Kardeş Kavgalarını Önlemek İçin İpuçları
01/09/2020Konu İçeriği
Çoğu anne, çocuklarının kardeşleri ile ömür boyu arkadaş olmasını ister. Ancak özellikle çocuklar küçükken, küçük şeylerden dolayı sıklıkla tartışma yaşarlar. Ancak birkaç şeye dikkat ederseniz, iki küçük yaramazlarınızı en iyi arkadaşa dönüştürebilirsiniz.
Bu yazımız da sizlere kardeş kavgalarını önlemek için bir kaç ipucu vereceğiz. Başlıklar aşağıda ki gibi sıralanmaktadır.
- Adaletli Olun
- Karşılaştırmalar Yapmayın
- Yaratıcılıklarına İzin Verin
- Ekip Çalışmasına Teşvik Edin
- Saygıyı Öğretin
İki kardeş arasında kavga yada tartışma çıkmayan ev yoktur. Genellikle bu tartışmaları dikkat çekmek için yaparlar. Onun haricinde oyuncaklar için savaşırlar ve bazen sırf birbirleriyle alay etmekten hoşlandıkları için kavga ederler.
Ancak çocukların sık sık kavga etmeleri, güçlü bir bağları olmayacağı yada yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde en iyi arkadaş olacakları anlamına da gelmez. Ebeveynler çocuklarınıza bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Birkaç şeye dikkat ederseniz var olan bağlarını daha da güçlendirebilirsiniz.
Adaletli Olun
Çocuklar, ebeveynlerinin kendilerine kardeşleri gibi adil davranıp davranmadıklarını çok çabuk fark ederler.
“Ama bu haksızlık!” ebeveynlerin oturup dikkat etmelerini sağlayan bir cümledir. Çocuklar ebeveynlerinin kardeşlerini tercih ettiklerini hissederlerse, kardeşler arasındaki ilişkiyi etkileyebilir. Çünkü çocuklar bu olumsuz duyguları ebeveynlerine değil kardeşlerine aktarırlar. Öte yandan, ebeveynler tüm çocuklarla eşit derecede sevgi dolu ve tutarlıysa, rekabet ve kıskançlık da en aza indirilir, böylece bu, kardeşlerin sonraki bağlarında olumlu etkiler yaratabilir.
Tüm çocuklara eşit derecede adil olmak, elbette, tüm çocuklara her durumda tamamen aynı şekilde davranılması gerektiği anlamına gelmez. Sonuçta, bu genellikle yaş farkı nedeniyle mümkün değildir. Tüm çocuklara adil davranmak, basitçe, tek tek çocukların ihtiyaçlarının eşit olarak karşılanması anlamına gelir. Bu farkı çocuklarınıza da açıklamalısınız.
Karşılaştırmalar Yapmayın
“Bak, kardeşin bütün yemeğini yedi” gibi zararsız bir söz bile bir çocuğun özgüvenini etkileyebilir. Bu durumda çocuk sadece kardeşinin kendisinden daha iyi olduğunu duyar ve bir anda istemeden çocuklarınızı rakip haline getirmiş olursunuz.
Çocuklarınız arasında arkadaşlığı teşvik etmek istiyorsanız, kendilerini rakip olarak görmemeleri önemlidir. Bu nedenle kişi ne pahasına olursa olsun çocuklarını birbiriyle karşılaştırmaktan kaçınmalıdır.
Yaratıcılıklarına İzin Verin
Bazen kardeşler arasındaki en güzel oyun durumları, tam olarak sıkıldıklarında ve bir oyun geliştirmek için yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini birlikte kullandıklarında ortaya çıkar.
Bu tür durumlarda çocuklar, kardeşlerini artık eğlencelerine engel olan ya da genellikle onları rahatsız eden biri olarak değil, eğlenceye katkıda bulunan biri olarak görmeyi öğrenirler.
Bu tür oyun durumlarında oldukça gürültülü, hararetli ve dağınık olabilirler, ancak anne ve babanın müdahale etme isteğine direnmesi gerekir. Annenin müdahalesi anı mahvedebilir. Çünkü kardeşlerin gerçekten birlikte büyüdüğü ve yıllarca hatırlayacakları tam da bu durumlardır. Dinlenme süreleri içinde olmadıkça ve kimseye zarar gelmediği sürece eğlencenizi azaltmanız için hiçbir sebep yoktur.
Ekip Çalışmasına Teşvik Edin
Ebeveynlerin çoğu, çocuklarının büyüdükçe bile iyi bir ilişkiye sahip olmasını, hatta belki de en iyi arkadaş olmasını diler. Kardeşlerin bir takım olduklarını erken öğrenmeleri çok yardımcı olur.
Çocuklara ekip olduklarını ve her ikisini de mutlu edecek bir çözüm bulacaklarına güvendiklerini anlatmak gerekir. Daha küçük çocuklarla, çocukların daha sonra kullanabilecekleri veya geliştirebilecekleri çözümler önermeye de yardımcı olunmalıdır. Bu aynı zamanda, çocukların zamanla çatışmalarını kendi başlarına çözmeyi öğrenmeleri için ek bir fayda sağlar.
İlkokul çağından itibaren çocuklar bilinçli olarak muhbirliği kullanmaya başlarlar, böylece, örneğin kardeşlerinin başı belaya girer. Bu durumlarda ebeveynler söylenenlere girmemeye ve davranışı doğrulamaya çok dikkat etmelidir. Bunun yerine kardeşlerin bir takım olduğunu tekrar vurgulamalısınız. Her ikisini de mutlu edecek bir çözüm bulma konusunda onlara güvendiğinizi bildirin.
Çocuklara, bazen kardeşlerinin davranışları hakkında annesiyle konuşmanın bazen iyi olduğunu belirtmek için onlara rehberlik etmek yardımcı olabilir. Bu, örneğin bir kişiye vurulduğunda veya itildiğinde ebeveynlerin bilgilendirildiği anlamına gelebilir. Çocuklarınızla bu tür durumlar hakkında ne kadar erken konuşursanız, zamanla bu tür durumlarla ilgili kararları o kadar iyi olacaktır.
Saygıyı Öğretin
Çocukların kardeşleriyle iyi ilişkiler geliştirebilmeleri için birbirlerine saygı duymaları önemlidir. Vurma, itme veya başka herhangi bir fiziksel şiddet asla başvurmamaları gerektiği anlatılmalıdır. Aynı şey alay etmek ve hakaret içinde geçerlidir.
Çocukların kardeşlerine de iyi davranmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Aynı okulda veya anaokulunda arkadaşlarına davrandıkları gibi. Ne de olsa kimse size kötü davranan biriyle arkadaş olmak istemez. Ebeveynler, kardeş rekabeti gibi bu tür davranışları küçümsememelidir, ancak açık kurallar koymalı ve bu tür bir davranışın hiçbir zaman uygun olmadığını ve sonuçları olduğunu göstermelidir.
Herşeye rağmen kardeş dünyanın en güzel şeyidir. Ama kardeşi olmayan kişi sayısı da oldukça fazladır. Tek başına büyüyen çocuklar herşeylerini tek başlarına yapmak zorunda kalırlar. Oyun oynamak da buna dahidir. Peki çocuklar tek başına oyun oynamalı mı ? İşte bu sorunun cevabını merak ediyorsanız ” Çocuklar Tek Başına Oyun Oynamalı Mı ? ” yazımızı incelemelisiniz.