Sülükten Sonra Kanama Nasıl Durdurulur ?

Sülükten Sonra Kanama Nasıl Durdurulur ?

13/01/2021 0 Yazar: Ezgi E.

Sülük tedavisi uzun yıllardır uygulanan bir yöntemdir. Özellikle Orta Çağ’da yaygın olarak kullanılmıştır. Sülük tedavisi naturopatide (doğal tedavi) daha sık kullanılmaktadır. Sülük tedavisi, drenaj prosedürlerinden biridir ve hafif bir kan alma şekli olarak kabul edilir.

Şifalı sülük, solucan gibi, annelid grubuna aittir ve tatlı suya özgüdür. Yetişkin, uzun sülükler 15 cm uzunluğuna kadar ulaşabilirler. Terapide kullanılan sülükler özel olarak çiftliklerde yetiştirilmektedir. Hepatit ve AIDS gibi hastalıkların bulaşmasını önlemek için sülükler yalnızca bir kez kullanılır.

Sülükler cilt kokularına, nikotin, alkol ve ilaç (örneğin antibiyotikler) buharlarına duyarlı olduğundan, hasta tedaviden önce birkaç kurala uymalıdır.

Sülük Tedavisi Uygulanması

Sülükten Sonra Kanama Nasıl Durdurulur ?
Sülük tedavisi

Yerine ve hastalığa bağlı olarak iki ile on iki sülük kullanılır. Tedavi için sülükler laboratuvar tüplerine yerleştirilir ve daha sonra doğrudan istenen yerlere yerleştirilir. Özel bir ısırma noktası aranırsa, sülük bu noktayı seçmesi için bir kan neşteriyle delinebilir.

Sülüklerin ısırması ve emmeye başlaması birkaç dakika sürebilir. Çalışmaları için sessiz ve yarı karanlığa ihtiyaçları vardır. Emmeyi bitirdikten sonra düşerler. Bu on dakika veya iki saat sürebilir. Bir sülük yaklaşık on mililitre kan emer.

Sülükler düştükten sonra bölge 4 ile 20 saat kanamaya devam eder. Bu istenen bir etkidir. Bu nedenle tedaviden sonra emici bir bandaj uygulanır. Bu bandajlar, en geç on iki saat sonra tekrar değiştirilmelidir. Sülük tedavisi uygulanan bölgeye parfüm veya sabun sürülmemelidir. Hafif giysiler giyilmelidir. Ayrıca sonrasında yorucu bir aktivite yapılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir  Hıçkırık Nasıl Geçer?

Sülük Tedavisi Uygulanacak Bölgeler

Sülükten Sonra Kanama Nasıl Durdurulur ?
Sülük

Sülük tedavisi, naturopatlar tarafından çeşitli rahatsızlıklar için kullanılır.

  • Dolaşım düzenleme bozuklukları (örn. Yüksek tansiyon)
  • Yerel enfeksiyonlar (örneğin çıbanlar)
  • Göz hastalıkları (örn. Yaşlılık katarakt)
  • Eklem hastalıkları (örn. Osteoartrit veya romatizma)
  • Damar hastalıkları (örneğin varisli damarlar)
  • Enflamasyon (örneğin kronik sinüzit)
  • Ek olarak, küçük kan emiciler plastik cerrahide de kullanılır.

Sülük Tedavisi Ne Zaman Yapılmamalıdır ?

Bazı durumlarda sülük tedavisi kullanılmayabilir. Örneğin kan inceltici ilaçlar alan veya ciddi karaciğer hastalığı olan hastalar. Diş çekimi veya ameliyatından üç gün önce veya sonra sülük tedavisi tavsiye edilmez. Arteriyel tıkayıcı hastalıklardan veya diabetes mellitustan muzdarip kişilerde sülük tedavisi yapılmamalıdır. Ayrıca deri hastalıklarından etkilenen bölgelere sülükler yerleştirilmemelidir.