Tesbih Çiçeği

Tesbih Çiçeği

25/03/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Son zamanların moda olan çiçeği Tesbih çiçeği, Asteraceae familyasına ait etli bir bitkidir. Bilimsel adı, Senecio rowleyanus’dır. Anavatanı Güneybatı Afrik’dır ve özellikle Namibya’dan Cape Eyaletine kadar yaygındır. Birden fazla tesbih bitkisi aynı yerde büyüdüğünde adeta bir halı görüntüsünü oluşturur.

Tesbih çiçeğinin bir çok adı vardır. Bezelye bitkisi, inci tanesi, boncuk dizisi gibi isimleri en çok bilinenler arasındadır. Tesbih çiçeğinin sapları, küçük bezelye veya tespih boncuklarına benzeyen çok sayıda küresel yaprakla kaplıdır. Yazın açık yeşil, kışın ise beyazımsı bir renk alır.

Tesbih Çiçeği
Tesbih çiçeği

Tesbih Çiçeği Bakımı

Terbih çiçeği bakımı zor değildir, verilen talimatlara uyulduğu sürece çiçek açmayı da başarır ve bu Ağustos ve Ekim ayları arasında olabilir. Çiçekler uzun yeşil ve hafif tüylü pedinküllerin sonunda bulunur, beyaz disko topu şeklinde küçüktür. Kokusu da adeta tarçın kokusunu andırır. Ev bitkisi zehirli olduğu için yaprakları yenmemelidir.

Tesbih bitkisi gibi sulu bitki olan Aleo vera hakkında da bilgi sahibi olmak için ” Aloe Vera Hakkında ” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yer

Tesbih çiçeği sıcağı seven bir bitkidir. Sıcak ve güneşli yerler tesbih çiçeği için bir avantajdır. Fakat direk güneş ışığında bulunmamalıdır direk güneş bitkiyi kurutabilir. Sıcaklık 20 ° C ile 24 ° C arasında olmalıdır. Tesbih bitkisi, sıcaklık dalgalanmalarında ve cereyanlarda kalmaması gerekir. Bitki soğuğa karşı hassastır ve 3-7 ° C’nin altındaki sıcaklıklara dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilir  Karavan Kamp Alanları

Tesbih bitkisi balkonlarda da rahatlıkla bakılabilmektedir. Bir sepet ile duvara asılabilir. Dışarı da da kısmen gölgeli, korunaklı bir yere koymalısınız.

Sulama

Tesbih çiçeği etli bir bitkidir bu yüzden suya pek fazla ihtiyaç duymaz. Sulama yaparken toprağa dikkat etmelisiniz ve toprağın kuruluğuna göre sulama yapmalısınız. Yaz aylarında toprağıda dikkate alarak hafta bir veya 10 günde bir sulama yapabilirsiniz. Kışın ise 3-4 haftada bir sulama yapabilirsiniz.

Sulama yaparken toprağın tamamen sulandığından emin olmalısınız ama su basmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü fazla su köklerin çürümesine neden olur. Eğer yaprakları kırışmaya başlarsa hemen sulamalısınız. Yapraklarına su püskürtülmesine gerek yoktur.

Gübreleme

Tesbih çiçeği yaz aylarında her 15-20 günde bir sulama suyuna katılabilen sıvı gübre kullanabilirsiniz. Çünkü yeni yaprak üretmek için bir gübreye ihtiyaç duyar. Kullandığınız gübre kaktüs gübresi de olabilir. Sonbahar-kış döneminde gübrelemeye gerek yoktur.

Toprak

Tesbih çiçeği için kullandığınız toprak geçirgen olmalıdır. Kullandığınız toprak çok fazla besin içermemelidir. Etli bitkiler için olan bir toprak kullanarak doğru drenajı yani geçirgenliği sağlayabilirsiniz. İsterseniz kendi toprağınızı karıştırabilirsiniz. Bir saksı toprağının içerisine kum ve genişletilmiş kil ile karıştırırsanız doğru toprağı oluşturabilirsiniz.

Budama

Tesbih çiçeğini budamak zorunda değilsiniz. Eğer ki istediğinizden fazla uzadıysa sürgünlerinden istediğiniz kadar kısaltabilirsiniz. Budama işlemi yaparken dikkatli olmalısınız çünkü kestiğiniz yerde çürükler oluşmamalı. Kullandığınız bıçak keskin ve temiz olmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Domates Meyve Midir Sebze Midir ?

Ayrıca tesbih çiçeğinin suyu zehirli olduğu için budama esnasında mutlaka bir eldiven kullanmalısınız. Bu elde edilen kırpıntılar bitkinin çoğalması için harikadır.

Çoğaltma İşlemi

Tesbih çiçeğini iki türlü çoğaltabilirsiniz. Birincisi tohum ikincisi kesimlerle çoğaltma. Tohumla çoğaltma pek yapılmamaktadır genellikle kesimlerden çoğaltma yapılmaktadır.

Bitkiden 10 cm uzunluğundaki kesimler almalısınız. Ayrıca bu işlem İlkbaharda yapılmalıdır. Kestiğiniz kısımlardan yapraksız kısmı nemli tutulması gereken kum ve turba karışımına gömmelisiniz. Daha sonra saksıyı aydınlık bir yere koyup, ekrar sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin. Birkaç hafta sonra gövde büyümeye başlayacak ve yeni dallar geliştirecektir.

Zararlılar ve Hastalıklar

Tesbih çiçeği dayanıklı bir bitkidir. Bu bitkiye bir böcek bulaşırsa bulaşan böcek sadece et böceğidir. Yaprakların yaprak akslarına oturmayı severler.

Bir et böceği bulursanız, bitkinizin herhangi bir parçasına bulaşırsa bölgeyi kesebilirsiniz. İstila daha büyükse, uygun bir böcek ilacı kullanabilirsiniz.