Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalı ?

Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalı ?

22/09/2020 0 Yazar: Ezgi E.

İki kişinin evlenmesi kadar anlaşamayıp boşanması da oldukça doğal bir durumdur. Sürekli tartışma olan bir evde büyüyen bir çocuk psikolojik olarak kötü etkilenebilir ve bu da hareketlerine yansıyabilir. En iyisi çocuklara zarar vermeden bu evliliğin bittiğini anlatın ki çocuğunuzun ilerideki yaşamında derin yaralar açmayın.

Bir evlilik bittiğinde onu çocuğa dikkatli bir şekilde anlatmalısınız. Bu yazımız da sizlere nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Görüşmeyi Planlayın

Birlikte oturmadan önce, çocuklarınıza ayrılığı nasıl açıklayabileceğinizi düşünün ve mümkünse, aklınıza gelebilecek zor sorulara nasıl yanıt vereceğinizi önceden koordine edin.

Gerçeklere Bağlı Kalın

Çocuklarınız size ayrılığın nedeni hakkında sorular sorduğunda, onlara basit gerçekler vermeye çalışın. Onlara ebeveynlerinin artık birlikte yaşamayacaklarını, ancak çocuklarını seveceklerini açıklayın. Sakince konuşun, kızgın bir ses tonu vermekten kaçının. Olası bir açıklama şöyle olabilir: “Anne ve baban artık birbirini eskisi gibi sevmiyor ve birbirimizden ayrı yaşamaya karar verdik.”

Kendini Suçlama

Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalı ?
Güvenlik ve memnuniyet duygusu kadar çocuklarınızın sevildiğini hissetmesi de oldukça önemlidir.

Ne olursa olsun, açıklamanızı olabildiğince basit tutun. Çocuğunuza sadakatsizlik, zihinsel sorunlar veya alkol bağımlılığı gibi ayrılığınızın nedenleri hakkında ayrıntı vermekten kaçının. Ebeveynler sözlerini dikkatlice seçmeli ve suçu ima etmeyen nötr bir tonda konuşmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Çocuklarda Öksürük Ne İyi Gelir ?

En önemlisi, değişimin yakın olmasının çocuğunuzun hatası olmadığını vurgulamak önemlidir. Güvenlik ve memnuniyet duygusu kadar çocuklarınızın sevildiğini hissetmesi de açıkça ön plandadır.

Yaşına Uygun Bir Konuşma Yapın

6 yaşında bir çocuk daha fazla sormadan açıklamalarınızı kabul edebilir. “10-12 yaşındaki bir çocuğun ek soruları varsa, gerçeğe bağlı kalmaya çalışın. Bir anne tekrar aşık olduğunda, “devam etmem ve hayatımda başka şeyler yapmam gerekiyor” diyebilir. Yaşlarına bağlı olarak, çocuğunuzla ayrılıkla ilgili kitapları okumak ve tartışmak da çok faydalı olabilir. Gençler ayrılığın nedenini çoktan bulmuş olabilir ve şimdi bir açıklama istiyor olabilir. Daha büyük çocuklar bazen acı gerçeği şaşırtıcı derecede iyi idare edebilirler, ancak ebeveynler olarak yine de çocuklarına eşinizin davranışlarının olumsuz yönlerini anlatmaktan kaçınmalısınız.

Üzgün ​​Olmanın Sorun Olmadığını Söyleyin

Çocuklarınıza, soruları olduğunda her zaman yanlarında olduğunuzu ve üzülmenin normal olduğunu hissettirin. Çocuklara, “Bu değişiklik bizi üzüyor, ancak bazen aile için en iyisini yapmak için zor kararlar vermeniz gerekiyor.” gibi cümleler kurabilirsiniz.

Değişmeyen Her Şeyi Vurgulayın

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, aynı kalan her şeyi vurgulayın. Sadece 10 veya 11 yaşında olan bir çocuk, “Artık evli olmayacağız, ama yine de sizi seven anne-babanız” gibi açıklamaları anlayabilir.

Çocuklarınıza zaman tanıyın

Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalı ?
Yeni durumunuza alışması için çocuğunuza biraz zaman tanıyın.

Ayrı yaşamayı planladığınızda, bilgileri işlemesi için çocuklarınıza birkaç hafta verin. Ancak çocuklarınıza bundan sonra her ebeveynin hayatlarının hangi bölümünü üstleneceğini açıkladığınızdan emin olun.

İlginizi Çekebilir  Biyolojik Takvim Cinsiyet Hesaplama

Yakınlarınıza Bilgi Verin

Çocuğunuza bakan bir başka kişi olduğunda, o zaman muhtemelen ayrılıktan ne kadar etkilendiği sorusuyla karşı karşıya kalacaktır. Onları önceden haberdar edin ki çocuğunuzla yanlış konuşmalar yapılmasın.

Çocuklar sorunlarını genellikle oyun oynayıp çözmeye çalışırlar. Bunu genellikle yanlız yapmaları daha iyidir. ” Çocuklar Tek Başına Oyun Oynamalı Mı? ” yazımızda çocuklarınız için oldukça yararlı bilgiler yer almaktadır.