Parkinson Hastalığı
24/09/2020Konu İçeriği
Parkinson hastalığı sinir sisteminin en çok bilinen ve en yaygın hastalıklarından biridir. Adını, hastalığın tipik semptomlarını ilk kez 1817’de ayrıntılı olarak tanımlayan İngiliz doktor James Parkinson dan almıştır.
Bu yazımızda;
- Parkinson Nedir ?
- Parkinson Hastalığının Semptomları
- Parkinson Hastalığının Tedavisi
- Parkinson Hastalığının Nedenleri
Başlıkları hakkında bilgiler ye almaktadır.
Parkinson Nedir ?
Parkinson hastalığı, öncelikle beynin belirli bölgelerini etkileyen, yavaş ilerleyen bir nörolojik bozukluktur. Dopamin eksikliği, beynin bu bölgelerinde bazı sinir hücrelerinin ölümü nedeniyle ortaya çıkar. Dopamin, insan vücudundaki önemli bir haberci maddedir. Dopamin, hareketleri kontrol etmeye yardımcı olur. Bu nedenle hareket bozuklukları, tanı için önemli olan Parkinson hastalığının tipik ana semptomları arasındadır.
Parkinson Hastalığının Semptomları
Parkinson hastalığının beynin yanı sıra sinir sisteminin diğer kısımlarını da etkilediği yeni yeni biliniyor. Örneğin, gastrointestinal sistem, görevi sindirimi kontrol etmek olan birçok sinir hücresine sahiptir. Parkinson hastalarında, bu gastrointestinal sinirlerde hastalığa bağlı değişiklikler bu nedenle erken evrelerde, hatta bazı durumlarda tipik hareket bozukluklarının başlangıcından önce bile meydana gelebilir. Gastrointestinal sinirlerdeki hasar, hazımsızlık gibi Parkinson hastalığında ortaya çıkan diğer birçok semptomu açıklayabilir.
Parkinson Hastalığının Tedavisi
Parkinson hastalığının tamamen tedavisi mümkün olmamasına rağmen, Parkinson hastalığı günümüzde en kolay kontrol altına alınabilen nörolojik hastalıklardan biridir.
Yeni ilaçların ve dopamin agonistleri veya derin beyin stimülasyonu gibi tedavi yöntemlerinin keşfedilmesiyle son yıllarda çığır açan ilerlemeler kaydedildi. Pek çok hastada, Parkinson semptomları, aktif ve bağımsız bir yaşam sürmeye devam edebilmeleri için uzun bir süre boyunca etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Parkinson Hastalığının Nedenleri
Parkinson hastalığının kesin nedeni ve sinir hücrelerinin parçalanmasından hangi faktörün sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Araştırmalar, çeşitli faktörlerin etkileşiminin hastalığın ortaya çıkmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu faktörler;
- Yaş
- Genetik neden
- Toksinler
- Kafa yaralanmaları
Yaşantımız boyunca bir çok hastalıkla karşı karşıya kalabiliriz. Hastalıkların sonucunda bazen stres altında olabilir panik yaşayabiliriz. Panik atak anlarında yapılması gerekenleri herkesin bilmesi gerekir.
” Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler ” yazımızdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.