Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler

25/08/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Hamilelik tıbbi bir durum değildir, ancak hamile kadınlar hamilelikleri sırasında birçok önemli riske maruz kalmaktadır. Sağlıklarını ve bebeklerinin sağlığını korumak anne adaylarının bazı önlemleri almaları gerekir.

Bu yazımızda sizlere sağlıklı bir hamilelik için yapılması gerekenlerden ve yapılmaması gerekenlerden bahsedeceğiz. Ek olarak Covid-19 zamanında hamilelikte dikkat edilmesi gerekenleri anlatacağız. Yazımızda ki başlıklar şu şekildedir;

  • Gıda Önlemleri
  • Covid-19 Zamanında Hamilelik

Gıda Önlemleri

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler
Hamilelikte beslenme oldukça önemlidir.

Hamilelik sırasında aşırı yemekten kaçınılmalı fakat yeterince yemek yenmelidir. Hamileliğin başlangıcından itibaren sağlıklı ve dengeli beslenmek her zamankinden daha fazla önemlidir. Bu beslenme şekli aşağıdaki maddelere dayanmaktadır:

  • Günde beş meyve ve sebze yiyin;
  • Her öğünde ekmek, tahıl gevrekleri ve diğer yavaş şeker kaynaklarını yiyin;
  • Günde üç süt ürünü yiyin;
  • Hayvansal proteinleri günde bir veya iki öğünün bileşimine dahil edin;
  • Bolca su için;
  • Yağ, tuz ve şeker alımınızı sınırlayın.

Bu genel tavsiyelerin dışında, hamileler yiyeceklerle ilişkili enfeksiyon riskinin farkında olmalıdır. Hamilelikte gıda hijyeni şarttır ve özellikle etlerin uygun şekilde pişirilmesini, çiğ olarak yenen yiyeceklerin, meyve ve sebzelerin dikkatlice temizlenmesini ve mutfak gereçlerinin ve buzdolabının dikkatlice temizlenmesi gerekir. Hamileyken yenilmemesi gerekenlere dikkat edilmelidir. Toksoplazmoza karşı bağışık olmayan hamile kadınlar, hastalığa neden olan parazit istilasından kaçınmak için ekstra özen göstermelidir.

Gıdaya ek olarak, hamile kadınlar fetüs için toksik maddelerden uzak durmalıdırlar. Bunlar alkol, tütün ve ilaçlardır.

  • Alkol, fetüsü ciddi şekilde zehirleyebileceğinden ve fetal alkol sendromuna neden olabileceğinden, ne kadar küçük ve alkol türü ne olursa olsun, hamilelik sırasında alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu sendrom, şu anda doğumda genetik olmayan zihinsel engelliliğin önde gelen nedenidir, çünkü alkol, bir çocuğun beyninin düzgün gelişimini engeller.
  • Tütün, hamilelik sırasında riski artırarak çok olumsuz etkilere sahip olabilir. Bu etkilerden bazıları;
    • Ektopik gebelik;
    • Rahim içi büyüme geriliği, erken doğum ve prematüre;
    • Ani bebek ölümü sendromu;
    • Doğumda solunum bozuklukları.
İlginizi Çekebilir  Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır Mı ?

Covid-19 Zamanında Hamilelik

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmalı.

Sağlıklı bir hamilelik için bu temel önleyici tedbirlerin yanı sıra, Covid-19 salgını ile bağlantılı olarak bazı ek önlemler artık gereklidir. En son bilimsel araştırmalara göre, hamile kadınlar, gebeliğin üçüncü trimesterinin başlangıcından itibaren risk altındaki kişilerin bir kategorisini oluşturmaktadır. Bu nedenle seyahatin en aza indirilmesi ve herhangi bir toplanmadan kaçınılması önerilir. Herhangi bir düşündürücü semptomun ortaya çıkması derhal tıbbi tavsiye konusu olmalıdır.

Bununla birlikte, risk faktörü olmayan gebelikler için telekülültasyon olasılığı ile dokuz ay boyunca gebeliğin tıbbi takibine devam edilmelidir. Gebeliğin üçüncü, beşinci ve yedinci aylarında yapılan takip muayeneleri ile obstetrik ultrasonların eşleştirilmesi de mümkündür. Her durumda ve her zaman, Sars-Cov2’nin neden olduğu herhangi bir enfeksiyonu önlemek için bariyer hareketlerine ve fiziksel mesafe önlemlerine uymak çok önemlidir. Maske, hijyen ve mesafe kuralına hamileler bir tık daha önem vermelidir.

Şu sıralar bütün Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile ülkece başa çıkmaya çalışıyoruz. Aylardır evlerdeyiz ve özellikle çocuklarımıza bu durumu anlatmakta zorluk çekiyoruz. ” Koronavirüs Çocuklara Nasıl Anlatılmalı? ” yazımızda çocuklara bu salgını nasıl anlatmalıyızı ayrıntılı bir şekilde yazdık. İnceleyip detaylı bilgilere sahip olabilrsiniz.