Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
07/11/2020Konu İçeriği
Paranoid kişilik bozukluğu; kişilik bozukluklarından bir tanesidir. Tanım olarak geçerli bir neden ve gerçekçi bir temel bulunmaksızın, bireyin; kişinin aldatıldığından, takip edildiğinden, kullanıldığından, kendisine zarar verildiğinden veya zarar verilmek istediğinden aşırı derece kuşkulanmasıdır. Toplumda görülme sıklığı %1-2,5 arasındadır.
Paronaid Kişilik Bozukluğunun Nedenleri
Paranoid kişilik bozukluğunun net bir nedeni yoktur. Psikolojik ve genetik bozuklukların karışımı ile ortaya çıkabilir. Aile geçmişinde şizofreni ve sanrılı bozukluğu olan bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanır. Diğer kişilik bozuklukları gibi paranoid kişilik bozukluğunun da sebepleri ve belirtileri vardır.
Paranoid Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir ?
- Yaşanan olayların altında farklı anlamlar olduğunu dolayısı ile karşılarındaki kişinin kötü niyetli olduklarını düşünme olasılıkları çok yüksektir.
- Hiç kimsenin samimiyetinden ve güvenilirliğinden emin olamazlar. Sürekli karşısındaki insanın güvenini ve sadakatini sorgularlar.
- Aynı zamanda eleştiriye karşıda aşırı duyarlı oldukları söylenebilir hatta eleştiriyi saldırı olarak algılayabilirler.
- Sır vermekte de oldukça zorlanırlar.
- Genel olarak resmidirler ve rahatlayamazlar.
- Yaşanılan her türlü olayı üstlerine alınma eğiliminde oldukları için kendilerini sürekli tehdit altında hissederler.
- Her durumdan zarar göreceklerine emindirler. Bu sebepten yakın ve sıcak ilişkilere duyarsız kalırlar.
- Ekip çalışmalarında zorlanırlar. Sorumluluğu paylaşmakta onlar için aynı şekilde zordur çünkü verilen işin aldatıcı olduğu ve tuzağa düşürüleceği kaygısını yoğun bir şekilde yaşayabilirler. Hatta kendisi ile özellikle uğraşıldığı arkasından iş çevriliyormuş inancına dahi kapılabilir.
- Genel olarak hata veya zayıflıklarını kabul etmezler.
- İnsanların kendilerini suçladıklarını ve küçümsediklerini düşürürler. Bu sebepten genel olarak huzursuz ve gergindirler.
- İkili ilişki yaşamakta hem kendileri için hem de karşı taraf için zordur.
- Ellerinde yeterli ve gerçek bir kanıt olmaksızın eşinin/partnerinin sadakatinden sürekli şüpheler duyarlar.
- Karşısındakinin sözlerini kendince yorumlayarak hiçbir sebep yokken öfkeye kapılıp saldırıya geçebilir.
- Bu kişiler patolojik olarak kıskançtırlar.
- İlişkilerde paranoid şüpheciliğin neden olduğu kıskançlık, ilerleyen dönemlerde partnerler arasında birbirini devamlı kontrol etme, sınırlamaya neden olabiliyor. Bu tip davranışlar kişiler arasında daha çok sadakatsizliğe neden olabiliyor. Çünkü paranoyaları olan kişi, karşısındaki bunaltır ve suçlar.
- Aşırı derece alıngan ve hatayı kabul etmez yapılarından dolayı suçlanmayı kolay kolay kabul etmezler.
- Kin tutar ve kolayca affademezler.
- Bu kişiler ikna olmakta zorlanır.
- Sizin kararlı oluşunuz ve düşüncelerinizin net olduğunu görürlerse belirsizlik durumu ortadan kalkacağı için biraz daha rahat olabilirler.
Bir çok kişilik bozukluğu vardır. Onlardan bir tanesi de Antisosyal kişilik bozukluğudur. ” Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir ? ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.