Hamilelikte Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur ?
12/10/2020Konu İçeriği
Folik asit bebeğin gelişimi destekleyen önemli vitaminler bir tanesidir. Hamilelik planlanmaya başlanıldığında yada hamile kalındığı öğrenildiğin de doktorlar tarafından önemle tavsiye edilir. Peki nedir folik asit ? Ne işe yarar ? Kullanılmazsa ne olur ? Hangi gıdalarda bulunur ? gibi bir çok sorunun cevabını araştırdık ve sizler için yazıya döktük. Detaylı bilgileri yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
- Folik Asit Nedir ?
- Folik Asit Hamilelikte Neye İyi Gelir ?
- Folik Asit Bulunan Yiyecekler
- Folik Asit Hamile Kadınlar İçin Neden Bu Kadar Önemli ?
- Folik Asit Tabletleri Ne Zaman Kullanılmaya Başlanır ?
- Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur ?
- Folik Asit Yan Etki Yapar Mı ?
Folik Asit Nedir ?
Folik asit, vücudumuzun kendi kendine üretemediği bir vitamindir. Bu nedenle gıda yoluyla yeterli miktarlarda alınmalıdır.
Folik asit, gıdalardan geldiğinde “folat” olarak adlandırılır. Folatlar çoğunlukla yeşil sebzelerin yapraklarında bulunur. İnsan vücudu, folatların yalnızca yaklaşık yüzde 50’sini gıdalardan emer. Saf folik asit ise neredeyse iki kat daha kolay emilebilir.
Vitamin, özellikle sağlıklı bir hamilelik sırasında doğmamış bebeğin gelişiminde önemli rol oynar.
Folik Asit Hamilelikte Neye İyi Gelir ?
Vitamin, özellikle gebeliğin ilk birkaç haftasında fetüsün sağlıklı gelişimini sağlar. Beyin ve omuriliğin oluştuğu sözde sinir tüpü hamileliğin 18. gününde oluşturulur. Folik asit, gelişim için gereklidir.
Nöral tüp gebeliğin çok erken döneminde oluştuğundan (genellikle kadınlar gebeliğin henüz farkında olmadığında), yeterli folik asit erken alınmalıdır.
Hamilelikten önce folik asit alınması bile önerilir. Bu, hamilelik meydana geldiğinde vücudun yeterli vitamin seviyesine sahip olmasını sağlar. Hamilelik sırasında folik asit eksikliği, doğmamış çocukta sözde nöral tüp kusuruna yol açabilir.
Folik Asit Bulunan Yiyecekler
- Kuşkonmaz, roka, ıspanak gibi yapraklı sebzeler
- Brokoli
- Domates
- Fındık
- Havuçlar
- Turp
- Dana eti ve kümes hayvanı karaciğeri gibi sakatat
- Tam tahıllı ürünler
Ne yazık ki folat olarak folik asit, yiyeceklerimizde genellikle sadece küçük miktarlarda bulunur. Tek başına bir yiyecek yeterli miktarda folik asit sağlamaz.
Vitamin ısıya çok duyarlıdır ve havada hızla parçalanabilir. Suda iyi çözünür ve pişirme sırasında ısının etkisi altında kısmen kaybolur. Bu nedenle, karşılık gelen yiyecekler için çok uzun saklama ve pişirme sürelerinden kaçınılmalıdır. Folik asit içeren sebzeler olabildiğince nazikçe hazırlanmalıdır. İdeal olarak, kısık ateşte ve az su altında pişirmek.
Folik Asit Hamile Kadınlar İçin Neden Bu Kadar Önemli ?
Folik asit, tüm hücre bölünmesi ve hücre büyüme süreçlerinden sorumludur. Bu nedenle hızla gelişen çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için hamilelik ve emzirme döneminde alınmalıdır.
Folik asit, hamileliğin başlangıcında çok önemli bir rol oynar. Çocuğun omuriliğinin, sinir sisteminin ve beyninin daha sonra geliştiği nöral tüpün kapatılması gerekir. Bu işlem 23-25 gün arasında gerçekleşir.
Folik asit aynı zamanda anne dokusunun büyümesini destekler, bağışıklık sistemini destekler ve yorgunluğu azaltma özelliğine sahiptir.
Folik Asit Tabletleri Ne Zaman Kullanılmaya Başlanır ?
Hamile kalmayı planladığınız anda bir folik asit takviyesi kullanmaya başlamalısınız.
Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur ?
Daha sonraki geliştirme süreçlerinde folik aside ihtiyaç duyulduğundan, bununla mümkün olan en kısa sürede başlamak mantıklıdır. Genellikle gebeliğin 12. haftasına kadar folik asit alınması önerilir. Ama lütfen paniğe kapılmayın. Folik asit alınmazsa çocuğun gelişimi otomatik olarak bozulmaz.
Folik asit alımı anne ve çocuk için önemli bir tamamlayıcıdır . Temel, sağlıklı ve dengeli beslenmedir. Bu nedenle ikisinin bir kombinasyonu optimal olacaktır.
Folik Asit Yan Etki Yapar Mı ?
Çok nadir durumlarda mide bağırsak şikayetleri olabilir. Uykuya dalmada güçlük veya deri döküntüleri ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtiler hamilelikle de ilgili olabilir. Folik asit alımının bir sonucu olarak gelişip gelişmediğini kendiniz test edebilirsiniz.
Hamilelik dönemin de bazı gıda takviyeleri alınmalıdır. ” Hamilelikte Alınması Gereken Takviyeler ” yazımızdan gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.