Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Nedir?
06/11/2020Konu İçeriği
Diğer sınırda kişilik bozukluğu olan bu rahatsızlığın tanımı, erişkinlik döneminde başlayan ve kişiler arasında yaşanan duygularda dengesizlik ve dürtüsel davranışların gösterildiği, sabit bir benlik algısının olmadığı sendrom olarak yapılabilir. İnsanın tüm algılarının kısa sürelerde değişebilmesiyle, duyguların uçlarda hissedildiği, gösterilen davranışların ise genel olarak düşünmeden içten geldiği şekilde yapıldığı bir kişilik bozukluğudur.
Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Birçok ruhsal hastalık da olduğu gibi sınırda kişilik bozukluğu rahatsızlığında da biyolojik, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Genetik: Atalarımızdan bize geçen genler bizi bu hastalığa karşı daha güçsüz hale getirebilir. Aile öyküsünde görülen bir rahatsızlık ilerleyen dönemlerde bireylerde belirti gösterebilir.
Biyolojik: Borderline hastalarının beyin kimyası ve gelişimi incelenmiştir. MRG ile incelenen kişilerde beyinde bulunun üç bölgenin diğer insanlara göre daha küçük farklı aktivite seyilerine sahip olduğu saptanmıştır. Bu bölgeler;
Orbitofrontal korteks; Beyinde karar verme ve plan yapma yetilerini yöneten kısımdır.
Amigdala: Olumsuz (korku ve endişe gibi) duyguları düzenleyen kısım.
Hipokampus: Davranışları ve kendini kontrol etmeye yardımcı olan kısımdır. Ayrıca beyin içerisindeki haberci kimyasallarda ve serotonin seviyelerinde problem olduğu gözlenmiştir.
Çevre: Sınırda kişilik bozukluğu sendromu yaşayan kişilerin aile ve çevresi incelendiğinde genel olarak bir ebeveyni kaybetmek, ebeveynler tarafından ihmal edilmek, çocukken sürekli olarak korku ve sıkıntıya maruz kalmak, bipolar bozukluk yada madde bağımlılığı yaşan bir bireyle aynı evde büyümek ve cinsel tacize uğramak gibi sorunlar yaşadığı görülmektedir.
Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
- Öfkeye hakim olmada zorluk çekme (uygunsuz ve yoğun öfke)
- Sürekli boşluk hissi ve yoğun depresif duygular
- Sosyal ilişkilerde devamlılık sağlayamama
- Terk edilmekten kaçınmak için abartılı çaba göstermek
- Karşısındaki insanlara karşı fazla değer verme ile değersizlik görme arasında gidip gelen tutarsız ilişkiler (aşırı büyütüp, göklere çıkarma yada gözden düşürerek, yerin dibine sokma gibi)
- Sürekli başkalarını kontrol etme (böylelikle kendi yaşamlarını da önceden bilinebilir ve yönetebilir hale geldiklerine inanırlar )
- Kendine zarar verme, intihar tehditleri ve intihar girişimleri
- Sonunu düşünmeden aniden yapılan eylemler (madde kullanımı, çok para harcama, hızlı ve tehlikeli araç kullanma ve uygunsuz cinsel davranışlar gibi )
Unutulmaması gereken şudur ki borderline kişilik bozukluğu ciddi bir rahatsızlıktır. Özellikle ailenin hastaya sevgi ile yaklaşması ve desteklerini hissettirmeleri gerekmektedir.
Borderline gibi bir çok kişilik bozukluğu vardır. Onlardan bir tanesi de Şizoid kişilik bozukluğudur. ” Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir ? ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.