Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır ?

Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır ?

19/08/2020 1 Yazar: Ezgi E.

Çocuk sahibi olmak istediğinizde, doğurganlık döneminizin tam olarak ne zaman olduğunu bilmek önemlidir. Bunu bilirseniz, asıl önemli olan yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini de bilmiş olursunuz.

Bu yazımızda sizler için yumurtlama döneminin nasıl hesaplanacağını araştırdık. Yazımızın genelinde;

  • Yumurtlama nedir ?
  • Yumurtlama tarihi nasıl hesaplanır ?
  • İdrar testleri sayesinde yumurtlama tarihini öğrenme
  • Yumurtlama ve sıcaklık eğrisi

Konuları hakkında bilgilere yer verilmiştir.

Yumurtlama Nedir ?

Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır ?
Yumurtlama nedir ?

Normalde yumurtlama, adetinizin başlamasından 14 gün önce, ayda bir gerçekleşir. Karında bulunan bir genital bez olan yumurtalık, olgunlaşan yumurtayı dışarı atar. Daha sonra rahim tüpüne yerleşir ve sperm tarafından döllenmeyi bekler. Bu yumurtanın ömrü çok kısadır: en fazla 12 ile 24 saat aralığındadır.
Ayrıca rahim ağzındaki spermin yaşam beklentisini de (ortalama 3 ile 5 gün) hesaba katarak doğurganlık döneminin yumurtlamadan 4 gün öncesinden başlayıp 24 saat sonra olması beklenir.

Yumurtlama Tarihi Nasıl Hesaplanır ?

Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır ?
Yumurtlama tarihini hesaplama örneği

Yumurtlama her zaman bir sonraki adet döneminizden 14 gün önce gerçekleşir. Çok düzenli adet dönemleriniz varsa, bunu kolayca hesaplayabilirsiniz.
Örneğin, adet döneminiz ayın 27’sine denk geliyorsa, 27-14 = 13’ü olarak hesaplarsınız. Yumurtlamanız aynı ayın 13’ünde gerçekleşir.
Ancak, adetleriniz düzensizse bu teknik kullanılamaz çünkü adetinizin ne zaman başlayacağını tahmin edemezsiniz. O zaman yumurtlama tarihinizi belirlemenin başka yollarını da denemelisiniz.

İlginizi Çekebilir  Bebek Hareketlerini Saymak

İdrar Testleri Sayesinde Yumurtlama Tarihini Öğrenme

Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır ?
İdrar testi çubuğu

İdrar yumurtlama testleri eczanelerde satılmaktadır. Bu testler, yumurtlamadan 24 ile 36 saat önce keskin bir şekilde artan lutein hormonunun varlığına yanıt verir. Bu testi, adet döngünüzün ortasından birkaç gün önce, test şeridini idrara batırarak gerçekleştirebilirsiniz. Pozitif bir test, yumurtlama döneminize yakın olduğunuzu gösterir. Bu işlem ile hamile kalmak için doğru zamanı öğrenmiş olursunuz.

Yumurtlama ve Sıcaklık Eğrisi

Hamile kalmakta güçlük çekiyorsanız sıcaklık eğrinizi ölçmeniz önerilir. Bu, her ay yumurtlama yapıp yapmadığınızı ve adet döngünüzün uzunluğunu daha iyi bilmenizi sağlar.
Prensip: vücut sıcaklığınızı her sabah aynı anda en az iki veya hatta üç adet döngüsü boyunca, aynı termometre ile ve her zaman aynı şekilde (örneğin: ağızdan veya rektal yoldan) ölçmelisiniz. Her gün elde edilen sıcaklığı not etmelisiniz. Bu sayede normalde döngü başına iki dönem olduğunu fark edeceksiniz. Bunlardan biri sıcaklığınızın oldukça düşük olduğu (ortalama 36,5 ° C), diğeri biraz daha yüksek (yaklaşık 37 ° C) olduğudur.

Sıcaklıktaki bu artış, yumurtlamadan sonra progesteron (hormon) üretiminden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yumurtlama, sıcaklık artışını fark ettiğiniz günden önceki gün gerçekleşir.
Ayrıca sıcaklık eğrinizi bozabilecek herhangi bir şeyi not edin (örn. Grip benzeri durum, alkollü içecek alma). Veriler daha sonra, doğurganlık sorunları araştırmasının bir parçası olarak bir doktor tarafından analiz edilebilir.

İlginizi Çekebilir  Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler

Hamilelik hakkında bilinmesi gereken oldukça fazla şey vardır. Bazı bilgiler ise oldukça ilginçtir. Siz de ilginç bilgileri öğrenmek isterseniz ” Hamilelik Hakkında İlginç Bilgiler ” yazımızı inceleyebilirsiniz.