Yüksek Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli

Yüksek Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli

23/08/2020 0 Yazar: Ezgi E.

Yüksek tansiyon hastalığı son yıllarda en çok görülen hastalıklar arasında yerini almaktadır. Bazı doktorlar tarafından hipertansiyonu yüzyılın hastalığı olarak görülüyor.

Ülkemizde her üç kişiden birinden görülen bu hastalık beslenme şekli, stres, sürekli kullanılan ilaçlar sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Ancak bu hastalığı beslenme şekliniz ile kontrolünüz altına alabilmeniz mümkün. Sağlığınız için faydalı olan basit değişiklikler ile tansiyonunuzu düşürmeniz mümkündür.

Bu yazımızda sizlere;

  • Yüksek Tansiyon Hastaları Gıda Tüketimi
    • Yağ
    • Tuz
    • Potasyum
  • Yüksek Tansiyon Hastaları için Günlük Program
    • Kan Basıncı
    • Egzersizler
    • Çay ve Kahve
  • Kötü Alışkanlıklar
    • Tütün
    • Alkol
    • Uyku
    • Kilo
    • Stres

Hakkında bilgiler derledik.

Yüksek Tansiyon Hastaları Gıda Tüketimi

Yüksek Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli
Yüksek tansiyon hastaların beslenme önemlidir.

Hipertansiyon hastalarının beslenmesinden önemli rol oynayan besinler vardır. Yağ, tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Potasyum miktarınını da arttırmanız sağlığınız açısından önemlidir.

Yağ

Beslenmenizi değiştirerek kan basıncınızı düşürebilirsiniz. Kırmızı et, şeker ve hayvansal yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimini sınırlayın. Bunun yerine meyve ve sebzelere, beyaz etlere, balıklara, kepekli tahıllara ve kuruyemişlere dayalı bir besleme tercih etmelisiniz. Doğal ve sağlıklı yağ içeren yiyecekler tüketmelisiniz.

Tuz

Günlük tuz alımını sınırlayın. Tuz tüketimi, hipertansiyonu teşvik eder. Masanın üzerine tuzluk koymayın, ancak konserveler, pek çok peynir, hardal ve kuru kek gibi pek çok gıdada tuz bulunduğunu da unutmayın. Tükettiğiniz ürünlerin etiketlerini kontrol edin.

İlginizi Çekebilir  Evde Yetiştirebileceğiniz Şifalı Bitkiler

Potasyum

Muz, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak ve baklagiller potasyum bakımından yüksektir. Bununla birlikte, potasyum, kalp kası da dahil olmak üzere kas kasılmaları için gereklidir. Ayrıca bu elementin felç riskini de azalttığı söyleniyor.

Yüksek Tansiyon Hastaları için Günlük Program

Yüksek Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli
Yüksek tansiyon hastalarında günlük programa dikkat edilmelidir.

Hipertansiyon hastalarında günlük program önemlidir. Gün içerisinde kan basıncınıza dikkat etmelisiniz. Kan basıncı seviyenizi tansiyon monitörlerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde yürüyüşlere çıkabilir ve çay-kahve alışkanlığınızı en aza indirgeye bilirsiniz.

Kan Basıncı

Kan basıncınız dengesiz olabilir. Günlük aktiviteleriniz, duygusal durumunuz ve çevreniz kan basıncınızı etkileyebilir. Kaliteli bir tansiyon monitörü kullanarak günün en yüksek olduğu saatleri belirleyin.

Egzersizler

Harekete geçin. Günde en az otuz dakika yürüyün. Haftada birkaç kez bisiklet sürün veya yüzün. Fiziksel egzersiz kan damarlarını esnek hale getirir. Kan basıncınız önemli ölçüde düşecek ve ilaçlarınızı azaltabileceksiniz.

Kahve ve Çay

Kahve ve çay alımınızı ölçülü hale getirin. Kafein, beyin aktivitesini ve kan basıncını uyarma etkisine sahiptir. Bazı araştırmalar bunu kanıtlarken, diğerleri bu iddiayla çelişiyor. Bu yüzden dikkatli olun ve kahve ve çay alımınızı günde iki fincanla sınırlayın. Bunun için daha iyi olacaksın.

Kötü Alışkanlıklar

Yüksek Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmeli
Kötü alışkanlıklar tansiyonunuzun yükselmesine neden olur.

Kötü alışkanlıklar tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir . O yüzden Ttütün ve alkol tüketiminizi bırakmalısınız. Bıraktığınız da ki farkı sizde göreceksiniz.

Tütün

Sigaranın zararları oldukça fazladır. Sigarayı bırakmak da tansiyonunuzu düşürmeye yardımcı olacaktır.İlk nefesinizden itibaren kan damarlarınız daralır. Baskınız artıyor. Yüksek tansiyonunuz varsa, sigarayı bırakmak zindeliğinizi ve sağlığınızı iyileştirmek için önemli bir adımdır.

İlginizi Çekebilir  Çocuklarda Ateş Düşürme

Alkol

Aynı zamanda alkollü içecek tüketiminizi de azaltmanız gerekecektir. Alkol, hipertansiyonu hafifletmek için reçete edilen ilaçlara da müdahale eder.

Uyku

İnsan vücudunun iyi çalışması için uykuya ihtiyacı vardır. İşiniz veya gece içkileriniz nedeniyle geceleri tekrar tekrar kısaltmak, tansiyonunuzu artırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. İhtiyaçlar kişiden kişiye ve yaşamın bir döneminden diğerine değişse de, her insanın günde yedi ile sekiz saat uykuya ihtiyacı vardır. Ayrıca, vücudunuzu dinlendirecek ve iş veya oyun için daha uyanık olacaksınız.

Kilo

Kilonuzu kontrol edin. Her kilogram daha az kan basıncı riskini ve dolayısıyla hipertansiyonu sınırlamak için gerekli olan ilaçları azaltır. Üç veya dört kilo bu nedenle büyük bir fark yaratabilir. Obez kişilerin sağlıklı bir kiloya ulaşmak için ekstra çaba sarf etmesi gerekecektir.

Stres

Stresi azaltmalısınız. Stresle ilgili her şey kan basıncınızı etkiler. Yaşamak için zaman ayırın. Kan basıncınızı artırabilecek dış saldırıları mümkün olduğunca sınırlayın. Stresin yaşamınız üzerindeki etkilerini sınırlamak için biraz çaba sarf etmeniz gerekse de, ödüller çabaya değer.

NOT: Yüksek tansiyonunuz ilaç gerektiriyorsa ilaçlarınızı düzenli olarak almalısınız. Aksi takdirde, ilaçları düzensiz almak, felç geçirme veya er ya da geç kalp problemleriyle uğraşma riskinin artmasına yol açacaktır.

Egzersiz yapmak her hastalığın oluşumunu geciktirebilir. Özellikle kalp ve dolaşım sistemi için egzersizin önemi büyüktür. ” Egzersizlerin Kalp ve Dolaşım Sistemine Etkisi ” yazımız da detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Nasır Ve Evde Tedavisi