Dispraksi Nedir ?

Dispraksi Nedir ?

29/03/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Dispraksi; gelen olarak vücuttaki hareket ve bu hareketlerin koordinasyonunu engelleyen, bireylerin beyninden gelen mesajları vücuda tam iletmemesi sonucu oluşan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Vücuda gelen mesaj tam iletilmediğinden dolayı birey bilgiyi işlemede de zorluk çekebilir. Bu durum zeka seviyesi ile ilgilidir denemez çünkü dispraksi görülen kişiler üstün zekalı da olabilir. Hatta bu durumu yaşayan kişilere örnek olarak Harry Potter karakterini oynayan Daniel Radcliffe ‘i örnek verebiliriz. Dikkat Eksikliği Hiperaktive Bozukluğu (DEHB) hakkında bilgi sahibi olmak için linke tıklayabilirsiniz.

Dispraksi tek başına bir bozukluk olabileceği gibi yanında konuşma, algı ve zihinsel becerilerdeki bozukluklar gibi rahatsızlıklarda görülebilmektedir. Dispraksiye sahip olan bireyler çocukluklarında hatta yetişkinliklerinde de plan yapma ve problem çözmekte zorlanabilirler. Öğrenme güçlüğü yaşayabilirler. Çocukluk dönemlerinde; kıyafetlerini giymekte sorun yaşayabilirler. Bunun yanında yürüme, koşma, oturma, makas kullanma, yap boz oynama, oyun oynama ve oyunu devam ettirmede zorlanabilirler.

Dispraksi Belirtisi Nelerdir ?

Dispraksi Nedir ?
Dispraksi Belirtileri

Dispraksi belirtileri bebeklik döneminde; yüzüstü yatmayı reddetme, emeklemeden yürüme, konuşma becerisinde gecikme, emekleme, oturma ve yürüme gibi eylemlerde gecikmeler olabilir.

Erken çocukluk ve okul döneminde, bazı tekrarlanan şablon motor hareketlere takılıp kalma, hareketleri öğrenmenin uzun zaman alması, konuşma seslerini oluşturmada zorluk, sakarlık, sık sık düşme ve takılma, el ve göz koordinasyonunda sorunlar yaşama, denge sorunları, ip atlama ve top sektirmek gibi motor becerileri sorunları yaşama, düğme ilikleme ve boncuk dizme gibi ince motor becerisi gerektiren işlerde zorluk çekme gibi durumlar görülebilir.

İlginizi Çekebilir  Metabolizma

Dispraksi belirtilerine ek olarak, beceriksiz davranış, garip hareketler
kararsız yürüyüş, kolları ve bacakları aynı anda hareket ettirme sorunları, günlük aktivitelerin yavaş olması, bireysel uzuvların istemsiz hareketleri, yüz hatlarının kayması gibi belirtiler olabilir.

Dispraksinin Çeşitleri Nelerdir ?

Motor Disparaksi

Motor Disparaksi, kişinin yaşına uygun becerilerini kordinasyonlu ve doğru bir biçimde planlama,sıralama ve yerine getirmede yaşadığı problemlerdir.

Oral Dispraksi

Oral dispraksi; dil ve dudak hareketlerini hem planlamada hem oluşturmada yaşadığı güçlüktür. Dolayısı ile bu durum konuşma ve yutkunma gibi becerilerini de etkileyebilir.Benzer hareketler olan salya toplama yetisi örnek verilebilir.

Sözel Dispraksi

Sözel dispraksi; konuşma için gerekli olan sesleri üretmek adına gereken hareketlere başlama, sıralama ve koordine edip programlamada yaşanan konuşma güçlüğüdür.

Her sağlık sorununda olduğu gibi öğrenme güçlüklerinde erken teşhis büyük önem taşımaktadır.

Benzer belirtilerde erken yaşta bir hekimden destek almak büyük önem taşımaktadır.