Kabakulak Hastalığı

Kabakulak Hastalığı

26/08/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Kabakulak, Paramyxovirus ailesinin kabakulak virüsünün (kızamık virüsünü de içeren) neden olduğu oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır.

Bu yazımızda;

  • Bulaşma Şekli ve Semptomlar
  • Kabakulak Belirtileri
  • Kabakulak Hastalığını Önleme

Başlıkları ile ilgileri bilgilere yer verdik.

Kabakulak, çene kemiğinin arkasında, kulakların altında ve önünde bulunan tükrük bezleri olan parotis bezlerinin iltihaplanmasına neden olur.

Kabakulak aşısı olmayan herkes virüse yakalanabilir, bu durumdan daha önce muzdarip olan veya aşılanmış kişiler bağışıklık kazanmıştır. Aşılanmamış kişiler arasında virüsten etkilenme olasılığı en yüksek olanlar 5 ile 14 yaş arası çocuklardır. Kabakulaktan kaynaklanan komplikasyonlar genellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde, özellikle hamile kadınlarda, işitme engelli kişilerde ve tek testisli erkeklerde görülür.

Bulaşma Şekli ve Semptomlar

Kabakulak Hastalığı
Virüs, öksürürken, hapşırırken veya enfekte bir kişiyle yakın temas halindeyken tükürük damlacıklarının teması ile yayılır.

Kabakulak, virüsün insan vücuduna solunum yolu ile girip kan dolaşımı yardımıyla yayılıp parotis bezlerine yerleştiği oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs bulaşmış bir kişi, 4 ile 7 kişiyi daha enfekte edebilir. Virüs, öksürürken, hapşırırken veya enfekte bir kişiyle yakın temas halindeyken tükürük damlacıklarının teması ile yayılır.

Hasta, ilk semptomların başlamasından üç ile altı gün önce ve daha sonra on güne kadar bulaşıcıdır. Kuluçka süresi, yani enfeksiyon ile semptomların başlangıcı arasındaki süre yaklaşık üç haftadır.
3 hastadan 1’inde hastalık asemptomatik olacaktır, yani hasta kabakulak olduğunu bilmeyecektir.

Kabakulak Belirtileri

Kabakulak Hastalığı
Parotis bezlerinin şişmesi

Kabakulak hastalığı genellikle aşağıda ki belirtiler ile ortaya çıkar.

  • Parotis bezlerinin şişmesi: Bu bezlerden birinin veya her ikisinin ağrılı şişmesidir. Vakaların% 60’ında her iki bez de etkilenir.
  • Enfekte bezleri kaplayan cilt daha sonra kırmızı, sıcak ve sıkıdır.
  • 38 ° C’nin üzerinde ateş
  • Baş ağrısı
  • Önemli yorgunluk
  • İştah kaybı
  • Yemek yeme ve konuşma zorluğu
İlginizi Çekebilir  Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Bazı durumlarda, özellikle aşılanmamış kişilerde kabakulak komplikasyonlara neden olabilir. İki tür komplikasyon vardır:

Nöro-meningeal komplikasyonlar:

Menenjitin vakaların % 16’sında görülmesi, hasta için olumlu bir sonuçtur.
Nadiren ölümcül olan ancak sekel bırakabilen vakaların% 0.02 ile% 0.03’ü gibi birkaç istisnai ensefalit vakası olmuştur.
İşitme kaybına neden olabilecek işitme sinirlerinde olası hasar.

Glandüler komplikasyonlar:

Vakaların% 50’sinde ergenlerde ve genç erişkinlerde orşit başlangıcı veya testis iltihabı oluşabilir. Etkilenen testis, ilk semptomlardan 7 ile 10 gün sonra çok büyük ve çok ağrılı hale gelir. Çoğu zaman kısırlığa neden olmadan testisin atrofisi vardır.
Birkaç nadir pankreatit vakası tanımlanmıştır. Bu iltihaplar karın ağrısına neden olabilir.

Kabakulak Hastalığını Önleme

Kabakulak Hastalığı
Kabakulak aşısı zorunlu değildir ancak özellikle bebeklerde şiddetle tavsiye edilir.

Kabakulak için uygun bir tedavi yoktur, ancak hijyen önlemleri dikkate alınmalıdır. Bununla birlikte, aşı, kabakulakların başlamasını önlemenin en iyi yoludur. Halihazırda hastalığa yakalanmış kişiler de ömür boyu kabakulaklara karşı bağışıktır.

Kabakulak aşısı, kızamık ve kızamıkçık aşısı ile birleştirilir ve MMR aşısı olarak adlandırılır. Bu aşı zorunlu değildir ancak özellikle bebeklerde şiddetle tavsiye edilir. Aşının ilk enjeksiyonu 12 aylıkken, ikincisi ise çocuğun ikinci yılında yani 13 ile 24 aylıkken verilmelidir. Çocukları aşılamak önemlidir, çünkü bundan sonra hayatları boyunca kabakulaklara karşı bağışık olurlar. Yapılan bir araştırma, bu hastalığa karşı aşılamanın 20 yıl içinde yaklaşık iki milyon menenjiti, bir milyon sağırlığı ve yaklaşık elli ölümü önlediğini göstermiştir. Ayrıca tüm popülasyon aşılanmış olsaydı kabakulak hastalığı ortadan kalkardı.

  • Hasta biriyle temas halinde olmayın (elini sallamayın veya öpmeyin)
  • Burnunuzu sildikten sonra, hapşırdıktan sonra veya enfekte bir çocukla temasa geçtikten sonra ellerinizi çok sık yıkayın.
  • Birkaç gün boyunca ortak yerlerden kaçının.
İlginizi Çekebilir  Tırnak Düşmesi

Kabakulak hastalığı gibi genellikle küçük yaşta görülen bir diğer hastalıkta kızamıktır. ” Kızamık Hastalığı ” ile ilgili yazımızı okursanız detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.