Dilatasyon Nedir ?

Dilatasyon Nedir ?

22/03/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Boşluk bırakma işlemi bir çok farklı yapıda ve yerde kullanılmaktadır. Birbirine sınır yapıda, aynı yada farklı olan imalatları birbirinden ayırmak için yüksek katlı ve oturma alanı geniş yapılar tasarlanırken yapının oturduğu zemindeki farklılıklar ve sıcaklık değişimlerinden dolayı meydana gelen genleşme ve kısalma hareketlerinin yapıya zarar vermesini engellemek amacıyla yapılarda bırakılan boşluklara dilatasyon denir.

Dilatasyonlar yatayda veya düşeyde olabilirler. Bırakılacak olan boşluk miktarını zeminin cinsi ve farklılıkları ile yapının yüksekliği belirler. Çelik yapılar ve içeriğinde metal bulunan yapıların, genleşme ve kısalma durumlarının net bir şekilde ölçülmesi büyük önem taşımaktadır. Projelerde; inşaatlar ve köprü, yol gibi pek çok projede de dikkat çeken bu uygulama sayesinde, yerinde ve zamanında öngörü oluşması, muhtemel problemleri ortadan kaldıracaktır.

Dilatasyon Derzi; farklı ebatlardaki büyük yapıların ve binaların belirli kısımlarından bölünüp ikiye ayrılarak çalışmasını sağlayan yapısal boşluklardır.

Dilatasyon İzolasyonu; bina ve yapılarda oluşabilecek kaçakların ortadan oluşmaması yalıtım detaylarının doğru yapılmasıyla sağlanmaktadır.

Dilatasyon Fugası; yüksek katlı yapılarda ve oturma bölümü geniş yapılarda  yapının zeminindeki sıcaklık ve farklı sistemlerin değişime uğraması ile oluşan genleşme veya kısalma gibi durumların yapılara zarar vermesini engellemek için yapılarda oluşturulan boşluklardır.

Tıp Dilinde Dilatasyon Nedir ?

Vücuttaki birçok damarda damar daralması (stenoz) meydana gelebilir ve semptomlara yol açabilir. Pelvik ve bacak arterlerindeki darlık, periferik arteriyel tıkayıcı hastalığa yol açar. Bu tür vasküler daralmaların tedavisi günümüzde genellikle dilatasyon yöntemi kullanılarak endovasküler tedavi şeklini almaktadır.

İlginizi Çekebilir  Alg Nedir ?

Dilatasyon kelimesini doğum zamanı gelmiş kişilerden de duyabilirsiniz. Bebeğin başının doğum kanalı boyunca iniş derecesine bağlı olarak, rahim ağzı 3-4 cm genişlemeye ulaştığında aktif doğum eyleminde olduğu kabul edilir. İşte doğum esnasında oluşan rahim ağzı genişlemesine dilatasyon denir. Yani tıp dilinde dilatasyon kelimesi “Genişletmek” demektir.