Beğenilme Duygusu
21/10/2020Aynanın tarihini merak ettiniz mi hiç ? Bu zamandan tam 4.000 yıl önce Ortadoğu ve İtalya’nın kuzey kesimlerinde, yanardağ lavlarının parlak olan atıklarının cila işlevi görmesiyle görüntüyü yansıtan ilk aynalar yapılmış. Gümüşleme tekniği ile ayna yapımı 14.yüzyılda Venedik’te geliştirilmiş.
Neden konuya aynadan girdiğimden bahsedeyim. Şöyle anlatayım çocuk gelişiminde ”ayna evresi ” olarak adlandırılan 6-18 ayları kapsayan bir gelişim dönemi vardır. Bu dönem öncesinde bebekler çevresini kendilerinden ayrı olarak algılamazlar. Ayna dönemi itibari ile artık dış dünyanın ve diğer bireylerin farkına varmaya başlarlar ve aynaya tutulduğunda kendisini herkesten özellikle de annesinden ayrı bir bütün olarak görür ve ilk kez kendisiyle baş başa kalırlar. Kendilerini ideal ve mükemmel olarak algılar.
İlerleyen dönemlerde de yapılan araştırmalara göre kadınlar aynaya dış görünüşlerini kontrol etmek için, erkekler ise daha çok özgüvenini görmek için aynaya bakıyorlarmış ama altta yatan duygu devinimi bana kalırsa ”acaba ?” Acaba güzel miyim? Acaba beğenilir miyim ? Acaba dışarıdan nasıl duruyorum?
Aynaya bakmadan evden çıkanımız var mı? Dışarıda bir vitrinden yada bir araba camından yansıyan görüntüsünü görmezden geleniniz? Kim istemez ki herkes tarafından beğenilmek ? Ben istemem diyene hadi oradan demeyi bir borç bilirim.
Beğenilme duygusu aslında belirli dönemlerde normal sayılabilir yani ergenlik döneminde. Önemli olan bu beğenilme duygusunu ergenlik sonrası zamana nasıl taşıdığımız. Görüyoruz çoğu insan sırf beğenilmek için biraz olsun ilgi ve iltifat görebilmek için rollerden rollere şekillerden şekillere giriyor. İnsan en çok kendiyle yaşar arkadaşlar kendiyle zaman geçirir ama çoğu insan bunun farkında değildir. O yüzden çoğu insan sırf beğenilmek için sürekli yaşadığı kendini unutur dışarıdaki insanların önemsediklerini önemsemeye başlar. Aslında insanları birazda bu hale getiren ”moda” kavramı ya neyse.
Kendinizi sevin arkadaşlar. Önce siz kendinizi beğenin ve kendinize değer verin gerisi inanın çorap söküğü gibi gelecek. Siz aynada gördüğünüzü sevmediğiniz göz kırpıp evden çıkmadığınız sürece kendinizi olduğunuz gibi kabul etmediğiniz daha doğrusu yansıyanı değiştirmeye çalıştığınız sürece hiçbir zaman kendinizi mutlu hissedemeyeceksiniz. Siz sadece ”SİZ” olun.