Gulet Nedir ?
08/01/2021“Mavi Yolculuk” için en popüler geleneksel tekne türü Gulettir.
Geleneksel Türk Guleti, çok yetenekli ustalar tarafından yapılan ahşap bir teknedir. Motorlu yelkenli gemi olarak da bilinen gulet, son derece konforlu olup uzun deniz yolculukları ve kıyı gezileri için idealdir.
Guletler, çam gibi ortak ahşapları ve tik, iroko ve maun gibi daha değerli ağaçlar kullanarak yerel gemi yapımcıları tarafından inşa edilmektedir. Gulet‘in kökeni Türkiye’nin Bodrum bölgesidir, ancak pazarın büyümesi ile Bozburun, Marmaris, Fethiye ve İstanbul’da inşa edilmeye başlanmıştır.
Türkiye’den sonra; Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve İspanya’da bulunan guletler artık Avrupa’nın her yerinden ve Avustralya, ABD, Rusya, Güney Afrika, İsrail vb. Dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden gelen misafirlere muhteşem yolculuklar sunmaktadır.
Gulet Çeşitleri
Gulet
“Mavi Yolculuk” için en ünlü geleneksel yat türü gulettir. Özellikle çok rahat bir yemek ve dinlenme alanı için uygun olan geniş yuvarlak kıç alanına sahip bir gezi yatıdır. Boyları 15 ila 55 metre arasında değişmekte olup, özel duş ve tuvaletli 3/12 kabinlerde 6 ila 24 kişi ağırlamaktadır.
Aynakiç (Ketch)
Bir guletten daha alçak kabinler için alan sağlayan yükseltilmiş, kutu şeklinde bir kıç kısmına sahiptir. Kıç tarafta büyük bir mal sahibi kabini olabilir. Özel duş ve tuvaletli 3 ile 12 çift kişilik kabinlerde 6 ile 24 kişi konaklayabilir. Genellikle ketçlerdir (marconi) ve 15 ile 55 metre arasında ışık verirler.
Tirhandil
Ege sularında yelken açmaya en uygun, sivri kıçlı en eski yerel ahşap tekne türüdür. Normalde uzunlukları 11 ile 24 metre arasındadır. Özel duş ve tuvaleti olan 3 veya 5 çift kişilik kamaralarda 6 ile 10 kişiyi barındırırlar.