Papatyanın Özellikleri

Papatyanın Özellikleri

16/03/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Baharın gelişini müjdeleyen papatyaların özellikleri saymakla bitmez. Papatya, Avrupa ve Asya’ya özgüdür. Yüzyıllar boyunca Antik Çağ’da bilinen özellikleri sayesinde tüm dünyada ithal edilmiştir. Bir çok çiçek gibi papatyaların da insan vücuduna faydaları vardır. Sakinleştirici etkisinden gaz giderici özelliğine kadar sayabileceğimiz daha bir çok faydasını bu yazımızın içerisinde bulabileceksiniz.

Papatya Asteraceae ailesine ait bir türdür. Bilimsel adı Matricaria chamomilla veya Matricaria Recutita’dır. Ayrıca papatyalar yıllık otsu bitkilerdir. Papatyalar dağlık ve kırsal ortamlarda kendiliğinden büyür, ancak bahçeleri ve balkonları süslemek için kolayca yetiştirilebilir. Ekim için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır ve çiçeklenme genellikle Mayıs’tan Eylül’e kadar sürer. Bodrum papatyası olarak bilinen Osteospermum papatyası da balkonları ve bahçeleri süslemek harika bir çiçektir. Bu çiçeğin bakım ipuçlarına ” Bodrum Papatyası ” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Papatyanın Faydaları

Papatyanın Özellikleri
Papatyanın bir çok kullanım alanı vardır.

Papatya sadece günümüzde değil, eski zamanlarda da çok iyi bilinen ve kullanılan bir şifalı bitki. Mısırlılarda ağrıyı hafifletmek ve ateşi düşürmek için kullanılmıştır. Papatya, eski Yunanlılar ve Romalılar zamanında uygulanan doğal bir tedavi bitkisiydi.

Özellikle apigenin, quercetin, rutin ve luteolin olmak üzere flavonoidler açısından zengindir. Papatya özü, anti-enflamatuar chamazulene, fenolik asitler ve polisakkaritlerden oluşur. Daha iyi dinlenmek için, aynı zamanda ağrı ve kas spazmlarına karşı, sindirimi desteklemek ve alerjik reaksiyonları azaltmak için kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  İç Mekan Bitkileri ve Bakımı

Papatya çiçeği, rahatlatır, rahat bir uyku sağlar, yenidoğan bebeklerin kolik sıkıntısını çözer, sindirim sistemi rahatsızlıklarını da giderir. Ayrıca sadece hastalıklarda değil güzellik tedavilerinde de bitkisel ilaç olarak kullanılır. Aşağıda başlıklar halinde papatyanın sıklıkla kullanıldığı alanlar hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Sindirimi kolaylaştırıcı

Papatya çayı almak hazımsızlık, mide bulantısı ve kusma durumlarında rahatlıkla kullanılabilinen bir çaydır.

Analjezik

Papatya, baş ağrısı, diş ağrısı, sırt ağrısı gibi durumunda ağrıyı hafifletmek içinde tüketilebilir. Adet ağrılarında da papatya çayından faydalanabilirsiniz.

Gaz giderici

Papatya çayı çok iyi bir gaz gidericidir. Gazların mideden ve bağırsaklardan atılmasını sağlar. Bu nedenle mide-bağırsak sorunlarında rahatlıkla kullanılabilir şişliği ve karın ağrısını yatıştırır. Aynı zamanda idrar söktürücü etkisi de vardır.

İyileştirici Etkisi

Papatya çayının iyileştirici ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Egzama, güneş yanığı, enfeksiyonlar, kızarık cilt ve mukoza zarları için papatyadan yapılmış kremler kullanılabilir.

Spazmolitik (spazm giderici ) Özellikler

Bağırsak krampları, menstrüel krampları, zor sindirim ve kas spazmları gibi durumlarda kasların gevşemesi için kullanılır.

Papatya Esansiyel Yağı

Papatya çiçeği yağı, papatyanın baş kısımlarından elde edilir. Papatya yağı flavonoidler, yağ asitleri, potasyum ve C vitamini gibi aktif bileşenler içerir. Flavonoidlerin anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklerinden dolayı, grip belirtileri başladığında önleyici olarak kullanılabilir. Ayrıca papatya uçucu yağ, rahatlatıcı olarak masajlarda da kullanılabilir.

Evde Papatya Kurutma ve Papatya Çayı

Papatyanın Özellikleri
Papatya çayı sağlıklı olduğu kadar oldukça da lezzetlidir.

Papatyaları evde kendinizde kurutabilirsiniz. Çiçeklenme döneminde genellikle Mayıs ve Haziran aylarında toplamanız gerekir. Topladığınız papatyaların saplarını kesip çiçek kısımları hızlı bir şekilde yıkamalısınız. Yıkadığınız papatyalara zarar vermeden bir kağıt havlu ile güzelce kurulayın. Büyük bir tepsiye yada herhangi düz bir yere bezi yayın ve papatyaları dizin. Kuruttuğunuz ortam az ışıklı fakat havadar bir yer olmalıdır. Papatyalar yaklaşık bir hafta içerisinde kuruyacaktır.

İlginizi Çekebilir  Aromaterapi Nedir ?

Papatya çayını kuruttuğunuz papatyalardan gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Bir demlik içerisine bir kaşık kuru papatya ve kaynar suyu döküp demlemeye bırakın.