Gardenya Çiçeğinin Anlamı ve Bakımı

Gardenya Çiçeğinin Anlamı ve Bakımı

11/09/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Gardenya, hepimizin bildiği bir çiçektir. Harika kokusu ile mest eden gardenya yapı olarak gür bir çiçektir. Genellikle iç mekan bitkisi ve hediye olarak sıklıkla kullanılan gardenya çiçeğinin gülleri yaygın olarak yasemin gülleri olarak adlandırılsa da, Gardenia jasminoides çiçeğinin yasemin çiçeği ile bir ilgisi yoktur. Uygun yetiştirme koşulları ile bahçelerde de yaz ve sonbahar aylarında çiçek açar.

Bu yazımızda;

  • Gardenya Çiçeğinin Kökeni
  • Gardenya Çiçeğinin Anlamı
    • Beyaz Gardenyanın Anlamı
    • Kırmızı Gardenyanın Anlamı
  • Gardenya Çiçeğinin Bakımı
    • Konum / ışık
    • Sulama
    • Kış ve Uyku Dönemi
    • Sıcaklık
    • Çoğaltma ve Toprak
    • Saksı Değişimi
    • Zararlılar

Başlıkları ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Gardenya Çiçeğinin Kökeni

Gardenya Çiçeğinin Anlamı ve Bakımı
Gardenya çiçeğinin bilimsel adı Gardenia Jasminoidesdir.

Gardenya çiçeğinin bilimsel adı Gardenia Jasminoidesdir. Bitkinin adı, bitkinin keşfi ve tanımlanmasında kendisine bir isim veren 18. yüzyıl İskoç doktor ve bilim adamı Alexander Garden’a kadar uzanmaktadır. Gardenialar Japonya, Afrika veya Güney Çin’e özgüdür. Yemyeşil, parlak yapraklar, başlangıçta beyaz görünen ve daha sonra sarıya dönen çiçeklerle hoş bir görüntü oluşturur. Bazı türler süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Gardenya Çiçeğinin Anlamı

Gardenya, saflığı ve iyiliği simgeleyen çiçeklerden biridir. Bununla birlikte, bu sembolizm genellikle gardenya renklerine bağlıdır ve beyaz gardenya muhtemelen bu özellikleri temsil etme olasılığı en yüksek olanıdır.

İlginizi Çekebilir  Kaktüs Nasıl Bakılır?

Gardenya’nın bir başka sembolü de iki kişi arasındaki gizli aşk ve aynı zamanda neşe.

Gardenya’nın manevi dünyayla ilgisi olan her şeyi, özellikle saflığı, aynı zamanda çekiciliği sembolize eden bir çiçek olduğu unutulmamalıdır. Pozitif enerji ile ilişkilendirilen çok gizemli bir çiçektir.

Beyaz Gardenyanın Anlamı

Gardenya Çiçeğinin Anlamı ve Bakımı
Beyaz gardenya en büyük sembolik güce sahip olandır.

Tüm gardenyaların içinde beyaz olan göze çarpıyor çünkü beyaz gardenya en büyük sembolik güce sahip olandır. Yapraklarının beyaz rengi, bir kişinin saflığını, bir ilişkinin saflığını ve benzerlerini sembolize eder. Bu renkteki gardenya çiçeği sakinlik ve uyum sağlar, bu yüzden iç dekorasyonda ve hatta bir hediye olarak çok sık kullanılır.

Kırmızı Gardenyanın Anlamı

Gardenya Çiçeğinin Anlamı ve Bakımı
Kırmızı gardenya, iki insan arasındaki gizli aşkı simgeliyor.

Kırmızı gardenyanın anlamı ile ilgili olarak, beyaz gardenya’dan çok farklı olduğu unutulmamalıdır. Kırmızı gardenya, iki insan arasındaki gizli aşkı simgeliyor. Kırmızı güller gibi, kırmızı gardenya da tutkunun ve sevginin sembolüdür, ancak sır ile ilişkilendirilir. Kırmızı gardenya dağıtıldığında, genellikle sessiz bir “Seni seviyorum” mesajı olur. Ayrıca hayranlık ve saygı taşırlar.

Gardenya Çiçeğinin Bakımı

Gardenya çiçeği bakımı kolay bir çiçektir. Evlerinize güzel koku ve güzel bir dekor verecek olan gardenyanın bakımı ile ilgili ipuçlarını sizler için araştırdık.

Konum / ışık

Gardenya çiçekleri doğrudan güneş alan yerleri pek sevmez. Ama yine de ışı görebilen birde büyür. Güneye bakan pencerelere yakın yerler, en azından yaz aylarında yarı saydam bir perde veya daha büyük, sunulmuş bir bitki ile gölgelenmelidir.

İlginizi Çekebilir  Domates Meyve Midir Sebze Midir ?

Sulama

Gardenya çiçeği, eşit bir şekilde sulanır, bir sonraki sulamadan önce toprağın yüzeyinin kurumasına vakit bırakılır. Sulama suyu olarak sadece oda sıcaklığında bir su kullanılmalıdır.

Kış ve Uyku Dönemi

Gardenya Çiçeğinin Anlamı ve Bakımı
Gardenya çiçeği yemyeşil, parlak yapraklar, başlangıçta beyaz görünen ve daha sonra sarıya dönen çiçeklerle hoş bir görüntü oluşturur.

Gardenyaların belirgin bir dinlenme aşaması olmadığından, kışın sulama eşit şekilde devam eder. Ekim ayından 2 Şubat’a kadar 3 hafif gübreleme işlemi yeterlidir.

Yaz aylarında ise bahçeleriniz de korunaklı, açık veya kısmen gölgeli bir yerde tutabilirsiniz.

Sıcaklık

Gardenyalar, 17 ila 24 ° C sıcaklıklarda oldukça iyi büyür. Sıcaklık yazın 20-23 ° C’nin altına, kışın 15 ° C’nin altına düşmemelidir. Çiçek tomurcuklarının oluşması için sıcaklık 16 ile 18 ° C arasında olmalıdır. Daha yüksek sıcaklık dalgalanmaları durumunda, bahçeler genellikle tomurcuklarını kaybeder.

Çoğaltma ve Toprak

Gardenya en iyi ilkbaharda kafa kesimleriyle çoğaltılır. Bunların tomurcuk yaklaşımı olmamalıdır. Gardenya çiçeklerinin toprağı karışık bir toprak olabilir. Toprağı kireçsiz olması gerekir.

Saksı Değişimi

Gardenya çiçeklerinin saksı değişimi ilkbaharda yapılır. Saksı değişimi yapmadan önce çiçek tamamen köklenmelidir. Eğer kökü yeterince büyük değilse saksı değişimi bir sonra ki yıla bırakılmalıdır.

Zararlılar

Gardenya bazen yaprak bitleri tarafından saldırıya uğrar. Arada sırada bitkileri bu bitki zararlılarının istilasına karşı dikkatlice kontrol etmelisiniz.

Yakından bakarsanız, yüksek kemerli, sağlam arka kalkanlarla pul böceklerini kolayca tanıyabilirsiniz. Ancak pullu böcekler renkleri nedeniyle iyi kamufle edildikleri için hızla gözden kaçarlar. Bu nedenle bahçelerinizi düzenli ve dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

İlginizi Çekebilir  Çiçek Toprağındaki Böcekler Nasıl Yok Edilir ?

Sonbahar da bakılan bir başka çiçekte Kasımpatı Çiçeğidir. ” Kasımpatı Çiçeği Bakımı ” yazımızda sonbaharınızı renklendirecek bilgilere ulaşabilirsiniz.