Kişilik Bozukluğu Nedir ?

Kişilik Bozukluğu Nedir ?

02/11/2020 1 Yazar: Özge K.

İnsanların kişiliği; iç ve dış dünyası ile ilişkisinin nasıl olduğunu ve ne şekilde olacağını belirler. Aslında kişiliğimizi bir etkileşim aynı zamanda iletişim aracına benzetebiliriz. Bu etkileşim ve iletişimin bütünlük içinde bir uyum ve süreklilik içinde olması gerekir. Aynı zamanda normal davranış ve düşüncelerden sapmalar da göstermemesi, esnek olabilmesi, toplumsal uyum ve işlevini bozmaması gerekir. Ancak bu durumda sağlıklı bir kişilik yapısından bahsedebiliriz. Bazı bireylerde bu bütünlük ve uyum bozulur, işlev ve yeterlilik sapma gösterir ki, bu tür durum ve örüntüye kişilik bozukluğu adı verilir.

Kişilik Bozukluğu Nedir ?
Bir çok nedene bağlı olarak kişilik bozukluğu gelişebilir.

Kişilik bozukluğu olan bireylerde genelde gelişimsel takıntılar ve olgunlaşmama hali görülür. Özellikle de iş ve özel hayatlarında oldukça zorlanırlar. Takındıkları bir tavrın yada gösterdikleri bir davranışın, başkalarını nasıl etkilediğini düşünmezler. Strese de dayanıklı oldukları söylenemez. İlk belirtiler kendini 15–20 yaşları arasında gösterir. Bir çok nedene bağlı olarak kişilik bozukluğu gelişebilir.

Kişilik Bozuklukları Kaça Ayrılır ?

Kişilik Bozukluğu Nedir ?
Kişilik bozuklukları 3 ana gruba ayrılır. Toplamda 10 bölümde incelenir.

Kişilik bozukluğu durumu farklı nedenlerden kaynaklandığı gibi farklı türleri vardır. Bilim dünyası üç ana başlık altında sınıflandırıp kollara ayırmıştır.

1- A Kümesi

Paranoid Kişilik Bozukluğu; Sürekli kuşku ve güvensizlik içinde olmalarıdır.

Şizoid Kişilik Bozukluğu; Toplumsal ilişkileri zayıftır ve kendilerini başkalarının yanında ifade etmek onlar için çok zordur.

Şizotipal Kişilik Bozukluğu; Farklı koşullarda ortaya çıkan bilinç ve algısal olarak olarak belirgin bir farklılık söz konusudur. Aynı zamanda alışılmışın dışında davranışlar gösterir.

İlginizi Çekebilir  Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

2- B Kümesi

Antisosyal Kişilik Bozuklukları; Başkalarına aldırış etmezler ve toplum kurallarına uymayarak agresif ve sorumsuz davranışlardır.

Sınırda (Borderline) Kişilik Bozuklukları; Dengesiz ruh halleri ve dürtüsel davranışlarıdır (cinsel ilişki, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma)

Histrionik Kişilik Bozuklukları; Çok dramatik, aşırı çocukça ve duygusal davranışlar sergilerler.

Narsisistik Kişilik Bozuklukları; Fazlasıyla kendini beğenme ve üstünlük duygusu hakimdir. Küstahlık belirgindir.

3- C Kümesi

Çekingen Kişilik Bozuklukları; Yakın ilişkilerden kaçarlar. Eleştirilmeye aşırı duyarlıdırlar.

Bağımlı Kişilik Bozuklukları; Kendi başına karar vermekte zorlanırlar. Sürekli karşı taraftan onaylanmayı yada destek görmeyi beklerler.

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozuklukları; Aşırı mükemmeliyetçidirler ve esnek olamazlar. İnatçılık hakimdir.

Kişilik bozukluğundan önce kişilik hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. ” Kişilik Nedir ? Nasıl Oluşur ? ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.