Adet Gecikmesi Neden Olur ?
02/09/2020Konu İçeriği
Kadınların çoğu adet düzensizliğini yaşamıştır. Genellikle 21 gün ile 35 gün aralığında regl dönemi tekrar etmelidir. Bu dönemin uzun yada kısa olması relg düzensizliği olarak adlandırılmaktadır. Bir çok sebeplerden dolayı regl düzensizliği olabilir. Stres, fazla kilo, ilaç kullanımı yada çevresel faktörler sebebi ile yaşanan bu düzensizlikler muhakkak bir doktora danışılmalıdır.
Bu yazımızda ;
- Stres
- Egzersiz ve Seyahat
- İlaç Kullanma
- Fazla Kilo
- Hormon Dengesizliği
- İlaç Kullanımını Bırakma
- Doğum Sonrası
- Menopoz Dönemi
Başlıklarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Stres
İşyerinde oluşan sıkıntılar, eşler arasında ki gerginlikler, çevresel bir çok faktör ile etrafınızda ki problemler yüzünden kadınların hormonal dengesi hızla bozabilir. Adet döneminde ki gecikme; stres, psikolojik ve duygusal stres sorumlu tutulabilir.
Egzersiz ve Seyahat
Sadece duygusal stres değil, aynı zamanda aşırı fiziksel efor, adetin gecikmesine neden olabilir. Buna, yüksek performanslı spor dahildir. Sık seyahat, zaman farklılıkları ve uzun hava yolculuğu da döngüyü bozabilir.
İlaç Kullanma
Bazı ilaçlar bir yan etki olarak adet dönemlerinin geçmesine neden olabilir. İlaçlar vücudun hormonal dengesine müdahale ederek döngüyü değiştirir. Bunlar, örneğin, kortizon, antihipertansif maddeler, antidepresanlar, kanser ilaçları ve hormon preparatlarını içerir.
Fazla Kilo
Diyet nedeniyle çok kilo vermiş veya sıkı bir diyet programını takip etmiş kadınlar da bazen adet görmezler. Anoreksi ve aşırı zayıflık, adet döneminin olmamasına da yol açabilir. “Anoreksik olan veya kusma sorunları olan birçok kadın için, aşırı kilo kaybı nedeniyle adet dönemleri gecikebilir. Bu, vücuttan yeterli besin almadığı için arka brülöre geçtiğine dair bir uyarı sinyalidir. Fazla kilolu veya kötü beslenme de hormon salınımı ve dolayısıyla düzenli döngü üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir.
Hormon Dengesizliği
Döngünüzü etkileyebilecek ve amenoreye yol açabilecek bir dizi farklı hormonal dengesizlik vardır. Hormonal değişikliğin olası nedenleri örneğin beyin hastalıkları, yumurtalıklar, tiroid bezi veya rahimdir. Adetinizin gelmemesinden tümörler ve otoimmün hastalıklar da sorumlu olabilir.
Kadınların, yumurtalıkların metabolik bir hastalığı olan polikistik over sendromundan (PCO sendromu) muzdariptir. Burada, erkek cinsiyet hormonlarının yüksek kan seviyesi adet bozukluklarına ve adet görmemesine yol açabilir.
İlaç Kullanımını Bırakma
Yıllardır hormonal kontrasepsiyon kullanan kadınlarda, ilaç kullanımını bıraktıktan sonra normal döngünün eski haline gelmesi ve adetin normale dönmesi genellikle aylar sürer.
Doğum Sonrası
Yakın zamanda çocuk sahibi olan birçok kadın, adetlerinin gerçekte ne zaman başlayacağını merak ediyor. Ancak bu kadından kadına farklılık gösterir. Doğumdan sonra, doku ve rahmin gerilemesi biraz zaman alır ve hormon dengesinin de yeniden düzelmesi gerekir. Bu düzelme biraz zaman alabilir. İlk adet dönemi doğumdan en erken beş ile altı hafta sonra gerçekleşir.
Menopoz Dönemi
Bununla birlikte, belirli bir yaştan itibaren kadınlar, vücutlarının tamamen doğal bir başka gelişimini de hesaba katmak zorundadır. Bu gelişime de menopoz denir. İlk başta dönem artık düzenli gelmez ve sonra durur. Tam olarak menopozun ne zaman geleceğini kimse bilemez. Bazı kadınlar için ilk belirtiler 40’lı yaşların ortasında ortaya çıkarken, diğerleri birkaç yıl daha menopozdan kurtulur. Ortalama olarak kadınlar 51 yaşında menopoza girerler.
Adet düzensizliği yaşayan kadınların çoğunun adetleri sancılı geçebilir. Bu sancıyı azaltmak için doğal yollara başvurabilirsiniz. ” Adet Sancılarına İyi Gelen Çaylar ” yazımızda çay tariflerine ulaşabilirsiniz.