünsüzleri kodlamak adına yaygın olarak kullanılan ifade ise

Fıstıkçı şahap’ Tır.

Fıstıkçı şahapta yer alan sessiz harfler alfabede yer alan sert ünsüzlerin bir araya getirilmesidir. Akılda kalıcı olması adıyla bu şekilde kodlama yapılabilir.

Ünsüz Benzeşmesi Nasıl Bulunur?

Dil bilgisi konuları ile ilgili soruların çözümünün başarılı bir biçimde yapılabilmesi için, cevaba nasıl ulaşabileceğinin, sorunun neye yönelik olduğunun bulunmasının faydası büyüktür. Bu konu özellikle ses olayları ile ilgili olarak çok daha büyük bir önem taşır. Ses olaylarının konu olduğu bir soruda hangi ses olayının sorulduğu, hangi kelimelerde yanıtın aranması gibi noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu açıdan ünsüz benzeşmesi nasıl bulunur? sorusunun yanıtı önemlidir.

Ünsüz benzeşmesi adlı ses olayının sorulduğu sorularda seçeneklerde verilen ve içerisinde ç, f, t, h, s, k, p, ş harflerini içeren sözcüklere bakılmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Yeşil Hangi Renklerden Oluşur ?

Ünsüz Benzeşmesi Örnekleri

Ünsüz Benzeşmesi Nedir ?

Ünsüz benzeşmesi örnekleri, konunun kavranması açısından son derece faydalı olacaktır.

  • Dolap + -cı: Dolapçı
  • Yulaf + -dan: Yulaftan
  • Kitap + -dan: Kitaptan
  • As + -gı: Askı
  • Ocak + -cı: Ocakçı
  • Koş + -tuk + -ca: Koştukça
  • Hukuk + -cu: Hukukçu

Ses olayları konusunda, eklerin etkilediği türlerde, yazım yanlışının yapılması ya da kurala uyulmadan ekin getirilmesi, anlatım bozukluğuna neden olmaktadır. Ünsüz benzeşmesi için de bu durum geçerlidir. Örneğin ‘Diş’ sözcüğüne –ci eki getirildiğinde diş + ci biçiminde yazılması anlatım bozukluğuna sebep olur. Doğru yazım şekli Dişçi olmalıdır.

Dil bilgisi veya eğitim ile alakalı sizler için hazırlamış olduğumuz daha pek çok içeriğimiz için sitemizin Eğitim kategorisini inceleyebilirsiniz.